Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки Николай Литов
Снимки Николай Литов

Парламентът гласува оставката на правителството на Бойко Борисов. Тя бе приета с 156 гласа "за". Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

Точката бе вкарана извънредно в дневния ред на парламента за днес и предизвика скандал.

"В Деня на конституцията първа точка от дневния ни ред е по конституцията и бях много впечатлен от думите на колегата Ненков, че целта на точката е да унижи българския премиер. И понеже е Деня на конституцията, ще кажа - не може български премиер да бъде унижаван, като се вика пред НС, когато трябва да даде отчет пред НС, да даде оставка пред НС. Това трябва да е въпрос на чест за всеки българин", заяви Йордан Цонев от ДПС. "Не е така за сегашния български премиер, както и за голяма част от министрите и депутатите. Защото конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа. Тя ни делегира - ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме. И в Деня на конституцията трябва много ясно да заявим, че властта в държавата трябва да се върне в българския парламент", допълни депутатът от ДПС. И попита колко време премиерът не е идвал в парламента.

Цонев разказа, че помни едни други времена, когато премиер беше един човек, обвиняван в авторитарност - Иван Костов, той беше предупредил, че министър, който си позволи да не отговори на народен представител, да не го приеме, да не се яви, ще му бъде поискана оставката.

Това е неуважение към народното представителство, защото властта му е дадена от народа. Щеше да бъде въпрос на чест премиерът да дойде тук и да връчи оставката си, заяви още Цонев. И обясни, че Борисов има какво да каже, като попита защо делегира непрекъснато права на министри. Той обясни, че има институционална криза в страната, която се изразява именно в липсата на диалог между институциите.

Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи, заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че тази оставка е само пропукване на модела и предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната. Напомни, че в предишния мандат червените са внесли 5 вота на недоверие.

Преди да променим конституцията, трябва да изпълним сегашната, каза още Нинова.

Предстои да гласуваме тази оставка, която някои смятат за подадена. Тя е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Има много писания за кризата на българската държавност и тази оставка наистина не е просто формален акт, а трябва да се превърне във вододел, в това властта да се върне в институциите, включи се и Христо Иванов от "Демократична България". Удържането на републиката, удържането на това властта да е публична, а не бащиния, е голямата задача, която народът ни даде, допълни той.