Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основно почистване бе направено на бялата сграда на парламента през нощта във вторник и цял ден в сряда, за да влязат новите депутати в нея днес и да чуят първия звънец в старата пленарна зала.
Основно почистване бе направено на бялата сграда на парламента през нощта във вторник и цял ден в сряда, за да влязат новите депутати в нея днес и да чуят първия звънец в старата пленарна зала.

Лъскат пленарната зала, стояла половин година заключена, тестват осветлението. И трибунката за изявления се сглобява наново

Цяла нощ във вторник срещу сряда бригада работници са пренасяли мебели, за да може бялата сграда на площад “Народно събрание” да отвори отново врати за депутатите. В четвъртък избраните в 45-ото НС ще чуят първия си звънец в нея.

В първия си ден обаче те ще трябва да “живеят” в кулоарите и в парламентарния бюфет, тъй като групите нямат кабинети там. След като парламентът се премести миналото лято в бившия Партиен дом, в старата сграда беше настанена част от администрацията. В стаята на ГЕРБ сега е комисията по образование, а в бившата на БСП - тази по култура. Председателският съвет на новия парламент трябва да реши къде ще заседават занапред депутатите.

И по-голямата част от мебелите от старата сграда бяха преместени в Партийния дом, за да се ползват от депутатите там. Сега по спешност всичко е върнато - през нощта във вторник са пренасяни фотьойли, диванчета и столове, които са разположени отново из кулоарите. Бюфетът е пак подреден и зареден, готов да посрещне новите депутати.

Креслата и масичките отново са в парламентарния бюфет в очакване на депутатите.
Креслата и масичките отново са в парламентарния бюфет в очакване на депутатите.

Измити са прозорците, а в сряда из цялата сграда се чуваха прахосмукачки - чистачки изчистиха основно мокета из кулоарите.

“Лъсната” отново бе и пленарната зала, която половин година стоя заключена. Техници тестваха осветлението ѝ. Бяха върнати по спешност мониторите в нея. Поради липса на електронна система гласуването в сряда ще бъде с вдигане на ръце. А ако новото ръководство на НС вземе решение за окончателно връщане в старата сграда, тогава ще трябва да се инсталира пак електронната система, която също бе пренесена в новата пленарна зала.

Заредени са дезинфектанти, а депутатите ще трябва да са с маски и в пленарната зала, и в кулоарите.

Върната е и трибунката за брифинги в кулоарите.
Върната е и трибунката за брифинги в кулоарите.

Върната бе и трибунката за изказвания в кулоарите. В първия ден на новия парламент обаче журналистите ще бъдат затворени в зала “Запад” на 2-ия етаж на сградата. От администрацията обясниха това с противоепидемичните мерки. Но и за влизането на медиите в сградата е даден конкретен час, за да не се срещнат те с депутатите по кулоарите.

Тържественото заседание на 45-ия парламент ще бъде открито от Мика Зайкова от “Има такъв народ”, която в този мандат е доайен. След речта ѝ депутатите ще положат клетва. До последно в сряда бе обсъждано дали клетвата на тези под карантина заради COVID-19, която ще е онлайн, ще е едновременно с другите или да е след тях заради разминаването в звука при забавяне на сигнала. Освен Слави Трифонов от вкъщи ще се кълнат Атанас Костадинов от БСП и Халил Летифов от ДПС.

Дневният ред предвижда след клетвата да бъде избрано ръководство на НС, а след това да се сформира комисия за приемане на парламентарния правилник. Накрая се очаква депутатите да се съберат на стълбите пред входа на сградата за традиционната семейна снимка.

Хаджигенов и Мая

се разбраха и

ще имат група

ГЕРБ предлага пак Караянчева за председател

Парламентарна група на “Изправи се! Мутри вън!” (ИМВ) ще има. Това стана ясно след емоционално първо заседание на новата група. На него са били изчистени неразбирателствата между Мая Манолова и Николай Хаджигенов заради изказването на адвоката, че е готов за министър и че не трябва да се отказва подкрепа от БСП, ДПС или ГЕРБ за правителство, излъчено от “Има такъв народ”.

МАЯ МАНОЛОВА
МАЯ МАНОЛОВА

Манолова тогава заяви, че Хаджигенов може да не е част от групата им, защото те не искат подкрепа от ДПС и ГЕРБ. Недоразумението е било изгладено в сряда. Решено е Манолова да е начело на групата, Хаджигенов ѝ става заместник. А

за зам.-шеф

на НС издигат

Татяна Дончева

За председател на парламента ГЕРБ предлага отново Цвета Караянчева. Решението бе обявено от премиера и лидер на партията Бойко Борисов във фейсбук по време на събрание на парламентарната група. Тя бе председател в 44-ото НС и има опит да ръководи заседанията, е аргументът на партията. Освен това Караянчева е предложението им и за зам.-шеф на НС.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Председателският пост на групата обаче не се запазва от предходния парламент. Мястото на смолянската лекарка д-р Даниела Дариткова заема юристката Десислава Атанасова.

Заместници на

новата шефка

на ПГ ще са

председателят

на СДС Румен

Христов

и депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Тома Биков. Позицията на секретар на групата заема Евгения Алексиева.

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

За зам.-шеф на парламента от “Демократична България” издигат съпредседателя на обединението ген. Атанас Атанасов. Той е сред малкото хора от групата, които имат парламентарен опит. Досега е бил два пъти депутат - в 40-ото и 41-ото НС. Председател на групата на ДБ ще е другият съпредседател Христо Иванов, а негови заместници - председателят на “Зелено движение” Владислав Панев, юристката Надежда Йорданова и Цецка Бачкова.

Начело на групата на БСП застава лидерката Корнелия

Нинова, която

ще има 6-има

заместници

- Георги Свиленски (организация и дейност на ПГ), Крум Зарков (законодателна дейност), Атанас Зафиров (парламентарен контрол), Христо Проданов (взаимодействие с другите ПГ, синдикати, работодатели и граждански структури), Иван Иванов (местна власт и самоуправление), Кристиан Вигенин (международна дейност). Последният е номиниран и за зам.-шеф на Народното събрание. Червената група ще има финансов секретар - Ирена Анастасова. Парламентарен секретар от БСП ще е Филип Попов.

МУКАДДЕС НАЛБАНТ
МУКАДДЕС НАЛБАНТ

Начело на групата на ДПС и в това Народно събрание ще остане лидерът Мустафа Карадайъ. Трима ще са заместниците му в парламентарната група, както бе и досега. Постовете си се очаква да запазят Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид. Завъртя се обаче и името на Ахмед Ахмедов, който е и първи заместник на Карадайъ в партията.

ДПС ще предложи Мукаддес Налбант. Тя бе зам.-министър на образованието в правителството на тройната коалиция.

Единствената група, за която нямаше никаква информация в сряда, беше тази на "Има такъв народ".