Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Днес имате държава, но пазете държавността – това ни казва Георги Стойков Раковски 200 години след своето рождение. Този завет трябва да помним, той трябва да достигне до новите народни избраници, до всички институции. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на отбелязването на 200-годишнината от рождението на идеолога на българското национално-освободително движение. Вицепрезидентът поднесе цветя пред паметника на Раковски, след което откри две експозиции в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посветени на живота и делото му. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

„Раковски написа теорията на българската държавност, преди да имаме свободна и независима държава. Днес имаме държава, но трябва да си върнем държавността –правилата, зачитането на човешките права, законите да са еднакви за всички, свобода на духа и справедливост“, заяви Илияна Йотова.

Като чудесен публицист, господар на словото, умен и прозорлив човек с невероятна енергия, дипломат определи вицепрезидентът Раковски. „Липсват ни днес повече такива хора със сила и вяра да мислят и работят не за собственото си оцеляване и добруване, а за България. Раковски отдаде целия си живот на българското – българското минало, българския род, българския бит, българското бъдеще“, изтъкна Илияна Йотова. „Раковски е герой от епопеята на НЕзабравените“, посочи вицепрезидентът.

„Образованието в основата на националния възход е актуално и днес“, заяви Йотова и припомни приноса на Раковски за създаването на Болградската гимназия, чиято над 160-годишна история продължава да се пише.

В отговор на журналистически въпрос за конструирането утре на новия парламент Илияна Йотова посочи, че очаква новите народни представители да върнат авторитета на Народното събрание в парламентарната република, да създадат стабилен парламент, който прави необходимите за България политики, да се обединят не в името на политически сметки, а около приоритетите за страната. На въпрос дали президентът е готов със служебно правителство, вицепрезидентът отговори, че президентската институция е готова за всеки вариант и не би си позволила в настоящата криза държавата да изпадне в политически и институционален вакуум. „Спазваме нашите правомощия според Конституцията. За разлика от много наши опоненти ние стриктно спазваме основния закон на страната“, изтъкна Илияна Йотова.