Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бяга през 2019 г. от Италия, за да отърве доживотната присъда

Оцелява като по чудо, след като е прострелян в гърба, докато държи сина си на ръце

"Той е сред тридесетте най-опасни мафиоти, превърнали се в бегълци от италианското правосъдие. Трябваше да бъде заловен бързо и да понесе последствията за своите брутални деяния.

Сега го чака доживотна присъда, защото на плещите му тежат най-сериозните престъпления, които изобщо някой може да извърши.

Това е човек със сериозни връзки, благодарение на които е успявал да се укрива дълго време. Бил е влиятелна фигура в един от най-известните кланове на организираната престъпност в Калабрия." Това заяви вътрешният министър на Италия Лучана Ламорджезе преди броени дни, малко след като службите задържаха издирвания под дърво и камък Франческо Пеле. Соченият за един от босовете на най-мощната криминална група в света – Ндрангета, доскоро бе в пълна неизвестност.

Неуловимият, както го наричат в подземния свят, обаче имаше малшанса да се разболее от COVID-19 и властите бързо установиха португалската болница, в която се лекува.

Причината е, че Пеле от две години живее в Лисабон, където никой не подозирал за истинската му самоличност.

Макар по света името на арестувания да не е толкова известно, на Ботуша то все още всява страх и ужас. За сънародниците си от 2007 г. той е недосегаем, въпреки че няколко пъти е изправян на подсъдимата скамейка и е попадал в затвор.

В досиетата на калабрийската полиция за Пеле е записано, че е пряко свързан с опасни престъпни фамилии, чиито силни връзки с влиятелни личности са му помогнали да не се задържа задълго зад решетките.

Преди да бъде арестуван от карабинерите, за скривалищата му се носят легенди. През 2019 г. той напуска Италия инкогнито.

Веднага след това тръгват различни слухове

къде може

да е избягал

митичният бос

Версиите, около които разследващи работят тогава, са три - бягство в чужбина, скривалище в Сицилия или че е убит. Естествено, никой не може да изключи варианта с вендетата, защото според карабинерите Франческо има решителни врагове, които отдавна са поръчали разстрела му.

За всеобща изненада Пеле се разминава с тази нерадостна съдба, защото белезниците щракват около ръцете му. Оказва се, че той не само че не е станал жертва на конкурентите си, а свободно е обикалял различни страни под чужда самоличност.

COVID-19 обаче променя плановете му и принуждава безскрупулния мафиот да влезе в болница. Италиански медии лансират версията, че известно време

Пеле е опитвал да се лекува вкъщи, тъй като знаел, че ще установят самоличността му в момента, в който прекрачи прага на някое лечебно заведение.

Накрая вече се чувствал толкова зле, че това било единственото решение.

Още с постъпването в престижната клиника самоличността му е разкрита и това се превръща в първа новина на Апенините. Властите припомниха предисторията на събитията и причината, поради която босът бяга от страната през 2019 г.

Колкото и нереалистично да звучи,

става въпрос за убийство от 2006 г.,

за което Пеле е осъден на доживотен затвор. Той е признат за виновен за разстрела на красивата Мария Странджо - съпруга на мафиота Джовани Лука Нирта, с когото Франческо враждува. Жената е убита навръх Коледа в дома си в Калабрия, а едно дете и още трима души са ранени. Разследващи установяват, че не тя е трябвало да попадне под куршумения дъжд, а половинката й. Пеле е обвинен като поръчител на убийството на Нирта, който оцелява по време на нападението. Според свидетели и доказателства, които се събират години наред след екзекуцията, смъртта на Мария всъщност е част от дълга кавга между клана Пеле-Вотари и противниковата банда Нирта-Странджо. Стрелбата по съпругата била в отговор на нападение срещу Пеле. Той е прострелян в гърба няколко месеца по-рано, докато държи на ръце сина си на терасата в родния им дом. Куршумът го приковава към инвалидната количка за известно време и вбесен от това, той поръчва убийството на Нирта.

След покушението възниква логичният въпрос - дали разстрелите ще продължат или нелепата смърт на съпругата по някакъв начин ще сложи край на дългогодишната вражда? Отговорът идва година по-късно, когато Нирта си отмъщава - седем членове и сътрудници на клана Пеле-Вотари са застреляни пред италиански ресторант в Германия. Касапницата ще остане завинаги в историята като "Клането в Дуисбург".

Следва кратко затишие, в което според службите

Франческо старателно

планира удара си

Той е разстроен и повече от всичко иска мъст, съобщават информаторите пред властите. Този план най-неочаквано е осуетен, защото през 2008 г. мафиотът е арестуван в болница в Павия - там се преструва, че е жертва на автомобилна катастрофа, за да получи лечение. Това е и първото му задържане от началото на криминалната му кариера. Някак успява да се измъкне, но въпреки това шест години по-късно магистратите му дават доживотна присъда.

Изпратен е в строго охраняван затвор, където показва отлична дисциплина. Не участва в кавги, почиства килията си и не прави нито един опит за бягство. През 2018 г. изненадващо е освободен по здравословни причини.

Медици установяват, че състоянието му се е влошило заради изстрелите, които е получил в гърба преди години. Разрешено му е да пребивава единствено в Милано, докато магистратите потвърдят доживотната присъда.

През това време карабинерите постоянно наблюдават Пеле, за да не избяга. В продължение на година мафиотът с нищо не показва, че иска да напусне страната.

Далече от погледите им обаче той планира именно това. Осигурява транспорт и безопасен маршрут до крайната си цел.

Според разследващи е подкупил служители, които са го пуснали безпрепятствено да премине границата, знаейки много добре кой е той. Така през 2019 г. Франческо изчезва безследно.

Скандалът е огромен, а полицейски шефове се надпреварват да успокояват обществото, че Пеле няма как да е напуснал Италия и скоро ще бъде задържан.

Затова и сегашният му арест повдига редица въпроси.

Най-интересният е

в кои други

държави освен Португалия

е пребивавал

мафиотът преди задържането и кои са хората, които са му помагали. За службите това ще е много трудна задача, тъй като най-вероятно става въпрос за висши членове на Ндрангета, които също са неоткриваеми.

Въпреки големия интерес засега в тайна се запазва името на източника, който пръв разкрива, че в лисабонската болница е постъпил Франческо.

Не е изключено той и семейството му да станат защитени свидетели, за да не бъде извършено покушение срещу тях.

Властите ще трябва да разберат и дали близките на Пеле са знаели за неговото скривалище. Те многократно са разпитвани, но всички са заявили, че нямат информация къде е топмафиотът.

Някои от познатите му дори допускат, че може да е екзекутиран от противниковата група в считаната за люлка на Ндрангета - Сан Лука. За господството над общината в провинция Реджо Калабрия от дълго време се водели кървави и безмилостни войни, в които участвал и Пеле. Според международни медии Сан Лука било знаково място, на което големи италиански мафиоти се събирали, за да се договорят как ще развиват "бизнеса".

Публична тайна било, че там се решавала съдбата на тоновете наркотици, напускащи границите на Ботуша. Затова според властите най-вероятно

от Сан Лука

са поръчани и стотици

разстрели

До дни ще стане ясно дали здравословното състояние на Франческо ще му позволи той да бъде екстрадиран в Италия, за да излежи доживотната си присъда.

Властите не изключват босът отново да направи опит за бягство, ако остане в болница за по-дълго време.