Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поне 80 агенти на Москва провеждат операции на Апенините

Студената война е далечен спомен от миналото, но арестът на 30 март в Рим на италианския военен Валтер Биот заради продадените от него секретни документи на руските служби говори за обратното - че те изобщо не са прекъсвали дейността си на Апенините. Според римския всекидневник "Република" в момента поне 80-ина агенти на службите от Москва действат в Италия.

Как и къде разпростират мрежите си, е въпросът, който занимава сега италианските следователи. Те се опитват да разберат не само

какви документи с

тайни на НАТО е

предал на Москва

56-годишният капитан на фрегата Биот, който до задържането си беше на служба в Генералния щаб на отбраната. Въпросът е дали върнатите на Москва военни аташета Дмитрий Острухов и Алексей Немудров са вербували и други италианци.

За шпионски скандали с руско участие и изгонване на дипломати от посолството на Москва в Рим не се беше чувало по медиите във времената след падането на Берлинската стена. Преди това обаче

Големият брат, какъвто беше Съветският

съюз за София,

беше неизменно в сянката на всеки шпионски скандал с българска следа. За тяхна майка се смята измислената българска следа в атентата на турчина Мехмет Али Агджа срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. Тя изстреля България на топа на всички шпионски афери от онова време. 40 г. по-късно тази гигантска фейкнюз все още е загнездена в съзнанието на средния италианец, който продължава да я смята за чиста монета.