Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Находка: Цветни кадри от снимачната площадка на "Хан Аспарух" СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ

B края на 70-те, докато работи във вестник “Поглед”, фотографът Иван Григоров е изпратен да заснеме всичко, което се случва в рамките на един работен ден на снимачната площадка на “Хан Аспарух”. Именно в плевенското село Рибен апаратът му запечатва впечатляващата епична битка. В масовите сцени

участват над 40 хил. войници от армията

На фона на сраженията режисьорът Людмил Стайков се превъплъщавал в най-различни роли. Мегафоните усилвали гласа му: “Искам всичко да изглежда истинско, да има повече ярост и динамика”. След това грабвал византийския щит и безстрашно тичал към най-горещите места в боя. После с няколко "прабългари" вземали стълба, за да я понесат към крепостта.

В това време младият хан Аспарух - по къси панталони и червена фланелка, наблюдавал отстрани как конницата му се сражава с врага.

Само след час Стойко Пеев вече излизал от автобус с надпис “Грим” и влизал в ролята на основателя на българската държава. Тези снимки може би са сред много малкото цветни фотоси, заснети тогава. И замалко да останат единственото доказателство, че е имало такъв филм.

Причината е, че преди 2 г., когато екипът на “Хан Аспарух” решава да го обнови и възстанови, намира лентата почти мухлясала в едно мазе в Стара Загора.

Шефът на “Доли Медия Студио” инж. Добромир Чочов получава 160 кутии с негативи, позитиви и тоннегативи. За съжаление, никой не могъл да открие магнитната лента със звуковите тракове на материала. По заснетия материал имало

оцетно разлагане и поражения върху самия негатив

За момент почистването изглеждало абсолютно непосилна задача.

Предстояла къртовска работа. Наложило се някои от материалите да сканират по два пъти. Всичко, което се съдържало в кутиите, минало през ултразвуково почистване и миене. Следващата стъпка била филмът да се гледа квадрат по квадрат. Над 640 хил. квадратчета или 12 400 метра лента са ретуширани и почистени от драскотини и петна.

Трите серии на “Хан Аспарух” - “Фанагория”, “Преселението” и “Земя завинаги”, които общо са 6 часа, са обединени в един филм със заглавие “Ханът и империята”, а дигитализираното копие бе показано на 12 април в НДК.