Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо анализатори, фенове, явни и скрити врагове да се питат прав ли е Борисов да отдалечава Йорданка Фандъкова, Митко Николов и Живко Тодоров от вътрешнопартийната власт, да помислят кой е най-ценният актив на ГЕРБ. Това е местната власт, която ще управлява още две години и половина

Прав ли е, или не Бойко Борисов да отдалечи от партийната власт трима свои кметове - на София, Бургас и Стара Загора?

За останалите, които “24 часа” прогнозира, че ще излязат от ръководството на ГЕРБ - Менда Стоянова вероятно за греха ѝ като шеф на най-важната бюджетна комисия към неплатените данъци на лотарията, Пламен Нунев за изпуснатата власт в Русе и Красимир Велчев неясно за кой партиен враг, трудно биха се намерили аргументи против решението на лидера Бойко Борисов. И това все пак си е неговата партия.

Публичният образ на Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров обаче е на успели градоначалници, които през 2019 г. спечелиха мажоритарен вот.

В София Фандъкова победи Мая Манолова на втори тур - с 49,98 на 45,13%, в Бургас повечето партии се въздържаха да издигнат силен кандидат срещу харизмата на Димитър Николов и той взе за пореден четвърти път властта край морето с 65,83%. В Стара Загора Живко Тодоров спечели с 68,63% третия си кметски мандат.

Вероятно партийците, които са по-близо до началника Борисов, имат своите политически несъгласия с поведението на кметовете. Но ако помислим добре, ще установим, че всъщност Бойко Борисов съвсем правилно ще остави тримата там, където те са най-силни - в местната власт.

Към момента бъдещето на ГЕРБ се очертава по-скоро като

спечелила

изборите...

опозиция

А предвижданията залагат при провал на първия мандат на:

1. Управляващо мнозинство (или малцинство) със сърцевина “Има такъв народ” и “Демократична България” или

2. Предсрочни избори, предшествани от два месеца управление на назначен от президента Румен Радев служебен кабинет.

По-предубедените и пристрастни сценарии залагат на същото, но в обратен ред.

Очертава се недружелюбна среда за ГЕРБ в новото Народно събрание с вариации от неутрално мълчание до агресивно говорене и враждебни ходове. Най-разумното, което политическа партия, ако щете - и бизнес компания прави в подобна среда, преди да разпише планове, е да направи

преоценка

на активите в

портфолиото си

В топ 3 на активите на ГЕРБ със сигурност са силните, популярни, избрани мажоритарно преди година и половина кметове. На местните избори през октомври 2019 г. ГЕРБ спечели 17 областни града от общо 27; 140 общини от общо 265; 1807 общински съветници.

Ако в България имаше долна камара на парламента с общинската власт, ГЕРБ щеше да държи солидно мнозинство.

Кметовете са хора, победили в мажоритарен вот (защото местният е такъв), спечелили битка за доверието на съгражданите си в ожесточена конкуренция.

Хора, които всеки ден се доказват пред гражданите, като решават проблеми и казуси, които са най-близо до живота им - от дупките на улиците и трафика през доходите, зелените площи и замърсяването на въздуха до възможностите за добро образование, здравеопазване, културен живот, бизнес и инвестиции, смарт решенията - всичко онова, което определя цялостното качество на живот в градовете. Особено София и големите градове са изключително сложна система, менажирането на която изисква отлични умения - и управленски, и комуникативни.

Затова успешните кметове са

ценен актив

на ГЕРБ. Тук са личности като кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Иван Портних, Димитър Николов и Живко Тодоров. Само те имат отговорността за качеството на живот на над 2 милиона души.

Както и да ги погледнете, това са градове, които се развиват успешно.

София като съотношение доходи - покупателна способност е достигнала качество на живот на средноевропейски град. Пловдив - Стара Загора - Бургас са оста, по която се развива цяла Южна България. Варна "издърпва" целия Североизточен регион. Но това може да се промени в негативна посока.

Стана дума, че Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров са в ръководството на ГЕРБ.

Но мениджмънт на голям град, в случая на София - мегаполис и задачите на първия ред на партия са

две дини под

една мишница

И става все по-трудно да не ги изтървеш, особено когато опонентите на ГЕРБ са преминали в чисто политическа атака.

Последното, от което има нужда ГЕРБ, е кметовете им

да попаднат в

турбуленцията на

политизацията, идентифицирани от опонентите и пропагандата им като важни мишени за отстрел в качеството им на партийни лидери. На 11 май ще има Национален съвет на ГЕРБ и се говори за смяна по висшите партийни етажи. Ако става дума за кметовете, това всъщност съвпада с логичната теза, че те трябва да бъдат съхранени от

партизанската

пушилка

И по чисто партийния аргумент тези “бастиони” на ГЕРБ да бъдат удържани. Но и по държавническа логика какво е добре за тези градове. Добре е да имат кметове, които могат по-спокойно да се съсредоточат в прагматичните и чисто градски решения за по-добър живот на хората. Особено докато все още сме в две кризи - здравна и икономическа, и трябва постоянно да се обмисля обхватът на локдауна.

Изборите на 4 април показаха, че хората, които се вълнуват от решения на чисто ежедневните си проблеми - образованието на децата, опазването на здравето, поддържането на малък или по-голям бизнес и на някакъв нормален ритъм на живот, са все пак

много повече от

обзетите от бурни

партийни страсти - омраза, любов, жажда за реванш. И тази много по-многобройна група българи ще искат смислени и навременни политики от хората, избрани преди година и половина начело на градовете.