Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Излезе от сейфа след 60 години 

В една ранна априлска утрин на 2016 г. възрастна жена плахо прекрачва прага на уважавана банка в центъра на Лондон. Любезните служители я канят на кратка разходка през лъскави коридори и излъскани до блясък мраморни стълбища. Гостенката няма време да се впечатли от умелото съчетание на традиции и модерни технологии, тъй като мислите й са насочени изцяло върху загадката, която се крие в семейния сейф. Десетилетия по-рано нейният баща скрива нещо вътре и заклева своите наследници да не проверяват какво е съдържанието, освен ако не се намесят форсмажорни обстоятелства.

Така неусетно се търкулват 63 години, през които умират хора, други се раждат, но тайната си остава скрита зад тонове желязо и бетон.

През въпросния април на 2016 г. обаче уважаваната банкова институция изненадващо решава да закрие своя обществен трезор и приканва клиентите си да освободят металните касетки. Това принуждава възрастната Фрида да пренебрегне бащината повеля. Това не е истинското й име, но разказвачът на тази история – журналист от Би Би Си, решава да я прекръсти, за да я съхрани от нездравия интерес на медии и съседи.

Фрида води трима придружители в банката, но само тя е допусната до сейфа. Мъжете, които са дошли с нея, остават да се въртят притеснено на неудобния диван за посетители. Малко по-късно възрастната жена се качва при тях, а в ръцете си носи предмет, увит в кърпа за бърсане на кухненски съдове. Когато я разгръща, едни от най-уважаваните търговци на древно изкуство ахват от изненада и възхищение.

Младежко лице, излято от бронз, се взира безпристрастно в човешките лица, които вижда за първи път след шест десетилетия. Скулптурата е идеално запазена и опитни специалисти по-късно ще установят, че това е прекрасен експонат на т.нар. бенински бронзи, създаден някъде около 16-и век.

Превъртаме времето с пет столетия назад и отиваме да разгледаме чудесата на Бенинското кралство, което процъфтявало на територията на днешна Нигерия. Тамошните африкански майстори създали безценни предмети на изкуството, след като португалците ги научили да леят бронз в средата на 15-и век. Съществуват теории, че местните са се научили да обработват метала много преди идването на европейците, но няма категорични доказателства в полза на едната или другата версия. Факт е, че жителите на африканското кралство имали усет към красивото и не пестели сили и средства, за да създават своите шедьоври на човешката мисъл и талант.

Първите гости от Стария континент са удивени от столицата на кралството, която може да съперничи на големите европейски градове. Сградите са подредени според строго следван устройствен план, а улиците са чисти и добре поддържани. Най-силно впечатление на чужденците обаче прави масивната дворцова сграда, украсени с хиляди плочи и скулптури от бронз, месинг и слонова кост, които столетия по-късно ще бъдат наричани бенински бронзи и ще струват цяло състояние.

Целия материал четете в "Космос"