Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разсекретиха документа с подаръците на първия космонавт

60 години продължават и конспиративните теории около полета, всичко тръгва от бърз американски репортер в Москва

На 12 април стават 60 години, откакто човек полетя за първи път в Космоса. И все още някои детайли около Юрий Гагарин остават в тайна и има повече съмнения, отколкото отговори.

Трябваше да минат 6 десетилетия, за да бъдат разсекретени документите, в които се описват наградите на младия старши лейтенант, станал майор в момента на завръщането си. Извън традиционния орден “Ленин” и званието “Герой на СССР”. Все пак второто дава 240 рубли към заплатата. Премията, която взема, е 15 000 рубли, което е средната заплата в СССР за 18 години.

Отделно са и подаръците, описани в секретния документ. Заповедта е кратка, точно в 2 точки:

1. Признава се необходимостта да се подари от името на правителството на СССР на първия летец-космонавт на СССР майор Гагарин, Ю.А. и на членовете на семейството му автомобил “Волга”, апартамент, мебели и екипировка съгласно приложението.
Всички разходи за това се поемат от резервния фонд на Съвета на министрите на СССР.

2. Задължава Министерството на отбраната на СССР (другаря Малиновский) да даде на майор Гагарин, Ю. А. четиристаен апартамент по местослужене.

Подписана е от Никита Хрушчов точно 6 дни след полета на Гагарин.

В специално приложение се описва точно и какво получава:

1. Мебелировка за спалня, столова, детска стая, кабинет и кухня.
Телевизор “Рубин”. Радио “Лукс”. Пералня. Хладилник. Прахосмукачка.
Постелки за под. Пиано. Комплекти за спалня - 6 броя. Одеяла - 2 бр.

2. За родителите му - тристаен апартамент, телевизор, радиоприемник, мебелировка за 3 стаи.

3. Екипировка за Юрий Алексеевич Гагарин:
Всесезонно палто. Леко палто за лятото. Шлифер. Костюми - 2 броя (светъл и тъмен). Бели ризи - 6 бр. Шапки - 2 бр. Чорапи - 6 бр. Долно бельо - 6 бр. Панталони и фланелки - 6 бр. Кърпи за нос - 12 бр. Вратовръзки - 6 бр. Ръкавици - 1 чифт. Електрическа самобръсначка - 1 бр. Два комплекта военни мундири (параден и всекидневен). Два куфара.

4. Екипировка за съпругата:

Всесезонно палто. Лятно палто. Шлифер. Поли - 3 бр. Черен костюм. Шапки - 2 бр. Шалове за глава - 6 бр. Чорапогащници - 6 бр. Обувки - 3 бр. Дамски чанти - 2 бр. Ръкавици - 2 бр. Забрадки - 2 бр. Пуловери - 2 бр. (вълнен и копринен). Блузки - 2 бр. Вълнена блуза - 1 бр.

5. Екипировка за децата:
Детски креват. Детска количка. Поли вълнени - 6 бр. Палто - 2 бр. (зимно и лятно). Шапки - 2 бр. (зимна и лятна). Обувки - 4 бр. Бельо - 6 броя. Кукли, играчки.

6. Екипировка за майката:

Палто лятно и зимно. Шлифер. Поли - 2 бр. Рокля. Обувки - 2 чифта. Бельо - 6 чифта. Чорапогащници - 6 бр. Пола от вълна - 1 бр.

7. Екипировка за бащата:

Палто лятно и зимно. Шлифер. Фуражка. Бельо - 6 чифта. Рубашки - 6 бр. Костюми - 2 бр. (тъмносив и тъмен). Ботинки - 2 чифта (светли и тъмни). Вратовръзки - 4 бр. Носни кърпички - 6 бр. Чорапи - 6 чифта.

8. За двамата братя и сестрата на другаря Гагарин, Ю. А. - по 1000 рубли.

Така се гарантира, че “няма да се излагаме пред чужденците”. Защото Гагарин се превръща в най-могъщото оръжие за превъзходството на социалистическата система срещу капиталистическата. Скромният пилот обикаля целия свят, за да бъде приветстван от хората.

Всъщност две години след полета той има вече два автомобила “Волга” или ГАЗ-21, както е официалното название. Едната, светлобежава с номер 12-04 юаг (12 април Юрий Алексеевич Гагарин), купена със собствени пари. И черна с номер 78-78 мод от държавата.
През 1965 г. той получава и спортния автомобил Matra-Bonnet Jet VS.
Като подарък от Франция. Разглежда го доста време на изложение в Париж и домакините му го изпращат в Москва. Когато обаче главният идеолог на СССР Михаил Суслов, който е и член на Политбюро на ЦК на КПСС, разбира това, съветва Гагарин да внимава с подаръците от капиталистите. И той почти не я кара.

Въпреки изминалите 60 години остават и конспиративните теории около полета. Най-сериозната е тази, че всъщност първият човек в Космоса е Владимир Илюшин, синът на известния авиоконструктор и най-добрият летец-изпитател по това време. Всичко започва от кореспондента на вестник Daily Worker в Москва Денис Оргден, който гордо съобщава, че комунист е излетял в Космоса и това е точно Илюшин. Това е съвсем малка дописка на първа страница.

Това повежда една доста стройна теория, базирана и на проблемите на Гагарин при връщането на Земята. Твърди се, че заради проблеми с приземяването Илюшин поема ръчно управление и се оказва в Китай.

Там е прибран от местните военни. Заради обтегнатите отношения със съседната държава е върнат чак година след полета си. Владимир Сергеевич Илюшин така и не дава интервю до края на живота си. На всички е представен Гагарин и заради произхода си - на типичен съветски човек, произхождащ от скромно селско семейство. Комсомолец.

Опровержението на тази версия го дава самото американско разузнаване с разсекретени документи на Агенцията по национална безопасност.

За да контролира пробите на балистичните ракети на СССР, има две станции - в Аляска и на Хаваите. Данните за полета на Гагарин са прехванати в 9,26 часа московско време на 12 април, когато корабът влиза в зоната на видимост на американските бази. Тази на остров Шемя, който се намира в Алеутския архипелаг в Аляска, успява да получи бързо телевизионен сигнал с изображението на космонавта, което се предава от бордната система. 58 минути след приемането на данните те вече са в централата във Форт Мийд. На тях се виждало ясно как се движи Гагарин и как говори. Така в рамките на час американците са имали доказателство. И Джон Кенеди изпраща
поздравителна телеграма до Никита Хрушчов, което нямаше да бъде направено, ако имаше съмнения.

Втората теория е на изгубените космонавти. През декември 1959 г. от Чехословакия изтича информация за много неуспешни изстрелвания на ракети. Споменава се Алексей Ледовски в преработена R-5A. Появяват се още три имена - Андрей Митков, Сергей Шиорин и Мария Громова. Италианската агенция Continentale съобщава за това, но без всякакво потвърждение.

В издание от 1959 г. списание “Огоньок” публикува статия и снимки на трима парашутисти - Пьотр Долгов, Иван Качур и Алексей Грачов, които опитват скокове от стратосферата. Долгов достига до 28 640 м. Всички загиват при мистериозни обстоятелства. Има и снимка на Генадий Завадовский, който тества екипировка за скокове от стратосферата. След това името му се появява в списъка на загиналите космонавти без обяснение за смъртта му.

През 1960 г. се появява статията на фантаста Робърт Хейнлейн “Правда означава истина”, в която той твърди, че на 15 май е изстрелян човек в орбита. Това обаче се опроверга, като най-вероятно става въпрос за двата полета на “Восток” с манекен, наречен Иван Иванович, и записи на човешки глас.

Тези теории са подкрепени от записите на италианските радиолюбители Ачиле и Джовани Батиста Джудика-Кордиля. Те записват според тях съобщения на космонавти, които никога не се завръщат на Земята. Според тях има доказателства за следните инциденти:

1. Пилотиран полет докладва, че напуска зададения курс през май 1960 г.;

2. Слаб морзов сигнал за помощ от кораб, който напуска земната орбита на 28 ноември 1960 г.;

3. Космонавт се задушава до смърт през февруари 1961 г.;

4. Капсула обикаля Земята три пъти, след което навлиза обратно в атмосферата през април 1961 г., дни преди полета на Гагарин;

5. Космически кораб иска помощ, след като е изпуснат от контрол през май 1961 г.;

6. Космонавт губи контрол над кораба, който се отправя в открития Космос през октомври 1961 г.;

7. През ноември 1962 г. капсула за завръщане не уцелва ъгъла, отскача от Земята и се връща обратно в Космоса;

8. Космонавтка загива при завръщане в атмосферата през 1963 г.;

9. Друг космонавт загива, след като капсулата му се запалва при навлизане в атмосферата през април 1964 г.

Всичките се обясняват с провалени опити на различни видове балистични ракети.

И последната теория на конспирациите се фокусира върху шлема на Гагарин. На официалните снимки той е чисто бял. При завръщането на Земята на него има надпис СССР. От разсекретените документи става ясно, че това е направено в последния момент заради много инциденти с пилоти, които дори са били разстрелвани от граничари по време на Студената война. И Сергей Корольов се сеща да сложи отличителен знак, за да не стане гаф, след като изчисленията на точката на приземяване са били изключително неточни по това време.

Така въпреки че минаха 60 години от първия полет в Космоса има още един куп въпроси, чиито отговори остават някъде из подземията на Кремъл.

Документът, в който са описани подаръците
Документът, в който са описани подаръците