Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със захвърлянето на капитанската лента Роналдо доказа теорията за ефекта на пеперудата, създавайки поредица от събития с мощен емоционален заряд

Португалецът е толкова велик, че дори гневните му изцепки могат да струват пари и да помагат за спасяването на човешки животи

Сигурно сте чували за ефекта на пеперудата - онази фантастична теория, че с един мах на крилете си насекомото може да предизвика буря на другия край на света. Дори това невидимо и за най-чувствителния сензор раздвижване на атмосферата носи след себе си поредица от събития, така че на десетки хиляди километри да се стигне до извиване на торнадо.

Не вярвате в тази история? Тогава със сигурност не сте се запознали с бурята от положителни емоции, които предизвика един най-обикновен жест на суперзвездата на световния футбол Кристиано Роналдо. Е, там нямаше размахване на криле и всичко се случи на много по-малка територия, но за сметка на това ефектът бе поразителен. И още веднъж доказа колко е популярен португалецът, който още при раждането си

е бил възнаграден от съдбата

с два гениални крака. Преди дни Кристиано реагира гневно на едно съдийско отсъждане и сътвори глупост, която впоследствие се превърна в повод да бъдат спечелени над 60 хил. евро за каузата на тежко болно дете.

Но да караме по реда на събитията – от крилата, та до тайфуна. В хладната мартенска вечер Сърбия и Португалия се хванаха гуша за гуша в световната квалификация, играна на ст. “Райко Митич” в Белград.

Гостите явно бяха дошли с намерението да си вземат лесни три точки, но с напредването на мача им се изясни, че въобще няма да е толкова лесно. Затова и радостта на Кристиано Роналдо беше огромна, когато в 93-тата минута вкара за 3:2.

Ликуването му обаче трая само

няколко секунди

Страничният съдия не видя, че топката е минала голлинията, преди да бъде изчистена от сръбски защитник. Кристиано беше убеден, че е вкарал редовен гол, повторенията по телевизията доказаха неговата правота, но съдиите решиха друго и тласнаха португалската мегазвезда в капана на съвсем други емоции.

С озверяло от гняв лице той отиде да търси обяснение от страничния рефер, а главният Дани Накеле изтича да го респектира с жълт картон.

Носителят на цял кош златни топки беше толкова ядосан, че въобще не се впечатли от санкцията и тръгна да излиза от терена още преди да е чул последния съдийски сигнал. Малко преди да се мушне в тунела, гневният играч захвърли на земята и капитанската си лента и точно в този миг сякаш

размаха мощните си криле,

за да даде старт на поредица от събития, довели до извършването на едно добро дело.

Кристиано хвърли лентата и се прибра, но парчето плат не остана да лежи незабелязано на тревата, докато не бъде унищожено от машината за косене. Намиращият се наблизо пожарникар Джордже Вукичевич стана свидетел на цялата ситуация и се престраши да действа на момента, пренебрегвайки правилата.

“Видях лентата на земята и си помислих, че трябва да я взема. Преди това се обадих по радиостанцията на командира си, за да го попитам дали ми позволява да извърша нещо, което няма общо с моята работа на стадиона. Той даде зелена светлина и пъхнах капитанската лента в джоба си”, ще разкаже по-късно младият пожарникар. И тук историята можеше да тръгне в съвсем различна посока, ако навремето родителите на Джордже си бяха гледали живота, пренебрегвайки възпитанието на своето момче. Защото новият собственик на футболния знак можеше да го сложи в собствената си колекция или да помисли за изкарването на бързи и също толкова сигурни пари.

Джордже Вукичевич наистина решава да продаде лентата, но не за да си купи германска кола на старо, а за да помогне на дете, страдащо от коварната болест мускулна атрофия. Пак с позволението на капитана си младият сърбин обявява на търг лентата, за която се доказва по категоричен начин, че наистина е стояла на ръката на Роналдо. Преди дни се проведе наддаване, спечелено от анонимен фен на португалската суперзвезда, платил 64 хил. евро за няколко сантиметра плат. Но само какъв

плат, а?

Може би тук е мястото да отбележим за пореден път колко точно е популярен Кристиано в световен мащаб. Ето че дори една негова необмислена реакция доведе до създаването на легенда, до отключването на силни фенски емоции, до раждането на история, която ще чуят милиарди хора по целия свят и която може да послужи за спасяването на човешки животи.

Но да не забравим да се преклоним и пред благородството на пожарникаря Вукичевич, който дари парите до последния евроцент за шестмесечния Гаврило. Майката на бебето Невена Джурджевич със сълзи на очите благодари на героя в униформа, въпреки че за спасяването на детето са необходими страшно много пари. Сумата е набъбнала до немислимите 2,5 млн. евро, от които са събрани 500 000. Нищо чудно драматичната развръзка на историята с капитанската лентата да активизира желаещите да помогнат

Може би самият Кристиано ще реши да отдели една миниатюрна част от своето богатство, за да помогне на детето. В крайна сметка той стана причина да се случи нещо позитивно в живота на малкия Гаврило, който все още не знае дали ще се сдобие с шанс да порасне, да отиде в първи клас, да се забавлява на абитуриентския си бал, да се влюби... Кристиано много други пъти е помагал в такива ситуации, така че има огромен шанс неговото размахване на криле да предизвика достатъчно силно цунами от човешка доброта, с която да бъде спасен Гаврило.

Още много пари са необходими, за да бъде спасен малкият Гаврило.
Още много пари са необходими, за да бъде спасен малкият Гаврило.
Пожарникарят Вукичевич реши да дари парите, вместо да ги похарчи за стара бричка и безкрайни нощни купони.
Пожарникарят Вукичевич реши да дари парите, вместо да ги похарчи за стара бричка и безкрайни нощни купони.
Пожарникарите от отряда на Вукичевич са новите герои в Сърбия.
Пожарникарите от отряда на Вукичевич са новите герои в Сърбия.