Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е ясно дали партиите зад президента Румен Радев ще поискат да съставят правителство.
Бойко Борисов има най-много депутати, но засега няма мнозинство за кабинет.
Не е ясно дали партиите зад президента Румен Радев ще поискат да съставят правителство. Бойко Борисов има най-много депутати, но засега няма мнозинство за кабинет.

Два варианта за кабинет - експертен с мандата на Борисов или пропрезидентски на Слави

Президентът вече мисли за служебен

Намеси ли се задкулисието в изборите? Ако отговорът е да, постигна ли целите си? Ако отговорът е не, изникват още въпросителни - дали защото го няма, дали защото не е поискало да се включи и какви са намеренията му оттук нататък?

Тези въпроси си задават политически анализатори от нощта на 4 април. Тогава стана ясно, че нито една партия не може да състави правителство, ако не наруши предварителните си обещания с кого няма да влиза в коалиция.

30 години говорят

за тайнствени кукловоди,

които диктуват политическите процеси у нас. Почти всички участници в изборния процес също намекнаха за власт в сянка.

Корнелия Нинова обяви открито, че кръгове зад кадър са попречили на кампанията на партията й. "През цялото време ние се борихме на два фронта - и вътре, и навън, с един общ опонент – задкулисието", заяви председателката на БСП, без да посочи кого има предвид.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов пък в изявлението си след вота обяви, че вече няма да може ДПС да излъчва царете на задкулисието в политиката.

Самият бивш правосъден министър също е посочван като креатура на играчи зад кадър. Когато при протестите през лятото той стигна до сараите в Росенец, премиерът Бойко Борисов го обвини, че именно той е царят на кукловодите.

По време на предизборната кампания Веселин Марешки пък нарече Мая Манолова и Татяна Дончева

“оплетени в задкулисие, зависимости

и лобизъм”.

Единствен Слави Трифонов не наблегна на тезите за тайни кръгове зад политиците. Той натърти няколко пъти, че всичко става по волята на народа. От друга страна, от повече от година лидерът на "Има такъв народ" непрекъснато говори, че всичко в държавата се направлява от една мафия.

Интересното е, че никой никога не стига докрай, за да осветли кои са хората в сянка, за които казват, че дърпат конците на политическите процеси. В момента не е ясно дали тези мистериозни играчи искат да има правителство, или предпочитат нови избори да разбъркат още повече врящия политически казан.

Шансовете за сформиране на редовен кабинет обаче според всички социолози и наблюдатели са минимални.

Бойко Борисов, на когото трябва да бъде връчен първият мандат, защото ще има 73-ма депутати, вече подаде ръка към останалите участници в новото Народно събрание. Премиерът предложи

всеки да покаже експертите си,

за да се състави националноотговорен

Министерски съвет от специалисти. Няколко пъти в последните седмици той обясняваше колко е важно да има правителство, тъй като предстои договарянето на 29 милиарда евро от фондовете на ЕС за следващия програмен период.

Засега призивът на министър-председателя остава без отзвук. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов не отговори, но цялата му кампания беше насочена срещу управляващите. Ако държи на думата си, няма да влезе в правителство с ГЕРБ.

А сценаристът Тошко Йорданов бе категоричен пред тв 7/8 в изборната нощ, че не са съгласни на съвместно участие във властта нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС.

Корнелия Нинова също побърза да откаже офертата. "Няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ - със или без Борисов, от експерти или от политици. В БСП имаше хора, които работеха за други партии", обяви Нинова.

Според социолога Стойчо Стойчев именно тя може да реши формулата за следващото управление. "И

не казвам БСП, защото

тя вече не е

легитимна да представлява БСП

след тази катастрофална загуба”, добави той. Но така или иначе Нинова вече се произнесе.

От името на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова също даде да се разбере, че е против кабинет с мандата на ГЕРБ.

ДПС не показа отношението си, но от две години всички политици от движението призовават именно за програмно правителство.

Що се отнася до "Демократична България", цялата им кампания беше построена на анти-ГЕРБ риториката, така че не е логично да се включат. Но така или иначе само техните гласове няма да са достатъчни.

Математически погледнато, партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, могат да формират мнозинство. "Има вариант нетърпящи се формации да направят програмно правителство.

И трите имат кадрите, възгледите, обучението, за да се справят с кризата, с пандемията, геополитическите проблеми", коментира пиарът Нидал Алгафари.

Очевидно обаче такъв кабинет е почти невъзможен, а и ще бъде много нестабилен.

Дори и Бойко Борисов да се откаже да бъде премиер, няма как да се съберат други 121 депутати за мнозинство, след като Корнелия Нинова е категорично против. Тогава рулетката се завърта и Румен

Радев трябва да връчи мандат на Слави Трифонов.

Тук интересното ще бъде дали изобщо шоуменът ще го приеме, или направо ще го върне, без да направи опит да сформира кабинет.

Тъй като излезе в карантина заради симптоми на коронавирус, шоуменът печели време, за да обмисли ходовете си. Теоретично той би могъл да подреди пропрезидентски настроено правителство с партиите от протеста – неговата собствена "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" плюс БСП.

Този вариант устройва столетницата, която е пред разпад и нови избори биха я доразсипали.

Корнелия Нинова вече побърза да се изкаже в полза на кабинет на Слави Трифонов. Бойко Борисов директно предложи 10 негови депутати до подкрепят шоумена, за да има правителство и да не се стига до предсрочни избори.

“Най-легитимният избор

би бил партиите от

протеста да се съберат

и заедно с БСП да направят кабинет”, смята изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

Тук има едно "но". Втората политическа сила тепърва набира мускули и социолозите сочат, че може да спечели следващите извънредни парламентарни избори.

Ако направи кабинет в този мандат с много компромисна коалиция, ИТН ще се прости с мечтата си за свое мнозинство. "Ще изгори бързо, а не това е целта му", коментират наблюдатели.

Освен това има нещо друго. Сценаристите в своя анализ след вота заявиха, че

при никакви обстоятелства няма да правят кабинет с партиите от статуквото – ГЕРБ, ДПС и БСП.

Така че соцпартията не е желан партньор.

Затова най-чистият вариант за Слави е да тръгне към нови избори, след които може би ще има повече депутати. Единственият начин да се откаже от предсрочен вот е, ако се окаже, че Румен Радев има сериозно влияние върху него и го упражни.

Само той може да го накара да направи правителство и да работи заедно с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Христо Иванов и Атанас Атанасов в този парламент.

Но дали президентът е склонен да го направи? Пък и доколко Слави Трифонов би му се подчинил? Тук има един факт, който не трябва да се забравя – че лидерът на ИТН първи и единствен досега подкрепи намерението на държавния глава за втори мандат. От друга страна, възможността да има собствено мнозинство, в каквото го убеждават социолозите, не може да е без значение.

В случай че предпочете да се откаже от съставяне на правителство, вече няма никакво значение коя ще е третата партия, на която Радев ще връчи проучвателен мандат за Министерски съвет. Тя няма да успее. И тогава ще се върви към предсрочен вот, който може да е през юли или през септември. И на ход ще е държавният глава.

Президентът вече се подготвя със състава на служебно правителство.

Това научи "168 часа" от източници от "Дондуков" 2. Този път премиер няма да е проф. Огнян Герджиков, както беше предния път. Тогава генералът беше твърде неопитен в политиката и нямаше кръг от експерти, на които да се опре. Сега, след близо 5 години начело на държавата, ще избере хора, които познава, твърдят запознати.

Докато се стигне дотам обаче предстоят няколко седмици, а може би и месеци, в които политическият живот ще е прекалено динамичен и са възможни всякакви промени и изненади.