Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последният коментар на Коритаров: Нинова да се кандидатира за президент (Видео)

Журналистът Георги Коритаров почина от COVID вчера сутринта, 24 часа след като води на живо предаването си "Свободна зона" по ТВ "Европа"  . 

Ето и текста на последния политически коментар на журналиста:

"Часът е 9 без 5 минути, това е телевизия "Европа", започва "Свободна зона". Аз съм Георги Коритаров.

Много е трудно да се правят анализи след такава нощ и след такива парламентарни избори. Основната трудност идва от динамиката, с която някои резултати се променят. Не знам дали можем да говорим за изненади, но като основни събития и тенденции можем да откроим на първо място оглушителния шамар, който българските избиратели нанесоха на крайнодесните националистически формации.

Към момента нe се очертава да влезе нито една от партиите-изразителки на националшовинистичните амбиции. Това е нещо, което може да се промени. Разбира се, става дума за много ниски стойности, но основната тенденция, като че ли, наистина очертава подобен извод.

Другата новина, макар и предвиждана, а тя наистина беше предвиждана, но тъй като е много от рано за такава възможост, тя изглеждаше по-скоро в сферата на анекдота - прогнозата гласеше че  БСП ще загуби от ГЕРБ с много сериозна разлика, но и не само това, а че може да се окаже, че не е на втора а на трета позиция.

И както си го говорихме на шега, така взе че се случи. БСП е трета. Тази политическа катастрофа на социалиситческата партия, преминала през редица кампании, през много лоши лакатушения - БСП е имала и други много сериозни поражения, и мога да кажа, че това, което сега им се случва, много наподобява резултата почти буквално от изборите през  2001г.

Не забравяйте, тогава НДСВ помете политическата система, стана първа сила, СДС взеха второто място, а БСП също бяха трети. С други думи в политическата си история БСП имат и още едно трето място.

За разлика от тогава обаче, преди точно 20 г., лидерът на БСП тогава Първанов по силата на известна може би само на малък кръг хора комбинация, придоби смелост и беше издигнат за президент и най- ненадейно беше подкрепен на практика от НДСВ и ДПС. Така стартира социално-либералният модел. Така по късно през 2005 г. тъкмо Първанов роди тройната коалиция. Това обаче е минало.

Сега Корнелия Нинова дали ще има смелостта да предприеме такива нестандартни действия? Защото тя няма много голям избор. Сега би било много нелепо, ако след такова поражение подкрепи с огромно закъснение кандидатурата на Румен Радев за президент, а не го направи на време. Така че единствнеият й достоен шанс е сама да поеме отговорност и да се кандидатира. Пък защо да нямаме първата жена президент с име Корнелия и фамилия Нинова.

Спасихме се от това да бъде премиер сега да проверим може ли да бъде президент."