Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Космогонията им е свързана както с библейски митове, така и с този за Озирис и Сет

Масаите са любимото племе на европейците, макар че неговите членове са полудиваци. А може би точно заради това“, пише през 50-те години на миналия век Джон Гънтър в книгата си Inside Africa.

Американският журналист, военен кореспондент и писател само констатира мнение, наложило се много по-рано. Още през XIX век европейците смятат масаите за „най-благородните диваци“, елитен корпус от воини, странно аристократични в пренебрежението си към цивилизацията на другите хора.

В пандемията, обзела света през 2020 г. и продължила през 2021-ва, Танзания остана една от малкото страни в света, отворени за туризъм, което направи така, че много българи да тръгнат натам. И съответно масаите получиха всички шансове да бъдат преоткрити и да се превърнат за пореден път в нечие „любимо племе“. Този път на хората, дошли на големи групи от Балканите.

На 3 март в едно занзибарско плажно барче гледах как масай танцува с българското знаме на песента „Митре ле“. Не съм сигурен дали тази гледка ме впечатли, шокира или предразположи за размисъл, но определено беше забележителна картина.

Четете в брой 3/2021 на сп. "Космос"