Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Марин Генчев преподава в най-стария и реномиран университет в Германия в Хайделберг.
Д-р Марин Генчев преподава в най-стария и реномиран университет в Германия в Хайделберг.

Нека ви разкажа какво се знае за ваксината на "АстраЗенека". Този препарат се основава на един добре изпитан метод, използващ безвреден за човека вирус, за да симулира инфекция с вируса, причиняващ Ковид-19.

Тази ваксина не изисква специално съхранение и лесно може да се прилага от личните лекари. Преди няколко дена бяха публикувани данните от дългоочакваното американско изпитване на ваксината [1]. В проучването участват 32459 доброволци, предимно от САЩ, но също така от Чили и Перу. Ваксината е била 79% ефективна при предотвратяване на Ковид-19 със симптоми и 100% ефективна при предотвратяване на тежки протичания. Не е имало поява на тромботични състояния.

С други думи, пациентите, ваксинирани с препарата на "АстраЗенека", много рядко развиват симптоматична Ковид-19 инфекция и практически никога не се стига до болнично лечение или смърт. Да - ваксинацията е изключително ефективен метод за предотвратяване на смърт, причинена от Ковид-19.

При един добър сценарий в 7-милионна България ще има поне 15 000 смъртни случая, причинени от Ковид-19, т.е. 1:500. Рискът от усложнения, свързани с поставянето на ваксината, е несъизмеримо по-малък (~1:1 000 000).

С други думи, липсата на ваксина представлява хиляди пъти по-голям риск от ваксинирането. Това е и причината защо аз и цялото ми семейство се ваксинирахме.

От фейсбук