Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

Един американски комик казва, че тези, които пишат пламенни статуси по повод смъртта на известни личности, приличат на сватбен фотограф, който си прави селфита. Да се стремиш към себеизява и внимание върху капака на ковчег. Човек изживява само своята болка истински. В това е и смисълът на страданието - то винаги е лично. Емпатията, съпреживяването на трагедията е възможна, разбира се, много хора скърбят при загуба на любими, популярни личности.

Скръбта ни позволява тази малка суета и тя обикновено се нарича траур, приглушената демонстрация, че все още скърбиш, че си съпричастен. Може вероятно и да покажем тези чувства, публично да заявим с декларация скръбта си. Но само си представете погребение, на което всички крещят: Чуйте ме мен, нека аз да ви кажа какво мисля за смъртта на този!

Ще бъдат изгонени от погребението, нали така? Както и сватбения фотограф, който вместо да снима булката, снима себе си. Въпрос на добро възпитание е, не просто на морал. И на ценностна система.

Днес е Благовещение (25 март), пример за смиреност. Спасителят се ражда в малко селце, от скромната и смирена Дева. Честит празник на всички, Бог да упокои душата на Татяна Лолова, а гордостта е първият грях, затова бяха изгонени от рая прародителите ни - възгордяха се, помислиха се за богоравни. Опасна е гордостта.

*От фейсбук