Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В България има повече професори по футбол, отколкото футболисти

Фенове и “специалисти” се нахвърлиха на любимата си дъвка - националния отбор, след загубата от Швейцария. Използват се изрази, които са доста нелицеприятни. Социалните мрежи се бунтуват срещу всичко - треньор, играчи, БФС. И живеят в миналото. Което няма как да се върне.

В XXI век положението е различно. Нека “специалистите” посочат един отбор в България, който кара юношите си да ходят на фитнес. Няма да намерят. Миналото лято разговарях с Преслав Боруков, който замина още неукрепнал за Англия. И се оказа, че половин година не е пипал топката, когато е пристигнал на Острова. Докато не влезе в необходимите физически параметри. И тогава започва да тренира в “Шефилд Уензди”. Различава ли се Преслав в отбор като “Етър”? Различава се. Какво толкова да спорим. А в “Левски” бил влизал общо три пъти във фитнеса до този момент.

Всички се чудим как така Исландия направи отбор, пък ние не можем. Просто и елементарно. Всяко лято хората правели лагер на най-добрите си юноши и викали отбори от цяла Европа да ги гледат. И който им хареса, им го дават. Федерацията плаща дори компенсацията на техните клубове, за да не товари тези, които ги вземат. ЕС дава уникална възможност за подобно развитие. Не сме много, но сме от техните. Айде дайте пример кой си пуска юношата ей така от българските клубове? Лично знам за десетки отказани покани за проби от “Глазгоу Рейнджърс” например. И детето остава в блатото, за да затъва надолу.

Безумие е да се твърди, че БФС или пък някой друг може да спре чужденците в българския футбол. Хора, XXI век сме и сме в ЕС! Стига брътвежи и неистини. Не се ли уморихте?

В България имаме повече професори по футбол, отколкото футболисти на средно европейско ниво. Първо в НСА, отскоро и в други университети. Имаме и треньорска школа, която произвежда главно безработни. Или лицензоносители.

Някой да е чувал в последните 20 години у нас да дойде да направи открит урок някое голямо име в треньорската професия? Няма такъв. Имаме си прашасалите учебници от времето на Тодор Живков и действаме. Та ние сме го измислили този футбол. Четвърти в света сме били.

Когато един приятел, завършил треньорска школа на Запад, видя въпросите, по които са писали на прословутия приемен изпит за лиценз “Про” се хвана за главата. Подобно безумие на такова ниво не бил очаквал. С неща, които отдавна трябва да са ти ясни, ако си стигнал до подобно ниво.

Някой спомня ли си, че навремето БФС купи цялата програма на школата на “Аякс” и я предостави безплатно за ползване на клубовете. Някой да се захвана да работи по нея?

И тук идва големият проблем от който тръгва всичко. Този с младите хора, които искат да променят нещо. Те липсват, смачквани са за отрицателно време от системата. По-бързо, отколкото могат да си кажат името.

Наскоро гледах снимки от конгреси на БФС от времето на Иван Славков-Батето. От тях ми се усмихваха същите хора, които ходят на сбирките и днес. Без тези, които починаха, разбира се. И отново ще бъдат на предните редове и през юни.

И никой от тях не смята да дава път на младите. За да остареят, докато натрупат “управленски опит”, както обичат да говорят. А как ще стане това, ако най-накрая не им се освободят местата, господа футболни управленци? Или търсим хора до 30 години с най-малко 20 трудов стаж?