Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима братя мароканци ръководят престъпен синдикат, който изнася наркотици за Холандия и Централна Европа

Националната полиция и Гражданската гвардия на Испания в сътрудничество с колумбийски агенти разбиха най-голямата международна мрежа за разпространение на кокаин в Мадрид, със структури и в други провинции. Бандата финансира контрабандата на колумбийски кокаин и марокански хашиш, като продава в Холандия и Централна Европа големи количества, закупени от производители в Испания.
В операцията с кодово име "Тога" бяха задържани 12 души и бяха конфискувани 600 килограма кокаин при обиски в Бадахос, Гуадалахара, Мадрид, Малага, Валенсия и други населени места. Полицията пусна видеоклип в туитър, на който се вижда как полицаи нахлуват в складове и офиси и арестуват мафиоти. Камерата е заснела пачки пари в брой от трафика - около 700 000 евро, които са конфискувани.
“Това е “много жестока” организация,
която притежава арсенал от оръжия - ножове, месингови кокалчета, травматични пистолети и леко стрелково оръжие - и има широка и сигурна мрежа, което й позволява да укрива големи количества кокаин, за да ги разпространява навсякъде в страната", стана ясно от полицейското изявление.
Според данните, предоставени от полицията, разследването е започнало през 2020 г. Вниманието е привлечено от новозаселили се в Марбея и Мадрид чужденци. Сред тях е марокански наркотрафикант с голяма международна дейност и контакти с подобни организации в Мароко и Южна Америка, доставящи кока. Именно той е лидерът на разбитата наркомрежа. Мароканецът, чието име не се съобщава, осъществявал бизнеса си чрез закупуването на големи плантации с марихуана по света.
С приходите от продажбите й той
финансирал производство “на едро” и трафик на кокаин и хашиш
Членовете на бандата опаковали дрогата в гаражи и складове и след това я изпращали в пакети от по 20 килограма до Централна Европа и Холандия. Според полицията дясната ръка на мароканеца в организацията е негов брат - той е „лейтенантът", който контролирал другите и осъществявал връзката между върха и хората.
В структурата на организацията е и още един от братята на лидера, считан от двамата за перфектния фронтмен. Триото е било подпомогнато от други роднини и сътрудници, включително известен адвокат, представляващ законните интереси на разследваната организация. Той е ключова фигура, свързана с укриването и прането на пари, а също така е осъществявал
кокаинови трансакции
Членовете на мрежата са организирали дейността си при строги мерки за безопасност. Организацията е била сложна и е работела на принципа на мрежовия маркетинг, при който всеки от дилърите наема своя мрежа, без следващите да знаят кои са предшествениците им по веригата и кой стои на върха на организацията. Ръководителите са били много предпазливи и са използвали кодови имена за хора и местата за съхранение и опаковане.
Те се стараели да не правят впечатление по време „на работа" и ходели елегантно облечени, рядко посещавали складовете и офисите и вземали всички мерки за сигурност при пътуванията си. Полицейските разследвания установяват кои сгради са използвани като „етажи за сигурност", до които имали достъп и влизали много малко членове на организацията.
Кокаинът пристигал на испанските пристанища като Валенсия и Алхесирас, а след това се разпространявал. Полицията уточнява, че мафиотите са били много внимателни при действията си на пристанищата.
Дори шофьорите им са с костюми,
за да останат незабелязани и изглеждат като истински бизнесмени, в случай че бъдат задържани на който и да е полицейски пункт.
В рамките на операцията полицията разкри нелегална лаборатория с капацитет 650 кг кокаин на месец в Сан Мартин де ла Вега, в която работели четирима „готвачи" – двама мъже и две жени. Те са пристигнали специално от Колумбия, за да приготвят и фалшифицират наркотици, според „Европа прес".

Лабораторията е била стратегически разположена във ферма за кокошки в средата на поле, заобиколена от буйна растителност и с много труден достъп.
В постройката имало непрекъснатото наблюдение, за да се избегне възможна полицейска намеса. Отряд за бързо реагиране на Националната гвардия открива във фермата
2 килограма кокаин, 28 килограма базова паста за кокаин,
5000 литра прекурсори и цялата необходима инфраструктура за производството на наркотика, съобщи Генералната дирекция на полицията в Мадрид. На видео, пуснато от полицията, се вижда как обучено полицейско куче разкрива заровени в яма с пясък на територията на фермата пакети кокаин, а също и пари.
В резултат на разследването е установено, че няколко членове на организацията подготвяли пътуване близо до Мадрид няколко дни преди да бъдат арестувани, за да приберат известно количество наркотик от наскоро пристигнал контейнер от Колумбия. Той е претърсен от полицията и в него са открити 208 пакета кокаин с брутно тегло 230 килограма. Компаниите превозвачи не са знаели за товара.
Полицията обискира три сгради в Мадрид, в които бандата е съхранявала наркотици или пари в брой от извършените трансакции. В една от тях са намерени 230 000 евро във
фалшив таван
в банята
На видеото в туитър се вижда как полицаите изваждат оттам пари в кеш, укрити в пакети. Във втория дом, известен като "писо калета", тоест използван за скривалище на пакетите с кокаин, които организацията би транспортирала, са открити около 150 килограма кокаин, а в третия дом са намерени над 200 килограма кокаин.
Организацията прилагала при продажбите на кокаин иновативен метод. Обикновено кокаинът се предлага в количества по 1 кг, но групата намира начин по-бързо да се избави от опасния товар, като го продава в по-малки количества. Бандата разделяла 1 кг кокаин на три части – т.е. по около 330 или 340 грама всяка, се казва в съобщението на полицията.
Всеки от тези пакети се продавал по
около 10 000 евро
Те живеят в лукс.
Членовете на организацията водели луксозен начин на живот, въпреки че не са имали никаква икономическа дейност. По тази причина техните активи и тези на роднините им стават обект на разследване. Видеoто на полицията насочва вниманието и към луксозния автопарк на бандата, на който може да се видят мерцедеси, ауди и други луксозни марки, в това число мазерати за над 250 000 евро.
До момента разследването е позволило да бъдат блокирани 16 недвижими имота, принадлежащи на членове на организацията, 20 коли, златни и други скъпи часовници и са запорирани множество банкови сметки на членовете на организацията. Освен това са иззети оръжия - револвер, пистолет, както и радиостанции, които бандата е използвала, за да гарантира безопасността на своите дейности.
Два дни преди операция "Тога", на 12 март, испанската национална полиция разкри саморъчно направена
9-метрова полуподводница,
поставена пред склад в Малага, Испания. Полицията съобщи, че е конфискувала самоделната подводница, която може да превозва до 2,2 тона товар, в рамките на по-голяма международна операция за наркотици, включваща пет други държави и Европол. Полуподводният съд, направен в Малага, им
два двигателя от по 200 конски сили
Рафаел Перес, ръководител на испанската полиция, заяви, че подводницата никога не е плавала, но е било планирано да отиде в открито море, за да се срещне с кораб и да вземе на борда си наркотици, вероятно кокаин. Перес определи структурата на плавателния съд „като айсберг". „На практика почти всичко отива под водата, освен горната част, която е единствената, която би се видяла от друг кораб или хеликоптер." В миналото подобни съдове за контрабанда на наркотици са били откривани в Атлантическия океан, особено край Централна и Южна Америка.
Според испанската полиция подводницата е открита в рамките на по-мащабна полицейска операция срещу международна контрабандна мрежа, при която са разкрити стотици килограми кокаин, хашиш и марихуана на различни места в Испания и са арестувани 52 души. Операцията е проведена в четири фази.