Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сляпата майка и дъщеря не говорели с никого, последните месеци не ползвали асансьора, защото нямали пари

Изглеждали самотни, рядко отваряли вратата, ако някой ги търси

Свалени тапети, дървена врата вместо легло, отопляване с кюмбе, в което са палени вестници, картонена шайга с няколко сухи хляба, полупразни бутилки безалкохолно, празни буркани и консерви. Покъртителната картина е от дома на 63-годишната Пенка и грижещата се за нея Велина в Стара Загора. Полицията се натъква на ужаса, след като пристига на сигнал за две жени, които са скочили от прозореца на седмия етаж в блок 22 в квартал "Три чучура-север". Бързо става ясно, че те са майка и дъщеря, живеещи в крайна мизерия. Само след няколко часа трагичната новина ще е по всички медии с въпроса - как е възможно в ХХI век хора да се самоубиват заради бедност и недоимък? Но най-шокиращото е, че преди да скочат от прозореца, върху масата те са оставили личните си документи и 320 лв. заедно с бележка, че 200 лв. са за сметката за тока от предния месец.

Историята на Пенка и Велина всъщност е много по-тъжна. Навремето майката продавала билети на автогарата, харесвала си работата и се разбирала с всички колеги. Била доволна и от заплащането, мислела да се пенсионира там. За съжаление, започнала прогресивно да ослепява. Лекарите я посъветвали да спре. Наложило се някой да я гледа. Дъщеря й Велина станала социален асистент. Единствените доходи, с които разполагали, били пенсията по болест на Пенка и асистентската заплата на Велина. Парите били безкрайно малко и двете постоянно се лишавали от различни неща. Според съседите им, за да не плащат високи сметки, не ползвали парно, нито пък някакви електроуреди. От няколко месеца вървели и пеша по стълбите, тъй като нямали пари за асансьора. Преди години се препитавали с белене на царевица.

"Лятно време се справяха с цяло ремарке, за да могат да съберат пари, с които да си купят въглища за зимата", разказва Руска Ставрева.

Какви са били по характер обаче, никой не може да каже. Двете не общували с никого. Виждали ги хванати под ръка, но не и да говорят с някого. Изглеждали самотни. За това как се издържат, не знаели и хората от съседните апартаменти, тъй като жените рядко отваряли вратата, когато някой ги търсел.

"Имам близки, които живеят в същия блок, но сега са в чужбина - разказва Ани Мирчева. - Казаха, че те нито са разговаряли, нито са поздравявали. Повечето хора от този блок живеят извън страната, но малкото, които са останали, споделяха, че

Пенка и Велина излизали по цял ден, обикаляли града пеша, а вечер се прибирали, без да кажат на никого нищо. Явно наистина са водели затворен живот и никой не е знаел, че са толкова зле финансово. Не ми се вярва някой, който е бил наясно, че са затруднени, да не им помогне с нещо. Не искам да си мисля, че доброто в нас си е заминало завинаги."

Изглежда, помощ не получавали и от някои свои роднини. Зад гърба си Пенка имала един брак и още една дъщеря. След развода обаче момичето останало при таткото и спрели да контактуват. Дали бившият й съпруг е бил наясно с условията, в които е живяла тя, не е ясно. Кога са се разделили и дали той някога е плащал издръжка, също е под въпрос.

Малко след като се разбра за трагедията и условията, в които двете жени са живеели, специалисти ги определиха като психически обременени. В социалните мрежи веднага се появиха и коментари, в които се загатва, че Пенка и Велина може да са имали психични проблеми, но да не са били освидетелствани.

"Имаха отклонения и нападаха хора по улиците", пише под един от постовете за тях във фейсбук жена на име Жулиета Петрова.

"168 часа" направи опит да се свърже с нея, но до редакционното приключване на броя не получихме отговор. Съседите на двете не са съгласни с този коментар. Те казват, че Пенка и Велина били "странни и затворени", но не и опасни. Никога не са се карали с човек в блока им, нито пък в района. Нямало и някой, който да се страхува от тях. Били кротки и не създавали проблеми. От техния апартамент не са се чували никакви караници. Двете не са лежали в психодиспансери и нямат жълти книжки. Срещу тях не са подавани оплаквания в нито една институция.

Единственото, което правело впечатление на съседите им, било това, че понякога вечер се чувало чукане по пода в дома им.

Не изключвали обаче това да е било от цепене на дърва за огрев.

От МВР - Стара Загора, обясниха, че в момента е образувано досъдебно производство по член 127 от НК за евентуално склоняване към самоубийство Предполага се, че първа от перваза на прозореца е скочила майката, а дъщеря й й е помогнала да се качи. Униформени и съдебни медици са стигнали до този извод, защото при пристигане на местопрестъплението трупът на Велина бил върху този на Пенка.

За съжаление, случаят на двете жени, които се самоубиха преди дни заради финансови проблеми, не е прецедент. На 22 март подобна трагедия шокира и местните от пловдивското село Песнопой.

В същия ден кметицата сигнализирала в участъка на РУ - Хисаря, че от четири дни никой не е виждал 63-годишния Иван, който живеел в крайна бедност.

Полицаи веднага отишли до дома му, за да проверят какво се случва. Вратата обаче била заключена. Наложило се да я разбият. В стаите на първия етаж всичко изглеждало спокойно. На тавана, където се влизало през капандура, открили тялото на собственика на къщата. Той бил намерен да виси на гредите, обесен на въже и нахапан от плъхове.

Същия ден, само че няколко часа по-късно, в Пловдивско се случи и второ самоубийство. Този път обаче в Калофер. 36-годишен мъж се прострелва с пистолет в слепоочието малко преди да вечеря със семейството си. Открива го съпругата му, с която

няколко пъти се разделят и събират заради проблемите

му с алкохола. Според местни медии всеки път двамата се сдобрявали в името на двете си деца, които били на 4 и 8 години, но съпругът така и не успявал да се откаже от лошия порок. Подлагал се дори и на лечение в клиника, но това също не дало резултат.