Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Развалят постите, развъждат вируси, а църквата не се сети да дръпне ухото на политиката

Българската коронавирусна криза показа колко тънка е боята на нашето православие – никой не се сети да представи епидемията като изпитание на вярата и изкупление за греховете. Никой, дори кварталният поп.

Когато президентът Радев направи консултации за датата на изборите, защо нито един политик не му се яви с църковния календар? Защо никой не каза, че не е редно да се правят избори по време на Великия пост, и то навръх Неделя Кръстопоклонна? В този ден църквата тържествено изнася всред храма Христовия кръст за поклонение и ни приканва да произнасяме със сърце и душа думите на великопостната песен: "На Твоя кръст се покланяме, Владико, и Твоето свето Възкресение славим".

А сега, вместо да се поклонят на кръста, миряните ще са принудени

да отдадат дан

на “мутрите”, “комунистите”, “чалгаджиите”,

"умните и красивите" и целия легион бесове, които Исус прогонил в стадото свине. Как ли ще ни гледат Исус и майка му от небето? Дали няма пак да рукнат сълзи от икони и статуи?

Шегувам се, разбира се – нашите попове са модерни и отдавна не мокрят иконите. Освен това аз не съм религиозен, но много харесвам религиозния наратив. Вместо да кажеш "неприемливо обществено поведение", кажи просто "грях" и всеки те разбира. Струва ми се, че и президентът би приел църковните аргументи с повече пиетет от светските. Все пак вотът на бабите не е излишен.

Миналата година натрупахме доста грехове и ето го сега Божието наказание –

поставихме световен рекорд и по зараза, и по смъртност. В съседна Турция например умират под 1 процент от заразените, у нас – 9-10 на сто. Но там се молят Богу челобитно по 5 пъти на ден и освен това имат доболнична медицинска помощ.

Дедите ни много по-добре са разбирали духовните причини за бедствията. Още примитивните племена умилостивяват боговете с човешки жертви и благочестиво разкаяние. Когато през XIV век се развихря черната смърт, църквата правилно обявява, че това е Божие наказание. Мерките включват строг пост, покаяние, самобичуване (флагелация) и закриване на работилниците на греха – публични домове, бани, кръчми и така нататък. И никой мирянин дори не помисля да роптае! Тогава се носят маски като огромни зловещи човки, но никой не се сеща да твърди, че тези маски от нищо не предпазват.

От медицинска гледна точка да се насрочват избори тъкмо за 4 април, е груба грешка, защото епидемичната вълна през март се очакваше. До 28 май слънцето ще я дезинфекцира, а и народът ще е ваксиниран. От политическа гледна точка е още по-груба грешка, защото сега народът може да не излезе да гласува. И най-уплашени ще са тъкмо бабите, сетете се за кого гласуват те.

Но най-тежък е грехът от църковна гледна точка. Защото не може да служиш на дявола тъкмо по време на Великия пост, когато трябва да се отдадеш и телом, и духом на Бога. Голяма грешка или тежък грях – не е ли същото?

Че политиката е дяволско дело,

не съм го казал аз, а Светото писание. В него пише, че 40 дни Синът Божи гладува в пустинята, пречиства се, помъдрява и тогава дяволът се опитва да го вкара в политиката: "На Тебе ще дам всичката власт и слава на тия царства, ако ми се поклониш, всичко ще бъде Твое." А Исус отговаря: "Писано е: На Господа твоя Бог да се кланяш, и само Нему да служиш." Оттогава е ясно на кого служи този, който избира властта.

Същото твърди и великият политолог Макс Вебер. Борбата за власт е борба за правото на насилие, казва той. Това е правото да бъдеш мутра, но законна. Нормално ли е да организираш финалите на тези нечестиви борби точно във време на смирение и благочестие? Спасителят казва - "пазете се от лъжливите пророци". Е как да се опазим, когато пред избори е истински парад на лъжливи пророци с техните фалшиви обещания?

Но Бог е мъдър и с тази нова вълна на заразата той се опита да ни дръпне ухото – не ходете по площадите да слушате лъжливите пророци, стойте си вкъщи и четете Светото писание! Уви, църквата пропусна знамението. Тя трябва

поне да обясни, че така нареченият “локдаун” е богоугодно дело

Причината за него не е материална, тя е духовна. Едва ли може да убедим младежта със светски доводи – тя от вирус не се бои. Но не от вируси се чистим ние, а от натрупаните грехове, за да съберем сили за нови. Религията е мощен фактор при умните и красивите, тъй като западните хитове са фрашкани с цитати от Библията.

Уви, нашите политици се сещат за православието чак на самия Великден. Тогава пак ще застанат най-отпред в Храма, изпъчени като на парад. Всички сме такива, християнството ни е само за празник. И изобщо не ни хрумва, че Великден трябва да се изстрада със смирение и пост.

Но когато е измисляла постите, църквата си е направила сметките по-точно и от щаба, и от президента. Ако спазваме строго нейните указания за пост, точно преди Коледа и Великден епидемията ще утихне. И тогава, на самия Великден или на Коледа, ще можем да му отпуснем края, както си му е редът.

Това трябва да обяснят от телевизора доцент Кунчев или проф. Костадин Ангелов. И може би самият Бойко Борисов трябва да излезе от джипа, да се прекръсти и от амвона на фейсбук да призове към богоугодно отслабване. А не чак на 4 май да ми се бият в гърдите, че са вярващи.

Ще им повярвам само ако ги видя

с хлътнали бузи

А какво ще кажат мюфтиите? Нямам понятие. Чел съм все пак, че най-ранната ислямска догма приема чумата като подарък от Аллах – без да се мъчат излишно, душите на вярващите направо отиват в рая, където ги чакат девиците. Освен това ислямът съветва правоверните да не се крият по горите от заразата, а да си стоят, където са. Мъдро, тъй като през VII век арабите са живеели в пустинята, където вирусите не припарват. И наистина, накрая те получават подарък от Аллах – обезлюдените и беззащитни територии на Византия и Персия.

Днес обаче това трябва да се преосмисли. Правоверните лидери от ДПС не живеят в шатри върху пясъка, а в скъпи квартали и дори в сараи, ходят до Занзибар, отскачат и до парламента, където заразата дебне като греха. Но не им се бъркам. Ще ми е много интересно да видя статистически данни за епидемията по етнически и религиозни групи. Да видим кой дава по-добри указания – Исус или Мохамед?

Уви, това е политически некоректно. Такова е времето – това, което на оня свят може да те вкара в рая, на този те слага в черния списък.