Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Тодор Бояджиев
Ген. Тодор Бояджиев

В първата част на интервюто с ген. Тодор Бояджиев той разказва как Иван Асен като главен секретар е знаел, че Тодор Живков и други функционери са прочиствали досиетата на Гешев веднага след 9 септември 1944 г. Като млад инженер той осигурява звукът от заседанията по делото срещу шпионина в Съдебната палата да стига до кабинета на министъра на вътрешните работи. 

- Можете ли да споделите нещо интересно от делото срещу Иван Асен?

- Интересен бе случаят със секретния обиск в апартамента на Иван Асен. Тогава намериха шифъра, който той ползваше за връзка с американците. Намериха доказателства за радиовръзката, които изиграха своята роля в процеса. Любопитното бе, че извършвайки обиска по времето, когато Иван Асен е на Златни пясъци, колегите не са знаели, че в дома му има котка. За нея се грижи някаква съседка. Всеки ден тя й носи храна и вода Никой обаче не знае това и когато влизат, те я изпускат да избяга. Котката хуква по стълбището на комплекса на ул. "Вл. Заимов", екипът от топспециалисти оставя всичко и тръгва да я гони. Тичат след котето, защото ако го изпуснат, моментално ще стане ясно, че апартаментът е отварян и някой е влизал. Накрая все пак успяват да я хванат.

Иван Асен по време на делото срещу него.
Иван Асен по време на делото срещу него.

- Чували ли сте, че когато приключва обискът, екипът дълго не успява да заключи апартамента?

- Мисля, че имаше нещо такова.

- Питам се по време на този обиск възможно ли е шифърът и доказателствата за радиовръзката с американците да са подхвърлени? Има доста съмнения около този случай, че е нагласен?

- Шифърът не е подхвърлен. Всичко е автентично, Иван Асен работеше за чуждо разузнаване. Друг е въпросът за мотивите му, но и тук отговорът не е в негова полза. Трудно може да се каже, че го е правил, защото е бил дисидент или защото е гледал напред и е имал ясна визия за бъдещето. Ще ви дам само един пример. Той признава по време на делото, че САЩ са осигурили самолет, за да може да се види за няколко часа със своята любовница.

- Не е ли имало идеи, вместо публично да бъде разкрит, да се започне игра със САЩ, като той изпълнява задачи на нашето разузнаване?

- Не само че е имало идея, а и Иван Асен я приема. Той признава, че е имал договорка с американците в случай на екстрена необходимост

да подаде сигнал

и те да го изтеглят. Именно такава среща е трябвало да се осъществи пред Руската църква в София. Предварително е било уточнено при съмнения, че над него е възникнала опасност, американският дипломат да спре с автомобил пред църквата и да го откара, за да го изведат от страната. Иван Асен подава сигнала, американският дипломат се появява, но минава по договорения маршрут и не спира пред църквата. Тоест, или е имало допълнителна договорка за някакъв сигнал, който Иван Асен е трябвало да подаде, примерно: "Не ме следят, чист съм!", за да спре автомобилът и той да се качи. Или е имало сигнал, че той е следен, и затова дипломатът го подминава.

МВР е имало готовност, ако Иван Асен се качи в колата, веднага камион да изскочи от съседна улица и да им препречи пътя, като американецът бъде обвинен в

шпионаж

Но очевидно той е бил добър професионалист или е имало допълнителна сигнализация да не спира. Тук има доста въпросителни, но не бива да забравяме, че все пак това се случва в разгара на Студената война и всеки разузнава активно.

- Тоест е имало идея той да бъде превербуван?

- Да. Включително се е дискутирало дали да бъде изпълнена смъртната присъда - обсъждало се е да се започне игра, като Иван Асен работи за българската страна. Все пак се налага тезата да не получи помилване и присъдата е изпълнена почти веднага. Разбира се, днес той не би получил такава присъда, но не можем да излезем от контекста на онова време.

Иван Асен не е спазвал никакви конспиративни мерки. Радиостанцията е била в кабинета му в апартамента.
Иван Асен не е спазвал никакви конспиративни мерки. Радиостанцията е била в кабинета му в апартамента.

- Какво си спомняте за другия шумен случай с Хенрих Шпетер - осъден на смърт за шпионаж, но е спасен, защото за него се застъпват Збигнев Бжежински, Хенри Кисинджър, Джон Кенет Гълбрайт, САЩ, Израел?

- Той бе уникален случай. Бил е преди мен в Ню Йорк. Той е евреин, женен за туркиня - доста необичаен брак. Работил е за американците и за Мосад. Изобличен е като шпионин, когато след мандата в ООН се прибира в България. Работи в Икономическия институт на БАН и като представител на България в един международен институт във Виена, където е сътрудник. При едно от пътуванията при митническа проверка откриват у него документи за служебно ползване, които не подлежат на изнасяне. Разбира се, преди това е имало съмнения.

Задържат го на летище София, започва дело и той е осъден, но световната еврейска общност начело със Збигнев Бжежински започва кампания в защита на Шпетер. Те настояват да бъде отменено смъртното наказание и да е с по-лека присъда. Интересното е, че той става обект на размяна. По това време в Израел са арестували руски нелегал. Оттам казват, че са готови да го разменят срещу Шпетер. Затова руснаците се обръщат към нас да го освободим, ние се съгласяваме и той с цялото си семейство заминава за Израел, а руският нелегал се връща в Москва.

Защо Иван Асен е бил толкова ценен за американците, четете тук.