Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС
Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС

Затварянето се наложи защото числата го изискват. Оказа се, че британският вариант на вируса е по-трудно контролируем.  Това каза пред bTV министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

"Появиха се нови щамове, за огромна наша радост те не са докарани в нашата страна. Френският щам не може да бъде доказан с PCR. Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведение и с начин на разпространение. От нас се изисква да вземем тези непопулярни мерки. Днес брифинга от всички ни беше най-труден. Трябваше мерките да бъдат такива, че да щадим психиката и достойнството на хората", каза още Ангелов. 

"Благодарение на нашите мерки, които бяха поносими и в голяма част от времето спазвани дадоха резултат, постигнахме завидни резултати в ЕС. Много държави с по-строги мерки не успяха да постигнат нашите резултати", добави здравният министър. 

"До края на деня ще има брифинг на директора на агенцията по лекарствата. Имаме вече резултати от аутопсията в Пловдив. Тя не доказва връзка между ваксината и неблагоприятния изход, няма тромби у жената, която е починала. Когато приключи заседанието и ще обявим какво ще е решението на нашата държава по ваксинацията с "АстраЗенека", каза още Ангелов. 

Припомняме, че жена на 57 г. от пловдивското с. Йоаким Груево издъхна в нощта срещу петък, часове след като е била ваксинирана.

"Щамът от миналото лято няма нищо общо с този сега. Ние сме длъжни да сменим тактиката си, след като този невидим враг го прави. В Танзания видяхме един президент, който твърди, че няма вирус и той загина от този COVID. Нека се водим от разума на науката. Ние ще забавим разпространението, но няма да го спрем. Единственото нещо, което може да убие този вирус е ваксината. Само когато постигнем 70% ваксинация на целия свят, чак тогава ще спечелим тази битка, дотогава ще сменяме концепцията. Няма правилен модел. Всичко, което беше казано до момента много бързо рухна", добави той. 

"Ако останат ваксини в България, ще бъде ваксинирано населението в Западните Балкани. Досега не сме изнесли една ваксина. Имаме спряни партиди на "АстраЗенека", до края на деня ще има решение и ще бъдат пуснати отново в употреба", каза здравният министър. 

"Възможно е когато човек се ваксинира да бъде преносител. Ефективен имунитет се развива не по-рано от 28-34 ден. Не трябва след ваксина да се хвърля маската. Трябва човек да се пази", добави той. 

"Много български лекари и сестри не се регистрираха в първата фаза. Сега голяма част от тях са в болнични заведения. Сега много лекари и сестри вече искат да бъдат ваксинирани. Ние сме обърнали нагласите на българските граждани", каза още здравният министър. 

"Има един важен въпрос - колко време след ваксинация сме защитени? Има много въпроси, на които науката не е отговорила. Като учени също се вълнуваме и търсим техните отговори", каза още Ангелов. 

"Има скала, която показва къде са най-рисковите места. Не можем да сложим полицай до всеки човек. Нека хората проявят малко самоконтрол, нека носят маски. Не се иска нещо толкова голяма. Този момент поставя пред нас големи изисквания. Ние трябва да положим усилия, за да се превърнем в онези водачи, които българските граждани искат да имат. Ние нямаме друга възможност, освен да се справим с това. Аз не искам хората да ме обичат, искам да бъда полезен и да чувствам удовлетворение като лекар, тогава ще спя спокойно", каза още Ангелов.