Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов

Възможността за недействителен глас, подаден с машина, е нулева

При избиране на преференция за даден кандидат на парламентарните избори на 4 април, ако избирателят гласува с машина, на нея ще се появи името на предпочетения кандидат. Освен това възможността за подаване на недействителен глас при машинното гласуване е нулева, тъй като няма как да се направят едновременно два избора на партии, да се зачертае цялата бюлетина или да се излезе от квадратчето с номерата на партиите. Това стана ясно на брифинга на Централната избирателна комисия, на която бяха показани машините, с които на 4 април ще се гласува в секции с над 299 избиратели. Говорителите Димитър Димитров и Таня Цанева показаха и бюлетината за гласуване.

Възможност за машинно гласуване ще има в общо 9390 секции. Това е една голяма част от секциите, които ще бъдат разкрити. Техният брой е малко повече от 11 000, без да се включват тези в болници, подвижни избирателни кутии, социални домове и др., уточни Димитров.

Всяка машина ще има ограничители за видимостта, за да се опази тайната на вота.

Машините ще бъдат доставени в секциите в деня за размисъл. В изборния ден член на секцията трябва да активира машината като въведе специален код. След това машината издава нулев протокол за откриване на изборния ден, в който са изписани всички партии, коалиции и кандидати.

Когато избирател пожелае да гласува с машина, член на секционната комисия му дава смарт карта. Всяка секция ще разполага с три такива карти, като с една и съща няма да може да се гласува последователно. Тези карти са различни от картите за членовете на комисията.

Гласоподавателят трябва да постави картата в машината, за да стартира гласуването. На екрана се визуализира бюлетината, която е същата като хартиената. След като направи своя избор за партия, коалиция или независим кандидат, избирателят може да гласува и с преференция за определен кандидат. Ако избере такова предпочитание машината ще покаже името на кандидата, за когото е отбелязана преференция. Следват две опции - едната е преглед на направения избор, като тук на екрана се показва името на избраната партия или коалиция и на кандидата, за когото е отбелязана преференция. Избирателят има възможност да се върне назад и да промени вота си, като за това няма ограничение колко пъти да се ревизира избора. Това е и другата разлика с хартиената бюлетина, тъй като при грешка, възможността е да се получи нова празна бюлетина само веднъж.

За да приключи гласуването с машина, избирателят трябва да натисне бутон "гласуване", който се изписва на екрана. След това машината издава разписка, на която е написан видът избори, за които се гласува, избраната партия или коалиция и дадената преференция за определен кандидат, ако избирателят е отбелязал такава.

На разписката има и QR код, който е одитна следа. Всяка машина има три одитни следи. Нямате броене на резултати и човешкият фактор е изключен, увери Стефан Митков, представител на "Сиела Норма", която доставя устройствата за гласуване.

След като машината издаде разписката, избирателят трябва да я сгъне на две, да извади картата от устройството и да я предаде на член на секцията. Сгънатата разписка от машинния вот се пуска в отделна кутия, различна от тази за гласуването с хартиена бюлетина.

Освен това машините разполагат със защита, която не позволява да бъдат изключени в по-ранен час, преди да е приключил изборният ден. Когато изборният ден приключи член на комисията трябва да въведе ПИН код за спиране на гласуването. След това машината изкарва протокол с резултатите.

Една хартиена ролка в машините е достатъчна с нея да се подадат 440 гласа. Всяка секция ще получи допълнителна ролка хартия, като смяната е много лесна. В случай, че не може да се справят, това ще бъде направено от наши техници. Те ще са над 2000 за цялата страна, обясни представителят на "Сиела Норма".

В утрешния ден демонстрация на машините ще бъде направена в два от столичните молове.

Иначе бюлетините за гласуване ще са дълги около 60 см. Броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите за съответния многомандатен избирателен район, като те могат да бъдат максимум 32, уточни Димитров.

В бюлетините за гласуване в чужбина пък няма да може да се гласува с преференции, тъй като няма отделен изборен район извън страната. Предстои ЦИК да излезе с отделно решение за начина на сгъване на бюлетината, за да се опази тайната на вота, като вероятно той ще е същият както досега.

Таня Цанева
Таня Цанева
Димитър Димитров и Таня Цанева
Димитър Димитров и Таня Цанева