Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Ангел Кунчев. Кадър БНТ
Доц. Ангел Кунчев. Кадър БНТ

"Нищо не е предрешено за мерките в София, но д-р Пенчев (б.р. шефът на РЗИ-София) внася точно такова предложение - за по-строги мерки. Решението е олаче на щаба. Засега предложението е за 2 седмици, надявам се, че през този период ще достигнем пика. Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения, за търговски обекти, при това не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. Искам да кажа на хората - стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна."

Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Лично мое мнение е, че шансът ваксината  (б.р. на "АстраЗенека") да е причинила смърт, е много малък, но това трябва да се докаже. За всички подобни случаи се събира цялата информация, ангажират се топекспертите в България и те трябва да дадат заключение има ли причинно-следствена връзка или не. Бързането в случая не е добър начин. Ваксината трябва да отговаря и на ефикасност, и на безопасност, която дори е по-важна. Разчитаме много и на Европейската агенция по лекарствата. Фактът, че във Великобритания са поставени вече 17 милиона дози от ваксината показва, че е безопасна", заяви още той.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар: "Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не".

"Разбирам напълно страховете на хората, които са си поставили първата доза от ваксината, но нека имат търпение. За радост се случи на ваксина, на която интервалът между двете дози е много дълъг. Слава Богу, има време да стигнем до правилното решение.

Ваксините на "Пфайзер" идват всеки понеделник в определени количества около 20 и няколко хиляди дози. От края на март и през април и там има определено увеличение. "Модерна" също един или понякога два пъти седмично пращат, имаме график за всеки месец. За съжаление фирмите намалиха количествата.

Очакванията са, че към 15 април трябва да получим и първите дози от ваксините на "Джонсън и Джонсън", а това, че тя е еднодозова облекчава процеса на ваксинация", добави Кунчев.

"Факт е, че все повече деца има в болница с COVID-19. За щастие го карат леко. Групата на бременните жени също ме притеснява. Всичко това го отчитаме. Това са особености на този британски щам", каза доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев заяви, че подкрепя предложението на ЕК за цифрово зелено удостоверение, което ще ни даде възможност да пътуваме. "То е много необходимо, особено за страните, които разчитат на международен туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората много по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България вече има такъв документ", каза в заключение той.