Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертвата е известен пластичен хирург, който укрил накити и кюлчета

Бижутер е мозъкът на бандата. Купил имота, за да прокопае със съучастници 8,5-метров проход

Град Джайпур, столицата на най-голямата провинция в Индия - Раджастан, е известен на туристите с „Водния дворец“ - Джал Махал, с розовите си къщи и с това, че е най-големият център за преработка на полускъпоценни камъни в света. Този път градът се прочу по цял свят с шокиращ за мнозина обир, който е достоен за сюжет на Артър Конан Дойл.

Дръзки разбойници изкопаха тунел

с дължина 8,5 метра и откраднаха близо 500 кг сребро, укрито в къщата на най-известния индийски пластичен хирург, специализиран в трансплантация на коса. Това е най-голямата подобна кражба в Индия.

Д-р Сунит Сони е познат не само в Индия, най-малкото заради активната си маркетингова кампания в социалните мрежи и ютюб. Рекламно лице на дейността му е боливудският актьор Ади Ирани, който е с присадена коса и ликът му стои на сайта на клиниката – преди операцията и след това. В края на февруари д-р Сунит Сони, собственик на клиниката „МедиСпа“, който живее във Вайшали Нагар, става известен и като жертва на обир. Той подава жалба за грабеж в полицията. Хирургът твърди, че кутии, съдържащи близо 500 кг сребро, са откраднати от резиденцията му. Били заровени в земята и над тях бил изграден под с плочки, съобщава в. „Индиан експрес“. Според информацията в жалбата д-р Сони разбира за кражбата, когато влиза в мазето и вижда отломки от разбитите плочки и голям

кратер на мястото

на скривалището

Крадците изкопали дупка с дълбочина 1,2 метра. На видеата в медиите се виждат руини и разхвърляни вестници, които вероятно са служели за прикритие.

В хода на започналото разследване е разкрито, че през януари обирджиите са закупили съседния парцел до резиденцията на лекаря за 8 962 018 рупии (103 582 евро). През февруари те продължили да копаят тунел до мазето на къщата на д-р Сони. Успяват да влязат в негово отсъствие, изрязват 3-те железни кутии в помещението и открадват сребърни кюлчета и бижута. Според полицейския инспектор Анил Джайман те струват скъпо, но стойността им не е посочена. Собственикът на къщата

не е разкрил точното тегло и цената

на заровеното си имане.

Първоначалната версия на полицията е, че някой близък е предал тази изключително важна информация на крадците и е помогнал за планирането на обира.

През февруари Радж Сингх Бенивал от полицията във Вайшали Нагар казва пред PTI: "Има няколко заподозрени. Възможно е скоро да постигнем пробив по случая."

В началото на март т.г. „Таймс ъв Индия“ съобщи, че полицията е арестувала четирима души, планирали и осъществили обира през тунела.

Основният обвиняем е бижутерът Шекхар Агарвал и неговият племенник - Джатин Джайн, които се укриват от правосъдието.

Бижутерът е смятан за основен

мозък за обира

През януари именно Шекхар Агарвал е платил 8 962 018 рупии, за да купи продавания участък от земя, в съседство с къщата на доктора, от който имот е осъществен обирът. Той обаче го е регистрирал на името на служителя си Банвари Лал Джангид.

Става ясно, че подчиненият е „продал“ имота на бижутера веднага след обира. Според медиите Шекхар Агарвал е бил в близки семейни отношения с д-р Сунит Сони и го съветвал да инвестира в сребро и да го скрие в къщата си, за да не плаща данъци, показва разследването.

Заедно с племенника си той помогнал на лекаря да зарови среброто в мазето си. Според полицията той е представил част от крадците на лекаря и те били наети от него като работници във фермата към дома му.

Банвари Джангид, който е арестуван, е негов съучастник и активно е участвал в планирането и осъществяването на обира, казва Аджай Пал Ламба, помощник-комисар. Джангид е организирал работници да изкопаят тунела от новозакупения имот под свое наблюдение, така че да бъде достигнато точното място, където са скрити бижутата, а съседът му Рамкаран Джангид се ангажирал да помага в обира.

По случая са арестувани 8 души, в това число помагачи за пробиването на тунела. Разследването, което продължава, установява, че

бижутерът е платил на всички обвинени

по 17,2 хиляди евро. Междувременно полицията предупреди всички, на които се предлагат крадено сребро и украшения. „Ако някой закупи крадено сребро, той ще помогне на криминалния заговор“, заявиха от полицията в специално предупреждение до бижутерите.

Случаят в Джайпур породи много асоциации както с книгата на Конан Дойл „Клуб на червенокосите“, така и други подобни обири, в които е използван тунел за пробив.

През 2010 г. бандити успяват да влязат през мазето в хранилище на парижка банка и да оберат 200 сейфа. Те престояват там 8 часа и си тръгват, след като запалват помещението, преди да дойде полицията. През 2013 г. крадци обират банка в Берлин, след като изкопават 30-метров тунел от близкия паркинг. За да влязат в банката, те пробиват и две стоманобетонни стени. Крадците изпразват над 100 сейфа и подпалват огън в помещението, за да прикрият следите си.

През 2020 г. банда използва канализационна шахта, която е свързана с подземен тунел, при обир на банка в Милано. Двама от крадците проникват в банката през тунела и помагат на други двама, които влизат в банката и насочват пистолети срещу персонала, преди да задигнат 20 сейфа.