Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миниатюрно устройство препрограмира имунните клетки как да открият и ликвидират карцинома

Миниатюрно устройство с размерите на хапче, което се имплантира в организма, е най-надеждната иновация в битката срещу рака.

Тя е разработена в лабораторията на професора по биоинженерство Дейвид Муни от Института за биологично вдъхновени инженерни технологии Wyss. Той нарича изобретението си ваксина имплант, защото се поставя под кожата на пациента и там започва да работи като малка жива фабрика. Имунните клетки поетапно се трансформират и обучават други как да унищожават тумора.

Доскоро повечето проучвания бяха концентрирани върху самата ракова клетка и генетичния аспект. За съжаление досегашните методи на лечение имат много недостатъци. Химиотерапията убива бързоделящите се ракови клетки, но също така уврежда и здравите тъкани в тялото. Освен това невинаги може да предотврати метастазите. Имунотерапиите избягват тези минуси, като въздействат върху имунната система на пациента, за да генерират устойчив противораков отговор. Често обаче при тях възниква проблемът с достъпа до самия карцином заради имуносупресивната локална среда, създадена от туморните клетки.

За разлика от тях технологията за имплантиране на противоракови ваксини комбинира силата на химиотерапията и дългосрочната ефективност на имунотерапията. Иновацията е разработена от мултидисциплинарен екип – в сътрудничество с биолози, клиницисти и изследователи от Института за рака „Дана-Фабер“ и Училището за инженерни и приложни науки в Харвард.

Повечето терапевтични ваксини срещу рак работят по определен алгоритъм, който съдържа 3 базисни точки. Първо, чрез специално селективно филтриране от кръвта на пациента се събират негови собствени имунни клетки. След това в лаборатория те се препрограмират с конкретна цел спрямо вида на тумора. Накрая лекарите връщат в организма тези обучени клетки с процедура, подобна на кръвопреливане.