Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев чака да научи оправдателната си присъда.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Йоан Матев чака да научи оправдателната си присъда. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Близо 6 г. след убийството в Борисовата градина виновен няма

Според председателя на съдебния състав съдия Руси Алексиев, макар и косвени, доказателствата правят верига, която води до 24-годишния мъж

Съдът измени мярка му от домашен арест в подписка

Гражданският иск от 400 хил. лв. на родителите на Георги Игнатов бе отхвърлен

Присъдата не е окончателна

5 години и 9 месеца след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина няма виновен за смъртта на 15-годишния ученик от Търговско- банковата гимназия.

В петък двама съдебни заседатели и вторият съдия не съзряха доказателства, че Йоан Матев е насочил острието на ножа към сърцето на момчето. Оправдателната присъда на Йоан бе подписана с особено мнение от председателя на състава съдия Руси Алексиев и третия съдебен заседател.

Така делото за убийството в Борисовата градина ще се запомни като едно от малкото, в които не само съставът не е единодушен, но и заседателите го преобръщат.

Оправдателната присъда на Йоан Матев не е окончателна. Предстои делото да се гледа и в апелативния съд, където тричленният съдебен състав е само от съдии.

До заключението, че Йоан е невинен, се стигна след 2 часа тайно съвещание.

Заради оправдаването му беше променена и мярката за неотклонение на 24-годишния младеж - от домашен арест с електронна гривна в най-леката - подписка.

Родителите на

Георги-Валентин

и Албена

Игнатови, не

бяха в залата

Те дойдоха в съда само веднъж - на първото заседание преди три години.

“Борбата продължава”, заяви адвокат Станислава Каракушева, която е повереник на родителите на Георги. Гражданският им иск в размер общо на 400 хил. лева беше отхвърлен.

“Присъдата е неправилна. Ще протестираме”, обявиха от Софийската градска прокуратура. “Събраните по делото доказателства – свидетелски показания, експертизи, справки от мобилни оператори, сочат по безспорен начин авторството на деянието”, коментира Антоанета Панчева, която е говорител на СГП и беше на делото.

“Няма доказателства, че лицето, което е нанесло удара с нож, е Йоан Матев”, заяви адвокат Ина Лулчева, която защитава Йоан Матев. (За нея виж на 3-а стр.)

“Изказвам съболезнования на близките, но аз нямам нищо общо с тази трагедия и затова моля да бъда оправдан”, каза Йоан Матев в правото си на последна дума.

Как се стигна до

оправдателната

присъда

Макар и да не е длъжен, след присъдата съдия Руси Алексиев обясни накратко и двете гледни точки.

“Според целия съдебен състав безспорно е доказано по делото, макар и чрез косвени доказателства, но същите образуващи една непрекъсната верига, водеща до несъмнен и единствено възможен извод, че подсъдимият Йоан Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на мястото на местопрестъплението и се е оттеглило от него”, обясни съдия Руси Алексиев.

Разликата в мнението на съдебния състав е, че според мнозинството, в което е и съдия Андрей Георгиев, няма нито едно пряко или косвено доказателство, че именно Матев е държал ножа и е нанесъл смъртоносния удар.

Според съдия Руси Алексиев и един от заседателите обаче

“има изградена

верига от косвени

доказателства”,

че Матев е намушкал Георги.

Според прокуратурата въз основа на всички събрани доказателства единствената справедлива присъда е максимално допустимата по закон в този случай - 12 години затвор. Толкова поиска държавното обвинение при пледоариите си във вторник.

Че по делото има само косвени доказателства, е ясно от самото начало.

15-годишният Георги е

намушкан

18 минути преди

воя на сирените

на 2 юни 2015 г.

Момчето е в Борисовата градина, където чака приятелката си Лора, по онова време ученичка в Строителния техникум. Когато е намушкан, звъни на нея. Момичето тичешком пристига. Заварва го легнал на пейка, с включен телефон. Сега на мястото се издига паметник.

Силите на цялата столична полиция са хвърлени в разследването. Претърсва се паркът метър по метър, и така дни наред. Няма никакъв мотив кой и защо е убил Георги. На разпит са извикани негови приятели, съученици, криминалният контингент на София. Прегледани са всички камери в парка. Така криминалистите откриват кадрите със самотния бегач, който е бил в района на убийството. Снимките на младежа са разлепени из всички училища и университети. Година и половина от него няма и следа.

Така се стига до февруари 2017 г., когато внезапно е арестуван първокурсникът по право в Югозападния университет Йоан Матев.

Изглежда обаче съвсем различно - напълнял е, има брада. По-късно става ясно, че още преди задържането му негови бивши съученици коментирали, че Йоан страшно прилича на момчето от снимките. Една от съученичкитему се свързала с Лора и така в края на 2016 г. започнало разплитането на случая.

Преди задържането на Йоан обаче разследващите отвеждат в полицията по-малкия му брат Марсел и беседват с него. Той ги отвежда до бетонна шахта, в която те откриват ножа, съвпадащ с раната на Георги. Шахтата е на 30 м от пейката, където е убит. Тя обаче попада в мъртва точка за камерите на сградата.

По ножа обаче не са открити отпечатъци от Йоан. При експертизата на ножа е открит косъм, който е морфологично сходен с космите на Георги, но само като структура. Марсел не е разпитан от съдия, в СГС той отказва да свидетелства.