Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интерпол съобщи за два случая на мащабни измами, разкрити при операции в Южна Африка и Китай

В тъмната мрежа цените на доза западна ваксина варират от $ 250 до $ 1200

Мошеници целят да получат данни от кредитните карти на измамените

Докато милиони хора по света чакат своя ред, за да се ваксинират срещу COVID-19, организираната престъпност се специализира в производството и търговията с фалшиви ваксини и тестове. Наскоро Интерпол съобщи за два случая на мащабни измами с ваксини, разкрити при операции в Южна Африка и Китай. Трима китайски граждани и един замбиец бяха задържани в склад в Джермистън, Гаутенг, Южна Африка, където бяха открити около 400 флакона, еквивалент на 2400 дози фалшиви ваксини, както и "голямо количество" подправени 3М маски. Случаят в ЮАР доведе до разкриване на фабрика за производство на фалшиви ваксини в Китай, където полицията арестува 80 души.

Южна Африка започва да ваксинира населението си по-късно - на 17 февруари, поради опасения относно ефикасността на ваксините срещу новия вариант на COVID-19. Това дава по-големи шансове на престъпниците. Интерпол публикува снимки на кутии и

пакети в обискирания

склад в ЮАР

Бригаден генерал Виш Найду, национален говорител на Южноафриканската полиция, заяви, че сътрудничеството с други държави членки на Интерпол е "много ефективно", за което свидетелства "арестът на чужди граждани, опитващи се да разпространяват фалшиви ваксини сред нищо неподозиращите хора в Южна Африка". След разпита на тримата арестувани китайци е разкрита голямата производствена и търговска мрежа в Китай. Интерпол не посочва местоположение или допълнителни подробности за фабриката за фалшификати, която според международната полиция е разследвана с помощта на нейната Глобална програма за здраве. Говорител на китайското Министерство за обществената сигурност съобщи, че полицията в страната провежда "целенасочена кампания за предотвратяване и борба с престъпленията, свързани с ваксините", и ще засили конструктивното си сътрудничество с Интерпол и полицията в други държави за ефективно предотвратяване на подобни престъпления.

"Макар полицейските операции в Китай и Южна Африка да са много добър резултат, това е

“само върхът

на айсберга”,

когато става въпрос за престъпления, свързани с ваксините срещу COVID-19“, смята генералният секретар на Интерпол Юрген Сток.

Миналия месец Китай арестува лидера на измама за милиони, който продава солен разтвор и минерална вода за ваксини срещу COVID-19. Заподозреният, идентифициран само като Конг, проучил дизайна на опаковките на истински ваксини, преди да направи над 58 000 от собствените си дози. Той беше сред 70 души, арестувани за подобни престъпления. Но преди ареста си той е изпратил в чужбина част от произведените фалшиви ваксини. Според решението на съда Конг и неговият екип са реализирали печалба от 18 милиона юана (2,78 милиона щатски долара). Над 600 от тези фалшиви ваксини са заминали за Хонконг. Продажбите са направени въз основа на вътрешна информация за каналите на дистрибуция на истинските ваксини.

В Китай, където масово се произвеждат фалшиви ваксини срещу COVID-19, до момента са засечени 20 подобни случаи. Понякога фалшиви ваксини се продават на завишени цени в болниците в Китай.

Други престъпници

накараха “селските лекари” да ваксинират

хора с фалшиви ваксини в домовете и колите им. Върховната народна прокуратура призова регионалните агенции да си сътрудничат с полицията, за да ограничат подобни престъпления.

В Мексико миналия месец полицията арестува шестима души за предполагаем трафик на фалшиви ваксини срещу COVID-19 в северния граничен щат Нуево Леон. Твърди се, че заподозрените са предлагали ваксини за продажба на стойност около 2000 долара на доза в клиника в предградие на Монтерей, съобщи Би Би Си.

През декември Интерпол предупреди своите 194 страни членки да се подготвят за действия на организираната престъпност, свързани с ваксините срещу COVID-19, и даде съвети как да се откриват фалшиви медицински продукти. Експертите на Интерпол съветват хората да бъдат особено внимателни, когато търсят в Интернет медицинско оборудване или лекарства. Отделът за киберпрестъпност на организацията е анализирал близо 3000 уебсайта, свързани с онлайн аптеки, заподозрени в продажба на незаконни лекарства и фалшиво медицинско оборудване. От тях 1700 са идентифицирани и като киберзаплахи, включително фишинг връзки и инструменти за спам.

В интернет и в Darknet се продават пантентовани и непантентовани ваксини срещу COVID-19. „Касперски Лаб“, която е проучила 15 сайта в тъмната мрежа, е открила реклами за продажба не само на трите вида най-известни патентовани западни ваксини - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna, но и на някои, които все още не са патентовани. Цените

на доза варират от

$ 250 до $ 1200,

средно - около $ 500. Според "Касперски Лаб" рекламите идват предимно от Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ. На черния пазар се продават и фалшиви сертификати за ваксинация. Например такъв документ в европейски стил струва около 20-25 долара. Освен това в някои страни се изисква удостоверение за отрицателен тест на COVID-19, например за отиване до офиса или командировки, ваканционни пътувания. Възможни са и фалшификати на тестовете за коронавирус според Интерпол.

Разследване на Ройтерс, оповестено през януари, установява седем различни измами, свързани с предполагаемите ваксини срещу COVID-19. Факт е, че домейните на уебсайтове, съдържащи думата "ваксина" в комбинация с COVID-19 или коронавирус, са се удвоили от октомври до около 2500 през ноември 2020 г., става ясно от анализ на компанията за киберсигурност Recorded Future, която проследява онлайн измами с вируси в Darknet. В доклада има снимки на предлаганите флакони ваксини за $ 500 и $ 1000 или еквивалента им в биткойн. По Telegram от няколко канала заявяват, че предлагат ваксини срещу COVID-19, придружени със снимки. Сред тях са и ваксини на

Pfizer Inc и BioNTech SE за $ 150,

които, както е известно, трябва да се съхраняват при много ниска температура. На въпрос как ще бъдат доставени ваксините, създателят на акаунта казва, че се изпращат в „торбички с контролирана температура“ и пакети с лед за няколко дни или за една нощ срещу допълнително заплащане.

Според Колийн Треслер, служителка във Федералната търговска комисия на САЩ, измамниците се опитват да искат пари от хората и за да ги включат по-напред в списък на чакащи за ваксинация. Експертите също така предупреждават за онлайн реклами на неодобрени ваксини срещу новия коронавирус, за които се твърди, че са на разположение за закупуване. "Можете да получите повреден продукт или нестерилна игла и може да получите друго заболяване", казва пред KGTV д-р Тим Макки, асистент по анестезиология и глобално обществено здраве в Калифорнийския университет, Сан Диего.

"Докато правителствата се готвят за ваксиниране, престъпните организации планират да проникнат във или

да нарушат веригите за доставка,

казва генералният секретар на Интерпол Юрген Сток. Според Интерпол престъпните мрежи имат за цел да създават фалшиви продукти и да ги продават чрез фалшиви уебсайтове. Интерпол предупреди, че към момента няма одобрени ваксини за продажба онлайн. „Всяка ваксина, която се рекламира на уебсайтове или в тъмната мрежа, няма да бъде легитимна, няма да бъде тествана и може да бъде опасна", се казва в съобщение на организацията. "Всеки, който купува тези препарати, се излага на риск и дава своите пари на организираната престъпност." Мошеници предлагат фалшиви продукти срещу COVID-19 и по имейли и приложения за съобщения. Те целят да получат данни от кредитните карти на измамените.