Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Досегашният бос на “Барселона” Бартомеу ще има достатъчно време зад решетките, за да осъзнае жестоката си грешка да се помисли за по-могъщ от Бълхата

Новият президент на каталунците има нелеката задача да потушава пожари, които твърде дълго вилняха на „Камп ноу“.

Някои машини са направени така, че да служат вечно на своите господари. Всички ще се сетите моментално за определена марка автомобили или за друга марка перални машини, спечелили си славата на железни войници. Единственото ти задължение е да им сменяш дребни чаркове, а през останалото време се наслаждаваш на перфектния им работен ритъм. И за „Барселона“ се знаеше, че е като онези автомобили и перални. Сменяш по нещо дребно, но иначе всичко си работи безаварийно, докато свят светува.

Затова и сега шокът е толкова голям не само в Испания, но и по целия свят. Грандът от Каталуня гради статуса си на непоклатима институция от самото си създаване, а днес

прилича на някое китайско менте

Чаркове от машината са се разлетели, всичко скърца и пуши, а хората с претенциите да ръководят парада се готвят да облекат затворническите униформи. На този мрачен фон новият бос има нелеката задача да намери пари за дълговете, да успокои демоните на Лионел Меси и да върне духа в отбора, който

изживя много трудни моменти

както в Примера, така и в Шампионската лига.

Най-лошият удар по имиджа на „Барселона“ безспорно са съдебните неволи на досегашния президент Хосеп Мария Бартомеу. Той бе обвинен от съдебните власти в пране на пари и още куп злодеяния, сред които най-интересното беше това с умишленото сриване на доброто име на Лионел Меси и Жерар Пике. Най-простичко казано, клубният президент платил луди пари на фирма, която да се заеме с очернянето на двата стълба в испанския тим. На обучените за това хора се плащало да следят изкъсо действията на Меси и Пике, да регистрират всяка тяхна стъпка накриво и умело да настройват общественото мнение срещу „разглезените богаташчета“.

Спомнете си как в испанските медии изплува информацията, че през 2017 г. Бълхата е подписал договор, според който за 4 години трябва да прибере над половин милиард евро. Сумата съвсем естествено стресна и най-големите привърженици на Меси, а неговите адвокати се зарекоха да издирят и осъдят виновника за изтичането на кофиденциалната информация. Но задачата беше изпълнена перфектно. Сега каквото и да свърши аржентинецът на терена, феновете винаги ще се питат

струват ли неговите финтове и голове

500 милиона евро

И то при положение че щедрият му работодател е затънал до шия в дългове. Със сигурност е трудно да бъде изчислено колко точно струва приносът на Лионел Меси към каузата на „Барселона“. Той толкова е поискал и се е намерил пряк началник, който да удовлетвори изискванията му.

В главната роля на щедрия спонсор през 2017 г. влиза босът Бартомеу, който три години по-късно

праща хора да шпионират

голямата звезда

на тима и да го омаскаряват пред хората. Очевидно и в двата случая бизнесменът е взел грешни решения и сега ще си понесе отговорността за тях. Тези дни досегашният клубен шеф бе посетен от полицаи, които оковаха китките му с белезници и го отведоха в ареста. Скъпоплатени адвокати успяха да го измъкнат оттам, но клиентът им в никакъв случай не бива да се чувства в безопасност. Обвиненията са сериозни, а доказателствата солидни. Нищо чудно Бартомеу да стане поредният президент на „Барселона“, който ще търка затворническите нарове.

Първи затворническата атмосфера усети Хосеп Луис Нунес, който навремето купи Христо Стоичков и управлява „Барса“ между 1978 и 2000 г. Осъдителната му присъда бе произнесена чак през 2011 г. и той наистина се раздели със свободата си за около 2 години. 6 години по-късно Сандро Росел също влезе зад решетките и прекара там над 20 месеца, въпреки че накрая го оправдаха.

„На влизане ми дадоха няколко презерватива и тубичка с вазелин. Доста е стряскащо да видиш подобни „подаръци“ в ръцете си.

В затвора можеш

да се пречупиш психически

или да оцелееш. Аз избрах втория вариант“, казва по-късно Сандро Росел. И ето че сега дойде ред на Бартомеу да се готви психически за предстоящите изпитания. Дори и да се размине с торбичката с презервативи и вазелина, той ще остане в историята като президента, който успя да съсипе състава, да засее идеята за напускане в главата на Меси и да похарчи стотици милиони евро, с които на практика не разполага.

Каталунските медии и до този ден и час не се уморяват да изброяват прегрешенията на подсъдимия. След като беше официално избран за президент през 2015 г., той

започна крайно неуспешни преговори за

повече пари

с основния спонсор Qatar Airways. Явно претенциите му направиха лошо впечатление на партньорите и те оттеглиха подкрепата си за испанския гранд. Оттам-нататък не се намери също толкова щедър спонсор. Това не попречи на боса да пръсне луди пари за футболисти, които изиграха по няколко мача и или бяха закотвени на пейката, или бяха продадени за доста по-малко от първоначално вложените средства. Тези, които играеха редовно, пък получиха такива увеличения на заплатите, че да осигурят охолен живот и на правнуците си. В един момент перо „заплати“ набъбна дотолкова, че екипът на досегашния президент ангажира изцяло вниманието си върху тегленето на заеми. Желаещи да дадат, естествено, се намериха много, защото всички знаят, че рано или късно ще си получат парите.

Сега очевидно е дошло време за оправянето на сметката. Досегашният президент не може да я плати и набързо бе изритан от поста си, след като на всичкото отгоре се скара и с божеството Лионел Меси. Да, той наистина има божествен статут в каталунския гранд, след като с едно мръдване на веждата решава съдбата на своите приятели и врагове.

Бартомеу се опита

да посегне на

доброто му име

и в резултат на своето безумство днес е просто един безработен клиент на прокуратурата, стъпил с единия крак в пандиза. Все още не е ясно дали Меси ще остане след изтичането на контракта му. Поне на терена изглежда, че той продължава да милее за каузата на каталунците. Нищо чудно да остане до края на живота си в „Барселона”, ако му предложат още половин милиард.

Това в кръга на шегата, но за новия бос

предстоят нелеки преговори с Меси и останалите звезди

в тима. Повечето от хората, имащи право да гласуват за бъдещето на любимия клуб, пуснаха своя вот в подкрепа на Жоан Лапорта, който спечели със съкрушителна преднина изборите за нов президент. Лапорта ще плува в познати води, след като управлява гранда между 2003 и 2010 г. Част от предизборните му обещания бяха оставането на Меси и подобряването на финансовото положение. Лесно е да обещаваш, но сега идват трудните времена, когато добрите пожелания трябва да бъдат превърнати в дела.