Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каква бе истинската цел на интервюто с принц Хари и неговата херцогиня

В маркетинга има един интересен термин – "марка папагал" (малко творчески превод на "copycat brand”). Например пускаме гуменки и анцузи с марка "Адида", а логото е с 2 наклонени черти. Или дънки "Леви", джиесеми "Appl”, костюми "Хюмо Бос" и така нататък. Често папагалската марка може да отхапе огромно парче от пазарния дял на оригинала – някои твърдят, че "Пепси-Кола" е точно такъв случай.

Миналата седмица светът се изпокара заради интервюто на американската телевизионерка Опра Уинфри с херцозите на Съсекс - принц Хари и Меган Маркъл. Половината човечество смята тяхната изява за предателство, другата – за геройски бунт срещу диктатурата. Кой е крив и кой прав – няма значение, важното е, че се вдига

световна врява

Целта на тази врява според мен е да се наложи "папагалска марка", която да дръпне поне част от имиджа на британския кралски двор. Това е невероятно съкровище, което си стои заровено. Един пример - малко след като се сгоди за Хари, Маркъл се появи с чанта на шотландската фирма Strathberry. На другия ден всички чанти от същата марка бяха разграбени. След първата им поява като новобрачна двойка продажбите на всички вещи по тях скочиха до небето. Това включва марките Mackage, Birks, R&R Jewelers, Crown Jewelers и Everlane и така нататък. Твърди се, че благодарение на бижутата по ръцете и вратлето на Маркъл в първата четвъртина на 2018 г. продажбите на жълто злато в САЩ са се удвоили.

Какво ли се е въртяло в главата на новата херцогиня?

В предишния си живот тя е била доста меркантилна. Докарвала си е пари като манекенка, пускала е свои модни линии, покрай актьорството се е опитвала да стане бизнесдама. А ето че като кралска снаха прави истинско маркетингово земетресение – но без дори стотинка в джоба. Мъка!

Ако съществува световно правителство, на него също му текат лигите вероятно. Безкрайно съблазнителен е политическият потенциал на десетките кралски фондации, благотворителности и всевъзможните други начинания за спасяването на планетата от какво ли не – от глобалното затопляне, COVID-19, маларията, пехотните мини, детския паралич, демографския взрив и още 100 благородни каузи, заради които принцовете и херцозите неспирно обикалят глобуса в частни самолети, а туземците ги посрещат с ритуални танци. Ако бяха дошли в България с такава задача, спокойно можеха да бутнат небутваемото правителство на Борисов.

И всичко това е привилегия на британското кралско семейство - нито на датското, саудитското, оманското, японското или поне нубийското. Уви, тази привилегия няма как да се осребри. Но ако можеше някак си да "аутсорсне" част от кралския бизнес към по-освободен от задръжките филиал в САЩ, това ще се окаже най-успешната "папагалска марка" в човешката история.

Защото

какво е САЩ, ако не аутсорснатата на части Британска империя?

Първо се отцепват 13 колонии в Северна Америка. Миналия век те отнеха и ролята на британския паунд като световна валута. През Втората световна война САЩ прибра и британските морски бази, а по-късно разведе империята с последните й задморски владения. След това й забърса най-добрите актьори, учени, музиканти. Щом някой британец покаже и намек за талант, веднага хуква към САЩ. Остава само кралската фасада. Тя обаче не мърда, домът й е в Уиндзор.

Но пък щом влиянието й е толкова скъпо,

грехота е

да не се качи и тя на кораба. Тази възможност се появи в момента, в който една предприемчива американка се омъжи за британски принц, а този принц се оказа готов да я следва. С какво се занимаваха Хари и Меган, докато още бяха кралски величия? Тук няма място да се изброят десетките официални посещения и участия в церемонии навсякъде по света – от Австралия и Нова Зеландия до, кажи-речи, половин Африка, Европа, Канада, САЩ. Както и десетките благотворителни фондове за спасяването на какво и кого ли не, както и официални речи, писани от придворните речописци, естествено.

С какво ще се занимават сега, когато се преселиха в САЩ? Пак със същото, но много по-оптимизирано и осребрено, но в същото време много по-влиятелно. Ако, да речем, пак отидат да спасяват слоновете в Ботсвана, нищо не пречи да вземат със себе си Брад Пит или защо не Бон Джоуви. Дали отказът им от участие в живота на британското кралско семейство е спонтанен

бунт

Или добре подготвен стратегически замисъл? Като чета биографията на Маркъл, по-скоро второто.

И ако трябва някой да въведе младата двойка в Холивуд,

то Опра Уинфри е най-подходящата. Тя е най-известната и най-богатата медийна звезда на САЩ, а и в света. Твърди се, че състоянието й надхвърля 2 милиарда долара. Освен това е много сериозен фактор в политиката - влиянието й в Демократическата партия вероятно е по-голямо от това на Байдън. Когато през 2017 г. Маркъл и Хари се сгодиха, те веднага се запознаха и сприятелиха с Опра. Миналата година станаха съседи в Холивуд и дори започнаха общи бизнес начинания, Хари и Опра подписаха договор за телевизионна серия.

Отношенията им очевидно са партньорски. Например Маркъл пусна на пазара свой бранд "веганско кафе". Опра го представи подробно в своя профил в Инстаграм, който се гледа от над 15 милиона зрители. Чудите се какво е "веганско кафе" ли? И аз се чудя, но сега важното е да спасим планетата.

Твърди се, че двамата кралски бегълци не са взели хонорар за интервюто с Опра. Но те получиха милиони под формата на реклама. Например Опра препоръча бизнеса им с "Нетфликс", който, както се твърди, бил на стойност 100 милиона долара. Направи промоция и на новата им благотворителна компания "Арчеуел". Похвали и договора им със "Спотифай", който струвал 25 милиона. И така нататък.

Тези промоции ще бъдат видени от стотици милиони, ако не и милиарди зрители по света, защото всеки рови в интернет. И всички ще разберат, че двамата херцози ще правят пак същото, което правят членовете на британското кралско семейство - само че по холивудски.

За разлика от закостенелите уиндзорци,

Меган и Хари са “уоук” (woke)

Думата е диалектна форма на "буден", "събуден" и значи да осъзнаваш социалната несправедливост и системния расизъм, както и да си джендърно прогресивен.

"Уоук" е новата мантра на глобалния елит. Уви, британското кралско семейство няма как да е "уоук". Двамата столетници са прекалено патриотични, кралицата дори одобри брекзита, а както знаем, нациите са отживелица. Затова Хари и Меган трябваше да се разграничат, като ги обидят.

Щатите са известни с това, че като видят човешки потенциал – развиват го. Не бих се учудил, ако скоро Хари и Мегън се окажат мултимилиардери и задминат дори Сорос по благотворителност и демократично просветителство. Нужни са нови спасители. Сорос вече е с единия крак в историята. Бил Гейтс прекалено се забърка във фармацевтиката и ваксините, а сега ще прави и ядрени реактори. Не е "уоук", а и независимите програмисти го ненавиждат. Светът има нужда от мултирасово, кралско, актьорско и презокеанско благотворително семейство. И ще го получи.