Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анджелина Джоли СНИМКА: Ройтерс
Анджелина Джоли СНИМКА: Ройтерс

Организацията "Майки на Сребреница" заслужава Нобелова награда за мир, заяви актрисата Анджелина Джоли, пише вестник "Данас". По повод Международния ден на жените Джоли посвети в списание "Тайм" текст, посветен на жените жертви на войната в Босна и Херцеговина. Тя разговаря по темата и с режисьорката Ясмила Жбанич, с която се съгласиха, че "Майките на Сребреница" заслужават Нобеловата награда за мир.

"Ясмила ми каза как Майките на Сребреница са я вдъхновили да направи филма "Кво вадис, Аида". Над две десетилетия тази група оцелели жени организират мирни протести и използват силата на майчината любов да запазят жива паметта за мъжките членове на семействата, търсят телата им и искат справедливост и истина", написа Джоли в увода на текста в списание "Тайм", предаде БТА.

На въпрос на Джоли защо е решила да разкаже история за Сребреница, режисьорката Жбанич отговори, че това е универсална трагедия на цивилизацията.

Филмът "Кво вадис, Аида" е в късата листа номинации за тазгодишния Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Предвиденото за днес заседание на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия, което трябваше да заседава по въпроса за епидемичните мерки, няма да се състои, е било съобщено устно на членовете му, пише вестник "Курир". В щаба се стигна до известни разногласия, като лекарите в щаба настояват за пълно затваряне за поне седем дни, а останалите членове изразяват опасения за икономиката.

Епидемиологът Предраг Кон заяви преди това, че медицинските членове на щаба няма да променят направеното по-рано от тях предложение. Според него предложеният локдаун за седем дни е минимумът.

Вестник "Новости" посочва три варианта за затварянето на Сърбия - пълен локдаун за 10 дни, преминаване на онлайн работа или само уикенд под блокада. "Без седем до 10 дни затваряне не може да имаме ефект. Според епидемиологичната доктрина е необходимо да има цели три седмици прилагане на строги мерки", заяви проф. д-р Бранислав Тиодорович, цитиран от вестника. Необходимо е още едно съкращаване на работното време за седмица и още един уикенд без кафенета и ресторанти, за да спре разпространението на коронавируса, каза проф. Тиодорович и предупреди, че хората трябва да разберат, че ситуацията е много сериозна.

В последната седмица броят на новозаразените с коронавирус в Сърбия надхвърля 4000 души на ден.