Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев СНИМКА: Архив
Росен Плевнелиев СНИМКА: Архив

РС Македония не може да реши проблема с България, ако не възприеме европейските ценности. Ако едно общество още не е готово да възприеме европейските ценности – върховенство на закона, истината за историята, добросъседски отношения, отказ от език на омразата – то не е готово и за членство в ЕС. Крайно време е нашите приятели в РС Македония да се въоръжат с разбирането, че от тук нататък било каквото било. Тито, Сталин, вредните идеологии от миналото трябва да останат в миналото.

В учебниците в Северна Македония пише, че българите са фашисти, окупатори и татари. Докато това е така, докато липсва политическа воля да вземем европейския подход и да работим за добросъседство, ние ще считаме, че това общество не е готово и не иска да бъде готово да възприеме европейските ценности. Следователно ще бъде все по-трудно България да се съгласи с даването на зелена светлина.

Няма нищо по-отвратително от фалшифицирането на историята. Историята е такава каквато е, каквато се е случила и не може да бъде манипулирана. Ние не оспорваме правото на РС Македония да имат държава, да имат език и да ги нарекат както искат. Самият аз като държавен глава на България съм казвал хиляди пъти: България не иска повече територия. България иска границите на Балканите да падат, а не да се местят.

Членството в НАТО е геополитика и именно за това България каза „ДА“ на членството на РС Македония.

България не налага вето, но България иска гаранции, защото веднъж подписахме декларация за добросъседски отношения през 1999 г. Считахме, че това беше гаранция за нас, но тя беше скъсана от Скопие. Втори път подписахме Договор за добросъседски отношения през 2017 г. и отново повярвахме, че това е гаранция, но отново нещата не се случват. Решението е много елементарно България каза: ние не оспорваме идентичност, не оспорваме език, не оспорваме вашата държавност, но ние искаме гаранции, че ще бъдем добри съседи, защото добросъседството е ценност в ЕС.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./ и министър на регионалното развитие и благоустройството /2009-2011 г./ в първото правителство на премиера Бойко Борисов.

През 2018 г. президентът Плевнелиев бе избран за член на престижната Охридска група. Неин председател е сър Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО, а членове са бившият шведски премиер и външен министър Карл Билд, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, председателят на Мюнхенската конференция по сигурността проф. Волфганг Ишингер и др. Нейната задача е да подпомага РС Македония по пътя за НАТО и ЕС.