Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Звездата на “Милан” посъветва големите имена в спорта да си гледат работата на терена и да спрат да се бъркат в политиката

Трябва да говоря за проблемите точно защото съм известен, отвръща баскетболистът, който тази година влиза в клуба на милиардерите

В един момент ставаш толкова неприлично известен, че всеки твой жест или дума, уловени от камерите, моментално обикалят планетата със свръхзвукова скорост. И милиарди хора на момента разбират какво си искал или си сбъркал да кажеш, как си пропуснал да прикриеш с ръка прозявка или как си се начумерил на ослепителното слънце. Някъде по това време сигурно вече си разбрал, че оттук-нататък

ще ти се налага да водиш съвсем различен живот,

освен ако не предпочетеш да захвърлиш всичко и да отидеш да живееш като отшелник някъде на края на света.

Футболната суперзвезда Златан Ибрахимович и еквивалентът му в баскетбола Леброн Джеймс нямат никакво намерение да хващат гората. Двамата обаче намериха време и сили да се скарат именно по темата за известността и привилегиите, както и отговорностите, която тя дава. Повод за скандала между двамата световноизвестни спортисти бе изказване на Ибрахимович, че американският му колега би трябвало да си гледа баскетболната кариера и да не се занимава с политика, където има много по-подготвени хора от него. Леброн Джеймс категорично отхвърли призивите на шведския футболист и на свой ред му припомни, че известността му е идеална платформа за изпълнение на неговата мечта – всички хора по тази земя да са с равни права независимо от цвета на кожата и социалния статус.

Звездата на "Лос Анджелис Лейкърс" отдавна е осъзнал правилата на играта, за които стана дума в началото на текста. Веднага щом усеща, че вече е достатъчно известен,

той започва битка с расизма

на всички фронтове. "Когато гласът ми стана достатъчно силен, за да го чуват надалеч, аз започнах да говоря за нещата, които смятам за нередни в нашия живот", казва преди няколко години баскетболистът. Той вече е спечелил първите си няколко десетки милиона, когато основава фондация, която се бори за правата на човека. След това в банковата му сметка постъпват още пари, а Джеймс харчи част от тях, за да основе в родния Охайо училище за деца, оставени на произвола на съдбата от своите родители и от социалните институции.

"В училището ми до този момент са преминали над 300 деца, които никога нямаше да получат шанс да кажат на останалия свят от какво имат нужда и за какво мечтаят. Гласът на отритнатите от обществото се заглушава и

всички ние живеем със заблудата,

че обитаваме един перфектен свят", продължава да разкрива своята идеология Леброн Джеймс.

Именно на него му повериха задачата да оглави протеста на играчите от НБА, след като полицаи простреляха чернокожия Джейкъб Блейк през миналата година и така разпалиха нови антирасистки бунтове на американска територия. Тогава Леброн успя да сплоти редиците и да убеди звездите да стачкуват за няколко дена, което доведе до отмяна на мачовете.

Самият Джеймс може съвсем спокойно да забрави за проблемите на бедните и онеправданите на фона на собственото си благосъстояние. Седем години подред той е на върха в класацията с най-добре платените играчи в Националната баскетболна асоциация. Лидерството му не се дължи на космическа заплата, а на щедростта на рекламодателите. Звездата на "ЛА Лейкърс" печели малко над 31 милиона долара от заплати, към които добавя 64 милиона от участието си в скъпоструващи реклами. Стабилните постъпления тази година ще го вкарат в клуба на спортистите милиардери, където ще застане рамо до рамо със звезди от ранга на Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Тайгър Уудс, който само преди дни се отърва на косъм от смъртта след зверска катастрофа.

Леброн харчи голяма част от благосъстоянието си за луксозен живот, купувайки си най-мощните коли, самолет, имения и каквото душата му пожелае. Но харчи една немалка част от парите си за благотворителност и за подкрепа на хората, които през целия си живот няма да изкарат толкова, колкото той заработва за един месец.

"Аз никога няма да изоставя моите хора, които страдат от неизкоренимите расистки предразсъдъци.

Социалната несправедливост е мощен враг,

срещу който ще се боря, докато съм жив. Сега разполагам с достатъчно влияние, за да променя нещата към по-добро. Така че никой не може да заглуши моя глас и да ми дава съвети как да управлявам собствения си живот", отправи директно послание към Златан Ибрахимович най-богатият измежду действащите баскетболисти.

Словесната война между двамата титани в световния спорт съвсем естествено превъзбуди медиите, които се завъртяха около историята като акули около ранено китче. Средствата за масова информация моментално припомниха някогашни изказвания на Златан Ибрахимович, че

самият той е

бил жертва на расизъм

Звездата на "Милан" тези дни имаше и друг повод да оправдава собствените си възгледи за отношенията между различните раси, след като в дербито с "Интер" се обърна към Ромелу Лукаку с думите: "Хайде, отивай да се занимаваш с твоето лайняно вуду някъде другаде, магаре такова". Нападателят реагира бурно на обидата и на свой ред изсипа куп ругатни по адрес на шведа, а техният сблъсък се превърна в тема номер едно за италианските спортни медии. На Ботуша моментално заподозряха Ибрахимович, че е демонстрирал расистките си възгледи и точно в разгара на скандала Златан си позволи да съветва Леброн Джеймс да си държи устата затворена по темата с расизма и да си гледа баскетбола.

Само не бързайте да си мислите, че в момента

Ибрахимович

е наврян в

миша дупка

и с треперещо сърце очаква скандалът да отшуми. Той просто не е от хората, които могат да бъдат уязвени, колкото и да са тежки обвиненията. Съперниците му го знаят като зъл и безкомпромисен играч на терена, който никога не бяга от тежките сблъсъци. Ибра е същият и в живота. И пак се връщаме към момента, когато самият той говореше за несправедливото отношение към него. Преди години той обяви, че в Швеция често са го дискриминирали заради произхода му – баща му е от Босна и Херцеговина, а майка му е хърватка.

"Ако фамилията ми беше Ларсон, всичко щеше да е много по-лесно за мен в началото", казва тогава Ибрахимович, който сега категорично отрича да има някакъв проблем с расизма. Той няколко пъти поясни, че го дразнят колегите в спорта, които твърде шумно се опитват да насадят своите идеи на останалите или по-простичко казано – не знаят кога да си затворят устата. Тезата му, впрочем, има немалко привърженици както сред спортистите, така и във фенските среди. Ясно е, че Леброн няма да спре със защитата на правата на чернокожите. Но също така не очаквайте Златан да се смири. Лошото момче на европейския футбол вирее много добре във враждебна среда и едва ли точно сега ще тръгне да си променя мирогледа. Май точно затова ги обичаме – защото са уникално талантливи и ужасно различни както на спортния терен, така и в живота.

Златан Ибрахимович запали скандала, след като заяви, че американският му колега би трябвало да си гледа баскетболната кариера и да не се занимава с политика.
Златан Ибрахимович запали скандала, след като заяви, че американският му колега би трябвало да си гледа баскетболната кариера и да не се занимава с политика.
Леброн Джеймс категорично отхвърли призивите на Ибрахимович.
Леброн Джеймс категорично отхвърли призивите на Ибрахимович.