Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При вируси - яйца, риба и ядки

Диетите са особено опасни по време на епидемия, алармират специалисти по хранене. Калорийният дефицит може да доведе до отслабване на имунната система и човек да стане много по-податлив на вируси. Зимата по принцип не е подходящ сезон за строго ограничаване на храната, обясняват лекари.

Бързите диети изтощават организма и повишават риска от зарази, както и от по-тежко прекарване на заболяването. В ситуация като сегашната строгите диети са направо опасни.

Продължителното гладуне може

да се окаже фатално

Диетолозите обаче са категорични, че и прекомерната консумация на някои продукти може да повиши риска от заразяване и от по-тежко протичане на заболяване. Най-опасна по време на епидемии е бялата захар, защото уврежда възможността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите и бактериите. Затова е добре да се ограничат сладкишите и газираните напитки (които може да се съдържат до 100 грама захар). А тя се добавя и в храни, които по принцип са солени на вкус, като кетчуп, сосове, дресинги. Специалистите препоръчват плодове и мед вместо продукти с бяла захар.

Изключително важни по време на епидемия са богатите на витамин D храни - сьомга, херинга, сардини, риба тон, яйца, гъби, тофу, бадемово и соево мляко. Те се смятат за задължителни през студените месеци, когато хората нямат достатъчно възможност за излагане на слънце и за синтезиране на полезния за кожата витамин.

През май м.г. бе публикувано изследване на американски екип от Северозападния университет в Илинойс, според което се увеличава рискът от тежко протичане на COVID-19, ако пациентът страда от дефицит на витамин D. А преди повече от година австралийски учени от медицинския изследователски институт "Бергхофер" в Бризбейн доказват, че пациентите с ниски нива на този витамин са предразположени почти двойно повече към остри респираторни инфекции, а освен това и боледуват по-дълго. Затова учените са категорични, че по време на пандемия човек не бива да има дефицит на витамин D. А изследвания от последните години разкриват, че той играе важна роля в превенцията на сърдечносъдови заболявания, проблеми на нервната система, дихателни възпаления и дори рак.

Специалисти по хранене съветват

да се консумира месо,

защото то е източник на необходимите протеини, за да функционира организмът пълноценно. За вегетарианците може да се замени с бадеми, кашу и орехи. Всъщност е добре всички да консумират орехи, тъй като са богати на омега-6 есенциални мастни киселини и се смятат за идеална храна за поддържане на имунната и сърдечносъдовата система.

Здравето на червата също се оказва ключов фактор, когато върлуват вируси. Според изследване на екип от Вирджинския университет, публикувано в списание Nature през 2015 г., 80% от антителата в човешкия организъм се образуват от лимфоидната тъкан, намираща се в червата. Учените поясняват, че

лимфата гарантира транспортирането

на имунните клетки към органите в тялото. Затова при епидемии, застудяване или след заболяване специалистите препоръчват задължително богати на пробиотици продукти, като кисело мляко, кефир, комбуча, туршии, кимчи, кисело зеле, ябълков оцет.

Препоръчва се и консумацията на цитрусови плодове, тъй като те набавят дневната доза витамин С, която засилва съпротивителните сили на организма. Важно е обаче да се знае, че грейпфрутът намалява ефекта на някои антибиотиците, лекарствата за понижаване на кръвното, антикоагулантите, хормоналните препарати.

Соковете от зеленчуци също са тонизиращи. Специалистите препоръчват всеки ден да се пие прясно изцеден сок от моркови. Той е богат източник на витамин А, а също и на витамини В, С, D и К, затова стимулира силите на организма и помага срещу инфекции на гърлото и очите.

Освен него е хубаво

да се приемат и пчелни продукти

Мед може да се използва при профилактика и лечение на десетки заболявания, а прополисът се смята за мощно противовъзпалително средство, дори го наричат естествен антибиотик. Пчелният прашец пък е богат на цинк, селен и магнезий и се прилага в лечението на анемии, проблеми с черния дроб и сърдечносъдови заболявания.

Все пак с пчелните продукти трябва да се има едно наум, тъй като те крият висок риск от алергични реакции.