Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Японката някак тихо и незабележимо се превърна в най-богатата спортистка в света

Много малка част от спечелените пари идват от наградни фондове

Всички очакваха с нетърпение "Аустрелиън оупън", за да проследят как ще се справят тенисистите с новия си начин на живот заради пандемията от коронавируса. Елитните спортисти бяха държани като затворници по хотелите и всяко тяхно действие се следеше под лупа. По време на първия турнир от Големия шлем като че ли драконовските мерки бяха по-разхлабени и момчетата и момичетата най-сетне получиха шанс да правят това, в което са най-добри.

Новак Джокович доказа, че никакви вируси и пандемии не могат да сломят желязната му психика. Неслучайно след като спечели един доста напрегнат гейм във финала с Медведев, сърбинът се обърна към публиката, сочейки главата си. Посланието беше пределно ясно – вътре се крие машина, която не може да бъде разстроена от житейски неприятности или каквито и да е било други психоатаки.

Доста повече емоции имаше при дамите, които съвсем нормално понасят по-тежко промените в елитния тенис, наложени от разпространението на болестта. Серина Уилямс си позволи да пролее сълзи пред очите на целия свят и да напусне преждевременно залата за пресконференции. Много й се искаше на американката да спечели така мечтания 24-ти “мейджър” трофей и така да се изравни с австралийската легенда Маргарет Корт. Само че на полуфинала тя бе сразена от Наоми Осака, която застана на пътя й и в онзи луд финал на US Open през 2018 г.

Серина ще продължи да очаква своя звезден миг да се изравни с най-успялата в историята на женския тенис, а за Осака очевидно предстоят години на слава и богатство. Японката се саморазправи на финала с Дженифър Брейди, печелейки своята четвърта титла от "Големия шлем" и така отново влезе под светлината на прожекторите. В "168 часа" вече сме ви разказвали за нея след финала й срещу Серина Уилямс. Тогава, увлечена в неистовото си желание да грабне трофея, американката си изпусна нервите и се скара със съдията. Публиката в Ню Йорк пък съвсем забрави добрите обноски и си позволи мощно да освирка съперничката на Серина.

Тогава Осака беше тази, в чиито очи се появиха сълзи, но японката запази самообладание и взе първата си голяма титла. А след това добави още три в колекцията си, за да докаже, че онзи успех не е бил плод на щастлива случайност.

Три години по-късно за Наоми Осака се знае доста повече, отколкото след успеха й на US Open. Най-малкото й се случиха доста интересни неща. Да започнем например с това,че Осака се оказа най-добре платената спортистка през 2020 г. И то при положение, че това съвсем не беше чак толкова успешна година за нея.

Да, тя спечели Откритото първенство на САЩ, но след това получи контузия и изгуби верния ритъм. Парите обаче не дойдоха от наградни фондове, а от спонсорски договори. Най-големите акули в бранша чинно се наредиха на опашка пред прага на Осака, опитвайки се да я впечатлят с многомилионни оферти. За 12 месеца Наоми спечели малко над 37 млн. долара, което се оказа рекордна сума в света на тениса.

Стряскащата цифра лесно може да бъде обяснена с факта, че Осака стана първата японка и въобще азиатка, която се изкачва до номер 1 в световната ранглиста. Японците буквално полудяха по нея и бяха готови да купуват всичко, което си е спечелило привилегията да притежава лого с нейния лик или подпис. А богатата и гъсто населена Страна на изгряващото слънце е мечтан пазар за всяка фирма с претенции и традиции, така че в случая парите за услугите на тенисистката бяха най-малкият проблем.

След поредния си триумф в Мелбърн Осака даде заявка за силен тенис сезон и едва ли ще сдаде първото място в класацията на Forbes за най-добре платените спортистки в света. Никой не се съмнява, че нейните сънародници все така ще продължават да я боготворят и ще купуват, без да се замислят, рекламираните от нея стоки. Единственото странно в случая е, че самата Осака винаги изстисква до краен предел собственото си въображение, когато трябва да изнесе патриотична реч, свързана с родината й. Тя просто няма почти нищо общо с Япония. Да, родена е в Осака, откъдето идва и фамилията й, но от тригодишна живее, учи, мечтае и успява в САЩ.

Неслучайно повечето й лични каузи са насочени към проблеми, които вълнуват много повече янките, отколкото азиатците. През последните 3 години Осака си спечели името на спортистка, която ненавижда социалните несправедливости и расовата дискриминация. Тя беше тенисистката, която най-категорично и на висок глас изрази своето мнение след убийството на Джордж Флойд и последвалите антирасистки вълнения в САЩ.

Може би и заради това беше избрана за спортистка номер 1 от "Асошиейтед прес" за 2020 г., въпреки че имаше и много други успели дами в световния спорт. Действията й на корта и активната социална позиция извън него я превърнаха в пример за подражание, в любимка на медиите и в бъдеща лидерка в елитния тенис. Неслучайно самата Серина Уилямс намери сили да се извини за предишните грешки и да се сприятели с японката, която толкова активно се бори за правата на хората с различен цвят на кожата.

Историята на Оасака наистина е красива въпреки някои дребни пукнатини в лъскавата фасада. Като новината, че тя често си плаща за частен самолет, за да се глези на борда в компанията на гаджето. Или като решението й да си купи имение за 7 млн. долара в баровския калифорнийски квартал "Бевърли Хилз".

Много от по-тясно скроените борци за правата на човека не харесаха тези жестове на разточителност от страна на тенисистката, която уж дава мило и драго за най-бедните и онеправданите. Това може би са опити за заяждане на дребно. В крайна сметка тя изкарва милионите си с честен труд и е напълно свободна сама да реши за какво да ги похарчи. Още повече че с това напрегнато ежедневие на нея едва ли ще й се удаде в скоро време пак да отиде на пазар за самолет, яхта или ново имение със спираща дъха гледка.

След победата й в Мелбърн Наоми се изкачи до второто място в световната ранглиста и въобще не се съмнявайте, че вече мечтае да стъпи на върха.

За целта ще трябва здраво да потренира на корта, да поблъска във фитнеса, да поработи с психолога, с диетолога...Така че всеки, който има намерение да завижда на Осака, би трябвало първо добре да се замисли дали би издържал и седмица на нейното натоварване. А по всичко личи, че оттук нататък ще й става все по-трудно и по-трудно.