Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖИВКО МАРТИНОВ
ЖИВКО МАРТИНОВ

Прокуратурата свали обвиненията срещу бившата

шефка на БАБХ в Добрич Розалина Брайкова

и ексдиректора на МВР в града Веселин Колев

Разследванията срещу двама от обвиняемите по скандала “Суджукгейт” са прекратени, срещу трети продължават, но най-вероятно съдбата му ще е същата, а основният герой - бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, обжалва на втора инстанция условната си присъда за изнудване.

Това е равносметката от шумното дело 4 години и половина след обвиненията. Мартинов получи 6 обвинения. Осъдиха го на първа инстанция само по едно от тях. Останалите са прекратени.

Друг от обвиняемите беше бившият директор на МВР в Добрич Веселин Колев - за заплаха с убийство на свидетел срещу Мартинов, за натиск над подчинени да не глобяват шофьор и че е подбуждал вещи лица да манипулират експертиза за катастрофата с бившия зам.-министър Красимир Катев. В края на м.г. и това разследване е прекратено, показа проверка на “24 часа”.

Уволнената шефка на българската агенция по храните в Добрич Розалина Брайкова също попадна в разследването срещу Живко Мартинов по обвинение, че е затворила кръчма в Кранево, която е собственост на един от свидетелите срещу депутата. 4 г. по-късно прокуратурата е прекратила делото, обвиненията са свалени,

заповедта за

затварянето на

заведението е

потвърдена

като законосъобразна, а съдът е възстановил на работа Брайкова. Тя обаче не се е върнала в Българската агенция за безопасност на храните, а преподава във Факултета по обществено здравеопазване в Медицинския университет във Варна. 

Кирил Костов набедил д-р Брайкова за престъпление, което не е извършила.
Кирил Костов набедил д-р Брайкова за престъпление, което не е извършила.

Делото “Суджукгейт” започна гръмко и имаше всички реквизити за публиката. Свидетел се оплаква, че действащ депутат от управляващата партия го е изнудвал през 2012 г. да му произведе 4 тона суджук, 30 кг филе “Елена” и 30 кг телешка пастърма, които уж били за премиера Бойко Борисов. Още в началото се оказа, че нито един суджук не е стигал до Борисов. През 2019 г. “производителят” Антон Проданов беше арестуван като лидер на престъпна група за данъчни измами - престъпление, за което вече е осъждан в миналото. Оказва се, че Антон Проданов е заблудил разследващите от ДАНС и прокуратурата, че е имал цех за производство на месо за периода, за който твърди, че е изнудван. Това постави прокуратурата в ситуация да иска промяна на обвиненията към края на съдебния процес. Освен това Проданов дължал на Мартинов пари за наеми на помещения, които не му изплатил. В края на делото суджуците се стопиха от 4 тона на 1 т, а филето “Елена” и телешката пастърма изчезнаха. Така и не стана ясно защо сигналът е подаден 5 г. след престъплението, и то не от пострадалия, а от бившия полицай Кирил Костов. В обясненията си той твърди, че го е направил, защото Антон Проданов и негови приближени, които са заплашвани, се страхували. Иначе Костов не бил заплашван от Мартинов. 

Антон Проданов забравил кога е бил собственик на цех за месо.
Антон Проданов забравил кога е бил собственик на цех за месо.

Кирил Костов е бивш шеф на Охранителна полиция в Добрич. До 2011 г. е бил и член на ГЕРБ, но напуска, за да се влее в редиците на “Ред, законност и справедливост” на Яне Янев.

Кирил Костов е в основата на обвинението срещу шефката на БАБХ в Добрич Розалина Брайкова, която също беше обвиняема по “Суджукгейт”. Костов и съпругата му имат пицария в Кранево - “Златното пиле”.

На 26 юни 2017 г. кметът на Кранево подава жалба до БАБХ в София срещу кръчмата заради оплаквания на туристи. От столицата пращат жалбата на кмета до структурата си в Добрич. 3 дни по-късно инспекторите отиват на проверка и изготвят доклад за нарушенията на хигиената, контрола на хранителните продукти и други.

Тогава Брайкова издала предписания за премахване на нередностите. Седмица по-късно обаче кметът пуснал

нова жалба

срещу

заведението

на Костови

Тогава изпращат проверка от София и “Златното пиле” е затворено със заповед на Брайкова. Това се случва на 13 юли 2017 г. По това време Кирил Костов и съпругата му Ваня подават сигнал срещу Брайкова заради затворената кръчма и твърдят, че е превишила правата си. Свързват действията ѝ с подадения от Костов сигнал срещу Живко Мартинов. Така две седмици след заповедта Розалина Брайкова е обвинена заедно с Живко Мартинов и уволнена дисциплинарно. По-късно наказателното дело срещу нея е прекратено без много шум. Оказва се, че подателите на сигнала и свидетели са я набедили в престъпление, което не е извършила. После Брайкова печели и делото срещу уволнението си, по което заповедта ѝ за затваряне на заведението е потвърдена.

Третият обвиняем по “Суджукгейт” е Веселин Колев - директор на МВР в Добрич до юни 2016 г., когато се пенсионира.

Сигналът срещу него е подаден от приближен на Кирил Костов и Антон Проданов - Тихомир Атанасов. Той твърди, че на 19 септември 2017 г., когато Живко Мартинов и Розалина Брайкова вече са били обвиняеми, Веселин Колев го заплашил с убийство. Бившият полицай шофирал по улица в Добрич, забелязал Атанасов и обърнал колата. После направил

жест с ръка,

който имитирал

пистолет,

насочен към

главата му

Според Тихомир Атанасов Колев го заплашил, защото бил свидетел срещу Живко Мартинов. Започнала проверка. По нея е назначена психиатрична експертиза на Тихомир Атанасов. 

Розалина Брайкова осъди БАБХ заради уволнението си.
Розалина Брайкова осъди БАБХ заради уволнението си.

Тя показала данни, че има личностно разстройство от смесен тип, доминиращи параноидни черти в характера, емоционална нестабилност. Случката, която описал при срещата си с Веселин Колев, не се отразила на психическия му статус, не го възприел като стресова ситуация, а като част от случаите, които подхранват параноидните му изживявания, пише в постанолвението на прокуратурата за прекратяване на делото, с което “24 часа” разполага. Справка по разследването показала, че Тихомир Атанасов от години засипвал институциите със сигнали срещу полицаи, прокурори и съдии, които се оказвали неоснователни. Заради това бил и осъждан за клевети. След този сигнал проверката срещу Колев продължава в миналото му на директор и се връща през 2015 г. Повдигнати са му три обвинения - за заплахата с убийство към Тихомир Атанасов, за натиск над вещи лица да манипулират експертизата с катастрофата на Красимир Катев и за още един случай, когато подчинените му задържали водач на бус на местните избори през ноември 2015 г., а той им казал да не го глобяват. Колев отрича всички обвинения, а разследването на прокуратурата излиза с постановление за прекратяване на делото преди два месеца.

Все още тече разследването срещу 4-ия обвиняем по делото Петър Малджиев. Материалите за него, както и тези за Колев и Брайкова, са в прокуратурата в Добрич. Той е разследван, че през ноември 2017 г. е заплашил с убийство двама от свидетелите срещу Живко Мартинов, с когото били приятели. Бившият депутат от ГЕРБ също имаше такова обвинение, но то е прекратено през лятото на м.г., показа проверка на “24 часа”. Както и други 5 - за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление.

Тихомир Атанасов от години пишел сигнали срещу полицаи, прокурори и съдии.
Тихомир Атанасов от години пишел сигнали срещу полицаи, прокурори и съдии.