Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терапии на базата на рибонуклеиновата киселина са бъдещето на персонализираната медицина

Чрез РНК може да се влияе върху белтъците, които убиват туморните клетки, затова учени са категорични, че рибонуклеиновата киселина ще играе огромна роля при лечението на рак в бъдеще. Освен това специалистите са установили, че някои видове РНК са отговорни за това как клетките реагират на антитуморните терапии и всъщност променят ефективността на медикаментите. Надеждите са именно на базата на рибонуклеиновата киселина да бъде създадена и ваксина срещу рак.

В последните месеци непрекъснато се говори за приложението на РНК ваксини срещу COVID-19 и макар разработването на този тип агенти да стана в кратки срокове, самата технология за лечение на базата на рибонуклеиновата киселина е обект на изследвания от много години. Преди 2020 г. опитите на учените бяха насочени преди всичко за

създаване на РНК терапии срещу наследствени болести,

в това число и рак.

Основното предимство на този тип терапии е, че те „събуждат“ имунната система. Благодарение на липидни наночастици РНК достига до правилните имунни клетки и стимулира производството на целеви белтъци, които дават необходимия сигнал за разпознаване и атакуване на точно определени опасни клетки.

Според специалистите точно тази способност може да се окаже ключът за овладяване на рака. „РНК със сигурност ще играе огромна роля при лечението на рак в бъдеще“, категоричен е и д-р Мори Маркман, директор на Cancer Treatment Centers of America, цитиран от Clinical Oncology News. Специалистът пояснява, че при някои пациенти с рак заболяването може да е резултат от неправилно функционираща РНК верига или различни видове РНК, действащи в комбинация. Ученият е категоричен, че чрез рибонуклеиновата киселина може да се влияе върху белтъците, които убиват раковите клетки, както и върху тези, които стимулират деленето им.

Според доклад, публикуван в Journal of Hematology and Oncology, някои от видовете РНК – ncRNAs – оказват влияние върху това как клетките реагират на лечението на рак и те могат да влияят върху ефективността на медикаментите, както и върху процеса на развитие на метастази.

Какви са другите епохални открития, четете в брой 2/2021 на сп. "Космос".