Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Танев
Иво Танев

Сега ще ви изненадам с нещо, което ще намери място в моя сборник "Урок за мъже". Досега публикувам само разкази, но този път ще разкажа, по малко по-различен начин, как приготвям вкусна гозба по моя лична рецепта!

На повечето от вас им е останало кисело зеле, а времето се затопля. Грехота ще е да отиде бадева. Същото и със стръковете праз лук. В тази рецепта, именно това ще влезе в действие, за да се получи вкусната и питателна паста "Край бунара" а може да се нарече и "Българо-италианска дружба"!

За съжаление, снимката с която ще придружа рецептата не е на ниво, но я поставям заради принадената стойност от инсталацията с ребърца.! 

А сега, рецептата!

Всички продукти и количества са приблизителни и готови за импровизация, и творчество.

Без значение е какво ще изберете фусили, талятели, фетучини, пене или обикновени спагети. Важното е да са качествени. От масовите - с „Барила“ няма грешка. Ако решите да го приготвите с прясна паста, е още по-хубаво!

Каймата е добре да е смес. 500- 600 грама ще са напълно достатъчни.

Киселото зеле е сърцето на тази рецепта и от него ще са ви нужни 500-600 грама.

Както се досещате, зелевия сок ще е кръвчицата на „Край бунара“ и ще ви е нужен около 1 литър.

Както е видно до тук, със сигурност ще се блажи. Дори е задължително! Тук оставям на вас да изберете олио или зехтин? Зехтин или олио? Количеството също си е е ваш проблем. Но не бива да е по-малко от 5-6 супени лъжици. Иначе ще е мъчително за всички продукти. Не бъдете садисти, а кулинари.

Тази гозба, както всяка друга, има нужда от душа и една безценна пръчка праз лук ще засили нейната душевност.

Една суха червена чушка! (Няма да е голям грях ако използвате прясна червена чушка). Но сухата си има различен чар и аромат.

А две скилидки чесън ще засилят творческия елемент и ще внесат онзи уют, който витае в двора край бунара!

Един малък морков ще е достатъчен за онова усещане за родното парче земя, което ни дарява с плодовете си.

Ако ви влече лютото, може да клъцнете и едно злобно чушле, но бъдете внимателни, после отзад на „митницата“ да няма проблем…. Ако лютото ви плаши, може спокойно да го заместите с половин обикновена зелена чушка за цвят и разкош.

Задължително си пригответе по ? ч.л. черен и почти 1 с.л. червен пипер!! Те са най-добрите приятели на киселото зеле! След свинското!

Доматено пюре! Осигурете поне една сериозна супена лъжица! Или доматен сок от кутия. Или консерва нарязани домати. Тук оставям на вас да си изберете.

Вълнуващото участие на половин връзка пресен магданоз не е препоръчително, а задължително! Който не го обича, да си накъса трева по свой вкус, но няма да е същата рецепта.

И на финала! За подсилване на италианската връзка е задължително присъствието на достатъчно количество Пармезан за поръсване!

Следва свещенодействено приготовление:

В голям каменен или тефлонов тиган, или широка тенджера, каймата се задушава в блажена атмосфера с олиото или зехтина. Като трябва задължително да се раздроби на по малки късчета. Или както се казва „Разделяй и владей“. Само така ще завладеете добрия вкус на ястието. След сполучливото разделение на каймата, с премерено движение, добавете малко зелев сок и черен пипер.

Наистина трябва да сте внимателни със зелевия сок, за да не пресолите манджата в буквалния смисъл.

Бъркайте в лекото темпо на хубава и мелодична песен. Тук е време да добавите нарязаната суха чушка и ситно накълцаното кисело зеле, малко олио и червения пипер.

Хубавата мелодия продължава, а вие бъркайте, защото идва времето на ситно нарязания праз лук да вземе участие в шоуто. След него добавете настъргания морков. И бъркайте, без да се мотаете. Тук се добавя лютата или зелената чушка.

Сега идва още един важен момент! Включването на доматения сос в играта! Направете го. Ако е необходимо още разреждане, първо опитайте и в зависимост от солеността, добавете малко зелев сок или вода.

Идва ред на една важна част от творческия процес - добавят се смачканите скилидки чесън.

Направете го и след секунди, плавно и триумфално бъркане, ще усетите онази вълшебна експлозия от аромати и вкусове, която ще намести чакрите на всеки изгубил обонянието си от досадния COVID19!

Вече трябва да се е получил един прекрасен и ароматен соссс. Чудесно!

Махнете го от котлона и го оставете да почива. Да приемем, че сте избрали пастата, която ще използвате.

В една тенджера налейте достатъчно вода, като към нея внимателно добавите известно количество зелев сок за вкус и лека соленост! Когато кипне и тази вълшебна смес, изсипете решително вътре пастата.

И пак бъркайте бавно, тананикайки си любима мелодия. Съобразете се с времето за варене, отбелязано на опаковката на пастата. Добре е след 6-7 минути да опитате как е положението и не забравяйте, че готвенето на пастата ще продължи и след като я смесите със соса! Сложете отново съда със соса на съседния котлон и го включете, но не на пълна мощност.

Не ми се сърдете, но ако не можете да прецените тези неща, сте кулинарно тъп. А ако искате да си приготвите вкусна гозба, промяната на това състояние зависи само от вас!

Отсипете в една купичка от водата в която се вари пастата, защото може да ви послужи за разреждане. Прецедете пастата и смело я добавете към соса. И пак започнете да бъркате.

Ако искате да е по-редичко ястието, добавете от водата. Но може и да не се наложи. Божествената смес вече трябва да е готова, но за да достигне необходимата прелест, е редно да се поръси с накълцания пресен магданоз. Направете го.

Тук трябва да вземете едно епохално решение! Дали да поднесете на масата ястието „Край бунара“ направо в съда или да го разсипете, или както се казва, да го плейтнете в чиниите.

Но каквото и да решите, не усещате ли, че ви се губи нещо? Така е. И това е купичката с настърган Пармезан. Поставете я на масата, като най-добре да дадете пример за поръсването на ястието, което ще му даде завършен и изтънчен българо-италиански вкус.

До сега не споменах нищо за бутилка хубаво червено вино! Отсъствието му ще бъде непростим грях, който ще добавите към вашата Карма! Осигурете го, налейте в чашите, кажете наздраве и

Добър апетит от мен!

*От фейсбук