Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Австралийската Ружа изчезна, $20 млн. ги няма

Разследването разкри, че Мелиса Кадик е пръснала $230 хил. в магазин на “Диор” и $120 хил. за ски ваканции в Аспен

Властите твърдят, че парите на инвеститорите потъвали в схемата “Понзи”

Какво се е случило с 49-годишната Мелиса Кадик на 12 ноември 2020 г., остава загадка за близките й и за австралийските власти. Убита ли е милионерката, или е отвлечена? Дали сама е решила да напусне дома си и да сложи край на живота си?

Първоначално властите не изключваха възможността тя вече да не е сред живите. Преди дни обаче нова информация по случая наклони везната в съвсем друга посока. А именно, че Кадик ще се превърне в поредната бегълка от правосъдието. Причината - чак сега става известно, че тя е била в центъра на разследване на австралийската Комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) по обвинения в кражба на внушителни суми от множество близки до нея хора.

Все пак, преди да изчезне, служителите на реда успяват да се срещнат с Кадик. Нахлуват в дома й на 11 ноември вечерта, за да й съобщят, че трябва да предаде паспорта си, а активите и авоарите й ще бъдат замразени. След този ден следите на бизнесдамата се губят. Изминават повече от три месеца, откакто Мелиса напуска имението си на пристанището в Сидни рано сутринта, за да не я види повече никой.

Какъв е бил животът на Кадик и защо изчезва?

Службите имат няколко хипотези. Те установяват, че банково извлечение от картата на American Express на милионерката показва как тя и съпругът й дават по 600 хил. долара годишно, за да поддържат луксозния си начин на живот. Според същата справка над 20 млн. долара са били депозирани в сметката й между януари 2018 г. и септември 2020 г., пише news.com.au. Към момента на обиска в дома й от тези пари били останали само 700 хил долара.

Разследващите установяват, че срещу нея са заведени искове. След изчезването на Кадик дузина близки на жената, а и не само, обявяват, че са инвестирали в измамния й бизнес. Решени са да си върнат сумите обратно. За няколко седмици бройката на "изгорелите" набъбва осезателно. Само един от адвокатите, наети да се борят в полза на ужилените, представлява 15 инвеститори, които твърдят, че са загубили общо 6 милиона долара. Но тази цифра е близо една четвърт от парите, които дамата е прибрала, казват властите.

През декември миналата година пред съда са изложени факти, че инвеститорите са вложили 13,1 милиона долара във фонда, управляван от нея. Разследващи пък разкриха други 4 милиона долара, които тя е разпределила в различни банкови сметки. Веднага след като стана ясна престъпната схема, беше издадена заповед за замразяване на активите й. Забраната за операции с тези авоари осигури едва по 800 долара на седмица за съпруга й и 15-годишния й син.

Техните адвокати обаче поискаха увеличение през декември. Първо семейството пожела промяна на 4880 долара на седмица. Адвокатите обаче възроптаха и се стигна до компромисен вариант. Сумата обаче не беше разкрита в съда.

В крайна сметка не бяха намерени и улики, че роднините й са участвали в измамата или че са й помогнали да избяга.

Десетки хора, с които Кадик е поддържала близки отношения, обявиха жената за "изключително зла".

"Мелиса, нямам търпение да те видя в затвора", заявява публично един от тях без притеснение.

Кадик всъщност разработила измамата по схемата на Понзи. Според властите тя обещавала на бъдещите инвеститори удивителна възвръщаемост. Веднъж убедени, че печалбата ще е голяма, те депозирали средства в сметката на паричния съвет на нейната компания Maliver. След това тя създавала фалшива сметка за търговия CommSec за всеки нов клиент.

Специалисти смятат, че още тук си личала измамата, в случай че някой от измамените е по-запознат. Специалисти казват, че истинските клиенти на CommSec имат осемцифрен номер на акаунта, а фалшификатите на Кадик имали само шест цифри. Използвайки изрязаното и поставено лого на CommSec, в края на всеки месец чрез имейл тя изпращала на своите клиенти отчет. Всичко изглеждало съвсем законно, но само на хартия. Парите, които получавала, завъртала в пирамидата. Една част от сумата давала на старите инвеститори, а другата оставала за нея. Ужилените били сигурни, че акциите, в които тя "инвестира" средствата им, никога няма да бъдат на загуба. Напротив - те отбелязвали висока възвръщаемост, която понякога стигала до 30 процента. Вярвайки, че всичко е истина, и заслепени от желанието за все по-големи печалби, инвеститорите влагали още повече средства. Един от тях например разказал за първоначална инвестиция от 1 млн. долара. Малко по-късно вложил още 1 млн. долара.

Пред всички клиенти, които наливали пари в престъпната схема, Кадик твърдяла, че всичко е абсолютно законно. Според властите управляваният от нея бизнес за финансови услуги бил без лиценз. Само заради това трябвало да бъде глобена с 22 хил. долара и дори да получи две години затвор. Сега обаче я заплашват 10 години зад решетките.

Лъжите на бизнесдамата съвсем не свършват дотук. Не било истина и това, че е имала магистърска степен по бизнес и че е била сертифициран член на Асоциацията за финансово планиране.

По всичко личи, че тя изобщо не се притеснявала дали някога истината ще излезе наяве. Затова и съвсем спокойно водела луксозен начин на живот. Купувала си скъпи дрехи и обувки от световноизвестни дизайнери.

Документи от ASIC разкриват, че е дала 230 хил. долара в магазин на “Диор”. Международни издания твърдят, че имала и колекция от бижута на стойност около един милион долара. Отново чужди медии тръбят, че за миналогодишния си рожден ден се е сдобила с обеци от черен сапфир и диамант и колие, което се оценявало на 60 хил. долара. За дома, в който живеела със съпруга и сина си, пък дала 6,1 млн. долара през 2014 г., пише tech-gate.org. През 2016 г. не пропуснала да поглези и родителите си. Взела им апартамент за 2,55 млн. долара.

Адвокатът на ужилените инвеститори твърди, че семейството пътувало често на почивки. Всяка година те прекарвали по един месец на ски в Аспен. Между декември 2017 г. и август 2020 г. според чужди издания платила 120 хил. долара, за да се поглези с близките си там.

Твърдяла, че в Аспен дори има апартамент, в който отсядали. С роднините си пътувала и до Бора Бора. Пред приятелите си казвала, че лети с частни самолети. Това все още не е официално потвърдено от разследващи.

Много от познатите на Кадик се чудели как поддържа този висок стандарт на живот. Вторият й съпруг Антъни Колети, с когото живеела към момента, също се възползвал от благата, твърди обвинението. Той карал спортен автомобил Audi, който струвал 300 хил. долара, изяснява tech-gate.org.

Полицията засега е убедена, че Антъни няма нищо общо с изчезването на милионерката. Пред тях мъжът споделил, че прави дори непосилното, за да помогне на детективите, които я издирват. Информацията обаче е оскъдна, а следи няма. Бизнесдамата сякаш е потънала вдън земя. Самата тя пред никого не е споменавала, че иска да избяга или да се укрие. Близките й не знаят и да е имала връзки с високопоставени личности, които биха могли да й помогнат да заличи следите си. Все още не е напълно изключена версията за отвличане или убийство. За съжаление, засега това са само хипотези. Прогнозите са, че скоро ще се изясни къде са парите на ужилените инвеститори. Част от нейните жертви дори предлагат луксозните й вещи да бъдат разпродадени, а средствата да постъпят по сметките им.