Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокатът на подсъдимия за смъртта на Милен Цветков Кристиан: Приел е наркотиците инцидентно и напълно несъзнателно

“Няма ден, в който при мое посещение в ареста той поне по няколко пъти да не се връща към катастрофата”, обяснява юристът

В часовете преди случилото се младежът празнувал с годеницата си и приятели рождения ден на спътничката си Симона

Близо 11 месеца след катастрофата, в която загина телевизионният водещ Милен Цветков, болката на неговите близки не стихва. Журналистът си отиде завинаги от този свят на 19 април 2020 г., след като колата му беше блъсната от джип, докато чака на червен светофар на столичния булевард "Черни връх". Трагедията обаче е двойна, казват защитниците на подсъдимия за смъртта му Кристиан Николов. 22-годишното момче е в ареста от деня на инцидента, като през това време направи няколко опита да излезе на свобода. Те обаче не бяха уважени, тъй като според състава на съда, ако бъде пуснат, няма опасност да се укрие, но може да извърши ново престъпление. През януари тази година за първи път Кристиан се срещна очи в очи с роднините на Цветков. В съдебната зала той се извини за станалото на сестрата и майката на едно от децата на журналиста.

"Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата - обърна се Николов към тях. - Знам, че това нещо не би могло да ви утеши, но искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се."

Какви са доводите на неговата защита, осъзнава ли Кристиан какво е направил и какво се е случило в часовете преди катастрофата, пред "168 часа" разказва неговият адвокат Любомир Таков.

- Г-н Таков, експертизата установи няколко вида наркотици в кръвта на Кристиан по време на катастрофата с Милен. Страда ли той от зависимости към наркотични вещества, или са приети инцидентно?

- Първоначално обвинението твърдеше в медиите, че се касае за употреба на четири различни вида наркотик в кръвта на Кристиан. В заключителното обвинение в края на разследването бяха установени само три вида, но медиите не бяха осведомени за това обстоятелство. За единия от установените наркотици в кръвта на Кристиан – метаболита на марихуаната – THC (тетрахидроканабинол), посочихме, че съдържанието му се дължи на употребата на хранителни добавки от конкретна словенска марка, която, макар и да се разпространява в търговската и аптечната мрежа и да е одобрена от БАБХ, съдържа ТНС над допустимите стойности, разрешени от закона. За наличието на останалите два наркотика за криминалистите отдавна е известно, че по-скъпият наркотик – кокаин – се примесва обикновено с амфетамин и при лица, употребявали кокаин, почти винаги се откриват и следи от амфетамин. За приема на последните два вида наркотик сме дали обяснения на досъдебното производство, които сочат инцидентен и напълно несъзнателен прием от страна на моя клиент. Обстоятелствата по приемането на този кокаин, най-вероятно примесен с амфетамин, СГП въпреки законоустановеното си задължение да събира и проверява както доказателствата, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателствата, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му, не пожела и не си направи труда да разследва сочените от нас обстоятелства. Надяваме се съдът да направи това, тъй като и той има такова задължение.

- Какво се случва в часовете преди катастрофата? Бил ли е Кристиан наистина на парти с приятелите си?

- В часовете преди катастрофата подзащитният ми действително е празнувал с негови и на годеницата му приятели и познати. Поводът е бил рожденият ден на Симона Цанкова. Първоначалното им намерение е било да си направят барбекю в планината в светлата част на деня, но след забраната за посещение на паркове са решили да празнуват в дома на клиента ми и неговата годеница.

- Поне три пъти медицински лица са преглеждали Кристиан в следствения арест. Какво констатираха те?

- Медицински и други лица са били изпращани при Кристиан Николов в арестното помещение, в т.ч. и посред нощ, без изрично за тези посещения аз като защитник да бъда уведомен, за да присъствам и да консултирам клиента си. Съвсем естествено – с оглед на ярко изразения необективизъм в разследването, яростния обвинителен уклон, проявен от наблюдаващия прокурор при СГП, огромния негативен обществен интерес към неговата личност и тежкото му психическо състояние – Кристиан първоначално е отказал контакт с тези лица, в това число и с оперативни работници от МВР, дошли да беседват с него в късна нощ. В мига, в който прокуратурата спази закона и бях надлежно уведомен, че екип от психолози и психиатри желаят да видят и да работят с Кристиан, аз и моят подзащитен оказахме пълно съдействие, както правим и до момента. Експертите констатираха категорично, че при инцидента Кристиан не е бил повлиян от наркотични или упойващи вещества – нещо, което иначе медийно активната прокуратура отново не прецени за нужно да сподели с обществеността. И други доктори са посещавали Кристиан в ареста След инцидента той се оплакваше от болки в гърба. При преместването му в затвора получи сериозен дерматологичен проблем от ухапване от насекомо. С него в условията на арест продължава да работи и психолог.

- Не сте съгласни с обвинението в умишлено убийство и определянето на случая като особено тежък. Какви са доводите ви за това?

- Тезата на СГП, че деянието е извършено умишлено като форма на вината и че случаят е особено тежък, има само привидна юридическа форма. Това обвинение не е първоначално повдигнатото обвинение по случая, което беше за непредпазливо деяние. Настоящото обвинение бе повдигнато и поддържано не от избрания на случаен принцип прокурор по делото, а от екипа прокурори, на които впоследствие по неясни поне за мен причини и без по делото да е приложен акт за тяхното определяне като наблюдаващи прокурори, беше възложена работата по случая. По същество това обвинение не почива на никакви легитимно установени факти и обстоятелства и е избрано от прокуратурата само за да задоволи прекомерния и донякъде бих казал нездрав обществен интерес към делото. В случая последният не помага на правото, а му вреди, защото, освен че настройва обществото ни за осъдителна присъда срещу Кристиан Николов на всяка цена и без задълбочена проверка на всички факти и възможни версии, то и натрупва негативизъм срещу един все още невинен по смисъла на закона млад човек. По този начин обвинението е прехвърлило отговорността към съда, който от своя страна и под силния обществен натиск така и не посмява да облекчи мярката за неотклонение на един младеж с отлични характеристични данни, с безупречно съдебно минало и липса на каквито и да са криминални прояви, извършил непредпазливо деяние. Тук следва да се отбележи, че широко пропагандираната от държавното и частното обвинение употреба на наркотици при извършване на деяние не би могла да е отегчаващо отговорността обстоятелство, тъй като това е елемент от правната квалификация на деянието, включително и на непредпазливото деяние, за което Кристиан бе обвинен първоначално.

- Осъзнава ли Кристиан какво е направил? Страда ли от това, което се е случило?

- Макар и в доста млада възраст, Кристиан е един чувствителен и мислещ човек. Няма ден, в който при мое посещение в ареста той поне по няколко пъти да не се връща към катастрофата и нейните последици с фатален край – физически за Милен Цветков и житейски за моя млад клиент. Израз на тези негови преживявания е и доблестта да поднесе извиненията си на близките на починалия Цветков в първия миг, в който се срещна с тях в съдебната зала, и направеното изявление от него пред съда, че ще понесе своята отговорност.

- Смятате ли, че задържането му под стража е плод само на обществения натиск?

- Тук следва да отбележа, че с това несправедливо обвинение СГП абсолютно целенасочено ни лиши от възможността да изберем алтернативен начин за развитие на делото – съкратено съдебно следствие с признаване на фактите, което води не толкова до евентуално облекчаване на наложеното от съда наказание, колкото до бързото приключване на съдебния процес. Естествено е, че при такова поведение на обвинението, което на практика представлява злоупотреба с процесуални права, забранена в правото, Кристиан се поставя в неравностойно положение в сравнение с хилядите случаи на водачи, причинили смърт при ПТП. Например наскоро бяхме свидетели на случай, при който водач, употребил алкохол и наркотични вещества, реализира ПТП с пешеходец, след което е избягал от местопроизшествието. Не установих в този случай прокуратурата да е повдигнала обвинението за деяние, извършено при евентуален умисъл. Това налага извода, че смъртта на вашия колега Милен Цветков се ползва от определени лица и кръгове за медийна и политическа кампания, както и за разправа с Кристиан и семейството му, вместо да се търси обективно изясняване на фактите и справедливост, каквато е идеята на правораздаването.