Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плувецът Клийт Келър едва ли ще лежи зад решетките, след като нахлу в сградата на Конгреса, но без да бие и троши

Cамият Доналд Тръмп със сигурност не беше подготвен за цунамито, което отприщи с няколко непремерени реплики пред силно фанатизираната публика. Бившият американски президент беше свикнал да си говори каквото му дойде наум и винаги да му се разминава. На 6 януари пред Белия дом той за пореден път изсипа куп прибързани заключения, размаха юмрук, въодушеви се от ръкоплясканията на своите привърженици. Този път обаче последствията от пламенните му обвинения срещу врага предизвикаха неочакван ефект.

Вместо да се разотиде, пеейки патриотични песни, напомпаната от пламенните президентски слова тълпа се насочи към Капитолия. И извърши невиждан до този момент погром в сградата на Американския конгрес. Повече от месец след кървавите събития, в които загинаха хора,

Тръмп полага

кански усилия

да отърве кожата. В същото положение са и стотици негови привърженици, които попаднаха под ударите на закона. Обвиненията са тежки, а стресираното от гледките на насилие и вандализъм общество поиска сурови присъди. Тези които биха полицаи, рушиха символи и се снимаха с охота пред камерите, сега се подготвят да прекарат следващите си години в затвора.

В седмиците след погрома на Капитолия започна дълъг, но и старателно извършван процес на разпознаване. Някои от привържениците на Тръмп охотно се снимаха пред камерите, явно не осъзнавайки какво ги очаква след това. Други предвидливо бяха покрили лицата си с маски, шалове, черни очила, кой каквото намери. И сега се надяват да се измъкнат.

Клийт Келър се оказа от групата на твърде

ентусиазираните привърженици

на Тръмп, които очакваха революцията им да успее и те да се захванат с управлението на Америка и на света. След провала на фантастичните планове Келър беше посетен у дома от агенти на ФБР, които го разпитаха и го уведомиха, че го очаква тежко бъдеще. Сега с присвито сърце ще очаква присъдата си. И ако се чудите защо фокусът на внимание пада точно върху този самозабравил се нападател на Американския конгрес, тук е мястото да бъдете запознати с неговата биография.

Клийт Келър някога беше красивото момче от снимките на първата страница, роден победител и пример за малчуганите с амбиции, емблема на вечното желание на янките да са първи във всичко и навсякъде. Или казано по-простичко, Клийт беше двукратен олимпийски шампион в плуването. Закичват го със златното отличие на игрите в Атина през 2004 г. и в Пекин четири години по-късно. Печели още сребро в Сидни през 2000 г. Участва в общо три олимпийски отбора

и остава в историята с невероятното си плуване във финала на 4 по 200 метра свободен стил в Атина, където принуждава дори всемогъщия австралийски плувец Ян Торп да преклони глава. И ето че 13 години по-късно Клийт Келър се оказа в една компания с мъже и жени, които отидоха да сеят разруха в Капитолия и сега много от тях ще си понесат последствията за своите действия.

Олимпийският шампион, както вече стана дума, не скри лицето си по време на атаката. Нещо повече, той облече яке с отличителните знаци на олимпийския отбор по плуване, което направи разпознаването му още по-лесно. Съотборници на високия близо два метра бивш спортист са убедени, че той съвсем съзнателно е облякъл якето, опитвайки се да демонстрира някаква връзка между привържениците на Тръмп и олимпийското движение. Такава, разбира се, няма, а след ексцесиите в столицата мнозина популярни американски спортисти призоваха МОК да отнеме олимпийските отличия на Келър.

Подобен развой на събитията е абсолютно невъзможен, ако се вярва на историческите документи, проследяващи развитието на олимпийското движение. През годините мнозина олимпийски първенци са се отличавали със сериозни провинения – включително сексуални престъпления и убийства. Но нито един от виновните не се е разделял с медала си дори след произнасянето на осъдителна присъда. От медалите си са лишавани само тези, за които е доказано, че са ги спечелили по нечестен начин – с измама на самото състезание или с помощта на допинг. Клийт Келър ще запази медалите си и най-вероятно ще се размине със затвора. Нито една камера не го е уловила да участва в разрушаването на имущество или в нападението над полицаи. Най-сериозните обвинения ще отпаднат, а за другите се полага условна присъда. Но ще остане петното върху репутацията

на някогашния любимец на цяла Америка.

Най-върлите тръмписти сигурно му симпатизират, но мнозинството презря спортиста, който някога печелеше битки в името на американската национална кауза. Засега Келър мълчи за причините да пропътува над 2000 км, за да присъства на митинга и след това да се смеси с тълпата, атакувала държавната институция. По-внимателно вглеждане в миналото на олимпийския шампион подсказва, че тези му действия не са плод на моментно личностно разстройство. Бившият плувец и преди е изпадал в критични ситуации, които подсказват, че зад внушителната физика се крие крехка и податлива на психически сривове личност.

Бляскавите спортни успехи със сигурност имат вина за неговия път към дъното. Още по време на олимпийските игри през 2004 г. той се оплаква на докторите на тима, че не може да спи и да успокои нервите си. Истинските трудности обаче идват с края на професионалната му кариера. Келър не успява току-така да скъса с

ролята на

спортна звезда

и да приеме тази на анонимния за останалия свят съпруг и баща. Самият той по-късно ще признае, че много бързо го е връхлетял бракът, а след това и родителството. Двамата с жена му бързо се отчуждават и започва съдебна битка за трите деца. Олимпийският шампион я губи, както губи и всичките си доходи. В продължение на 10 месеца той спи в колата си и ходи да се къпе във фитнеса, за който все още има членска карта. След това някак успява да се съвземе и работи за известно време като треньор по плуване, а след това и като брокер на недвижими имоти. Но така и не намира щастието.

"Да бъда плувец беше моята самоличност през първата част от живота ми. След това потърсих други предизвикателства, но нито едно от тях не ми донесе така търсенето щастие. Изгубих страшно много време в преследване на непостижимото", откровен е Келър. Светът напълно забравя за него до момента, в който не

решава да

последва тълпата,

тръгнала да превзема Капитолия.

Отново е известен, но едва ли тази популярност му носи удовлетворение. Бившият плувец моментално е уволнен от компанията, в която работи, и сега ще трябва да се справя и с други проблеми освен този с правосъдието. След раздухването на скандала с олимпийския шампион е тиражирана новината, че Келър се е сгодил малко преди драматичните събития пред сградата на Конгреса. Така поне ще има подходящо рамо, на което да поплаче, ако присъдата е по-сурова от очакваното.