Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как да изгради отбор с манталитет на победител? Това е въпросът, който тормози младия треньор Георги Василев, когато поема "Етър" (Велико Търново) през 1986 г. Преди това специалистът е част от щаба на националния селекционер Иван Вуцов, извел България до финалите на световното първенство в Мексико '86. Нашите минават триумфално през квалификациите за мондиала, разбивайки мита за непобедимия отбор на Франция, който по това време е действащ европейски шампион.

"Петлите" пристигат в София, след като са спечелили шампионата на Стария континент през 1984 г. по безапелационен начин. Голямата им звезда Мишел Платини е голмайстор на турнира с невероятните девет попадения в пет мача. Но на 2 май 1985 г. Франция капитулира пред един блестящ отбор на България и е пометена с 2:0 на стадион "Васил Левски" в квалификация за световното.

"Лъвовете" си осигуряват виза на Мексико, но на самия турнир лъсва стара слабост Далеч от родината отборът не може да покаже това, на което е способен, и отново оставаме без победа на финалите на големия форум. Пет класирания и нито една победа... Не успяваме да надвием дори аутсайдера Южна Корея, след като в проливен дъжд азиатците ни измъкват равенство – 1:1. Ребусът защо българите не успяват да счупят десетилетната прокоба, въпреки че разполагат със състав от великолепни футболисти, не дава покой на Георги Василев. Вътре в себе си той вярва, че е намерил отговора, и мечтае да го докаже с "Етър". Трябват му футболисти, на които не им пука срещу какъв съперник се изправят. И най-важното – да умеят да печелят в гостуванията.

На стадион "Ивайло" Василев се заема с трудната задача да намери точните изпълнители за постигането на целта. И понеже съдбата помага на смелите, провидението се намесва, за да помогне на амбициозния треньор.

Съдбата помага на смелите...

Историята за големите криви крака на Железния, които изумяват първия му треньор, четете тук