Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радост Караиванова, заснета през 2009 г., радва окото на лошите момчета, които защитава в съда, с оскъдното си облекло доста често.
Радост Караиванова, заснета през 2009 г., радва окото на лошите момчета, които защитава в съда, с оскъдното си облекло доста често.

Полицайки, прокурорки и съдийки често падат в плен на чаровни престъпници, но връзките им траят кратко

Червени балони с формата на сърца в ръката, блага усмивка, цветя, подаръци, мили погледи, обяснения в любов. Така тривиално протича 14 февруари, когато католиците отбелязват Свети Валентин, а модерните хора и Деня на любовта. Момичето е старателно гримирано, сложило е новата рокля от разпродажбата в мола след Нова година, щастливо е, че поне днес ще е специално за момчето си. Знае, че то се е подготвило с романтичен подарък, ще държи нежно ръката ѝ и ще обещае да я обича до края на живота ѝ. И двамата са добри, поне на този ден.

Любовта обаче има и друго, много по-фатално измерение. Тонове мастило са изписани за това как лошите момчета привличат добрите момичета. Той е агресивен бунтар, хулиган, егоцентрик и циник. Но няма да се поколебае да разбие витрината на магазин, за да открадне подарък за момичето си, което снощи е наранил до сълзи. А после ще бягат заедно от полицията и ще бъде интересно, приключенско и динамично.

“Хората сме устроени така, че винаги забраненият плод ни е привличал. Това е още от времето на Адам и Ева”, казва криминалният психолог Тодор Тодоров, който дълги години работеше в Института по психология на МВР (виж интервюто).

Любовта към лошите момчета обаче има и крайни измерения. Какво друго е фаталното привличане на

красива полицайка

или прокурорка,

която се влюбва

в бандит,

когото трябва да разследва? А след това самата тя да извърши престъпление, като се опита да го спаси от затвора? Не са малко и случаите, когато затворници омайват дами от килиите си. Това фатално привличане няма нищо общо с обичаите на 14 февруари.

“Знам за такива случаи. За тях са ми споделяли лишени от свобода. В случая не знам дали става въпрос за истинско влюбване или само за привличане”, коментира Тодор Тодоров.

Връзките на полицайки, прокурорки и съдийки с чаровни престъпници не издържат много във времето и пътищата им бързо се разделят. Но понякога е фатално, особено за дамата. Последният случай е от Благоевград. Преди месец прокуратурата предаде на съд бившата разследваща полицайка Розалина Кьосева, която 18 месеца е имала интимна връзка с рецидивиста Владимир Бойчев-Боклука.

5-те престъпления,

за които ще отговаря

пред Темида, са

направени от любов

Кьосева не е първата паднала в капана на забранената любов. Тя обаче не е единствената, която попада в този капан. 

Розалия Кьосева, по това време дознателка, започнала връзка с Владо Боклука, когото трябвало да разследва.
Розалия Кьосева, по това време дознателка, започнала връзка с Владо Боклука, когото трябвало да разследва.

Красивата като модел от корица на списание Радост Караиванова напусна работата си в МВР, за да стане адвокат на подземния бос Илиян Варсанов, с когото се залюбиха преди години. Не успя да го промени. Днес той отново е в ареста заради наркотици.

Радост Караиванова започва кариерата си като разследващ полицай в 5-о РПУ. После работи в отдел “Тежки престъпления”, но напуска работата си във вътрешното министерство заради връзката си с подземния бос Илиян Варсанов. 

През 2018 г. Илиян Варсанов бе задъжан за наркотици
През 2018 г. Илиян Варсанов бе задъжан за наркотици

После става

уважаван адвокат на

други лоши момчета,

сред които Димитър Вучев-Демби и Даниел Стефанов-Дъмпела.

Името на Варсанов нашумя, след като той оцеля при атентат в столичния кв. “Белите брези” през 2002 г. Тогава за покушението срещу него бе арестуван, но по-късно оправдан известният в подземния свят Димитър Вучев-Демби. Варсанов бе един от лидерите на наркопазара в столицата и основна фигура по време на войната между вече покойния Антон Милтенов-Клюна и Демби. През 2018 г. отново е задържан заедно с приятелката му за наркотици.

През 2018 г. Бойчев е задържан в Благоевград, за да излежи присъда от година и 5 месеца затвор за участие в организирана престъпна група за наркотици по дело срещу него в Специализирания наказателен съд.

За да прикрие реалната причина за честите си посещения при затворника Бойчев, Кьосева оформяла официални документи - писма, протоколи за разпит на свидетел, изготвени, подписани и подпечатани по надлежния ред, в които удостоверявала неверни обстоятелства. Двамата се чували всеки ден въпреки забраната изтърпяващите наказания да притежават мобилни устройства. Приятелят ѝ разполагал с няколко джиесема и сим карти.

По молба на Бойчев

влюбената

дознателка

предоставяла

справки от

информационните

масиви на МВР

за други лишени от свобода, които Бойчев изнудвал за пари. Събирала информация за служителите на затворите и членовете на семействата им, за да може Бойчев да ги заплашва. По-късно той е бил преместен от затвора в София в този в Бобов дол, защото е заплашвал надзиратели и членове на семействата им, обясниха разследващите. Достатъчно е Владо Боклука да им каже: “Знам кои са жена ти, децата ти, къде живеете или нещо подобно”, обясни прокурор Ковачки. Разследващите открили в кабинета на Кьосева списъци с имена и данни за следователи, съдии, прокурори и надзиратели, както и адресите на техните деца и семейства.

25-годишната дознателка е включвала високоговорител при разговорите с прокурори, за да може Владимир Бойчев да подслушва всяка дума.

Фаталната любов

е прекъсната след

сигнал

в дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР за нерегламентирани отношения на служителка с лице от криминалния контингент. Бившата дознателка е задържана след изобилие от специални разузнавателни средства, с които е следена всяка нейна стъпка към сърцето на Владо Боклука. Такова фатално привличане между криминално проявени лица и служител на МВР е рядко.

“Най-малкото, защото има рестрикции за служителите на МВР кой какви контакти има и те са нормативно регламентирани”, казва психологът Тодор Тодоров.

По време на делото срещу дознателката баща ѝ Георги Кьосев, който е бивш заместник-директор на полицията в Благоевград, бе в съда, за да окаже морална подкрепа на дъщеря си. Той бе категоричен, че тя може и да се е влюбила в неподходящия човек, но не е извършвала престъпления. Знаел за връзката ѝ и бил против, опитвал се да вразуми дъщеря си, но безуспешно.

Ако съдът я признае за виновна, тя може да получи само условна присъда, защото всички престъпления, в които е обвинена, е извършвла от любов, а не срещу пари. Младата полицайка дори е изтеглила потребителски кредит от 25 хил. лв., за да ги даде на своя възлюбен Владо Боклука.

Влюбената дознателка Розалина Кьосева не пропускала и ден, без да се чуе с любимия си затворник Владо Боклука

Само за месец красивата Розалина посетила арестанта Вальо Боклука 5 пъти. Ходила е на свиждане в затворите в София и в Бобов дол, за да види очите му и да му се обясни в любов. Всичко щеше да е наред, ако Розалина не беше разследващ полицай, който трябва да събира доказателства за вината на Вальо.

Розалина е назначена като младши разследващ полицай в благоевградската полиция през 2015 г. 25-годишната дознателка не подозира, че две години по-късно ще срещне фаталната любов “очи в очи” по време на разпит.

32-годишният Бойчев е многократно осъждан и известен в активния криминален контингент, регистриран по линия на наркотици, проституция и фалшива валута.

Владимир Бойчев е бил призован на разпит през горещия месец август на 2017 г. в РПУ. Фаталното привличане става по време на разпит, когато между дознателката Кьосева и Бойчев пламва искра. След официалния разговор между разследван и разследващ отношенията между тях прераснали в приятелски, а по-късно и в интимни. Двамата непрекъснато си звънели по телефона, а тя често гостувала в дома му. Въпреки чувствата си и нерегламентираните контакти дознателката продължила да води разследването срещу него.

Розалина Кьосева знаела за водено наказателно дело срещу Владимир Бойчев в Гърция за фалшива валута. Той е бил осъден там на 6 г. затвор. Но влюбена в лошото момче Бойчев, тя му помага да се укрие.

Възползвайки се от достъпа си до информационните масиви на МВР, разбрала, че любимият ѝ е обявен за издирване в Шенгенската информационна система от компетентните гръцки власти и за него е издадена европейска заповед за арест. Веднага го предупредила и той успял да се укрие. Водена от любов, въпреки опасността,Кьосева посещавала Владо Боклука в скривалището му. Носела му храна, давала му напътствия и съвети и дори му наела адвокат.

25-годишната бивша дознателка е била до него и в съдебната зала в гр. Солун, където свидетелства в негова полза. Снабдила се с решението на чуждестранния съд, чрез което издадената от гръцките власти европейска заповед за арест спрямо любовника е била оттеглена, а издирването прекратено.

Прокурор Алексиева се омъжва за

изнасилвача Мангъров в затвора

В името на любовта Соня Алексиева заряза кариерата си на прокурор и стана адвокат само за да отърве любимия си Пеньо Мангъров от затвора. През 2008г. двамата сключиха граждански брак в Централния софийски затвор, но искрата между тях бързо угасва и по-късно се разделят. По време на едно от заседанията, той лично я изгони от съдебната зала и смени адвоката си. Пеньо Мангъров-Чешкия е осъден на 20 години затвор за поръчково убийство в Прага, но излежава присъда за изнасилване в България. През 2004 г. Пеньо е осъден на 8 г. затвор за изнасилване в Пловдив. Излиза през октомври 2010 година. Година по-късно той е задържан в столичния квартал “Люлин”. Мангъров е арестуван, защото изнудвал няколко жени за огромни суми, биел ги, заплашвал ги с убийство, принуждавал ги да проституират. Получава 7 г. затвор за изнудване през 2013 г. с порноклип на свое гадже, с което се запознал в ареста. Любовта от двете страни на решетките не е рядкост. Има жени, които чакат любимия си да изтърпи наказанието, за бъдат заедно след това. 

Соня Алексиева (вляво) защитава бившия си мъж Пеньо Мангъров.
Соня Алексиева (вляво) защитава бившия си мъж Пеньо Мангъров.

“Ако не ми дадеш 23 хил. лв., ще пусна в интернет клипче как правим секс. Ще го видят всички, включително родителите ти и дъщеря ти”, заканил се Мангъров.

Пеньо Мангъров бе заловен в Чехия. В багажника на колата му намериха отрязана глава. Той бе заподозрян за две поръчкови убийства през 1998 г. и 1999г. По-късно присъдата му беше отменена от апелативния съд заради допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство.

Тодор Тодоров, криминален психолог: Най-вероятно адреналинът кара жените да се влюбват в лоши момчета 
Криминалният психолог Тодор Тодоров
Криминалният психолог Тодор Тодоров

- Г-н Тодоров, жертви ли са жените на манипулативни мъже, или проблемът може да се търси в самите тях? 

- Всеки път, когато човек стане жертва на манипулация, трябва да се има предвид, че имаме манипулиращ и манипулируем. За да бъде завършен процесът на манипулация и да постигнем целта си, това става с участието и на двете страни.

- Какво привлича жените към т. нар. лоши момчета?

- Няма научни изследвания, които потвърждават за такова правило, но ако има такъв момент, най-вероятно е свързан с повишаването на нивото на адреналина, когато правиш нещо, което не е препоръчително. Естествено, говорим за случай, в който под “лоши момчета” разбираме принадлежащи към криминалния контингент.

- Какво липсва в живота на една жена, за да потърси утеха в трудната любов с бандит?

- Любовта също е двустранен процес. Ако човек търси утеха чрез любовта, това означава, че той има сериозна нужда от външна стимулация за справяне и/или преодоляване на някакви свои вътрешни противоречия и несъответствия.

- Може ли да се дeфинира така масово използваното понятие “лошо момче”?

- Не смятам, че може да има дефиниция на това понятие. Различните хора влагат различен смисъл. Аз смятам, че изначално хората са добри, но на всеки му се случва понякога да направи лоша постъпка или необмислена. Ако по тази дефиниция определяме кой е “лошо момче”, трябва да кажем, че всички мъже са лоши. Ако под “лошо момче” разбираме само хора, ангажирани с престъпни дейности, има достатъчно добри дефиниции в юридическия смисъл на думата.

- До каква степен средата, интернет и филмите влияят на това явление

- Влияят до момента, в който подрастващите могат да изберат неподходящи модели за подражание.

- Може ли да се вярва на човек, който от затвора търси приятелството на жена, която не познава? 

- В днешно време много хора използват социалните мрежи за създаване на нови познанства и контакти. Само по себе си това може да се случи на хора, които са в затвора, и в повечето случаи на хора извън затвора, защото те са много повече. Причината да се създават такива запознанства, е много индивидуално за всеки индивид, в зависимост от това в каква среда се намира.

- Може ли да се търси нещо в миналото или в детството на тези жени, което да ги подтиква към връзка с такъв тип мъж? 

- Твърде вероятно е жени, които са се развивали в нефункционални семейства или в такива, където поведенческите модели и ценностната система не са стабилни, да се ангажират с такъв тип отношения.

- Знаете ли за случаи, при които лишен от свобода започва връзка от затвора? Много жени се влюбват в затворници дори без да са ги виждали на живо.

- Знам за такива случаи. За тях са ми споделяли лишени от свобода. В случая не знам дали става въпрос за истинско влюбване, или само за привличане.

- Когато бяхте служител в МВР, срещали ли сте казус с влюбена полицайка в криминално проявен? 

- Лично аз не съм се срещал с такъв случай. Дори да е имало, е било добре прикрито.