Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо ЕС и САЩ толкова евтино бяха подхлъзнати, че единствената панацея срещу пандемията са ваксините? Да, това е въпрос за поне няколко десетки милиарда долара, но е суперважен.

Един от отговорите може би трябва да се търси в доклада на фондация “Бил и Мелинда Гейтс” за икономическите ползи от глобално справедливо решение за ваксините за 10-те по-големи страни. Според фондацията ефектът ще е най-малко 153 млрд. долара през 2020-2021 г., а до 2025 г. той ще нарасне до 466 млрд. долара. Това според фондацията ще е 12 пъти над 38-те млрд. долара прогнозни общи разходи за ACT Accelerator. Това е обединението, определящо приоритетните области, в които да се насочват средствата по време на пандемията. Равносметката до момента е, че голямата част от средствата отива предимно за ваксини, по-малка - за разработка на антитела, които засега се провалят срещу щамовете.

Още преди година топвирусолози и експерти алармираха, че SARS-CoV-2 ще мутира и опитът да бъде спрян с ваксини е рисков. Естествено, никой не ги чу. Ентусиазмът бе такъв, че почти всички милиарди се насочваха към разработчиците на ваксини.

Сега резултатите от най-масовата ваксинация в света - в Израел, са объркващи. Заразяването расте. Учените в Израел допускат, че ваксините може би предотвратяват тежкото прекарване на заболяването, но почти не се отразяват на заразяемостта. Причината е, че ваксините не са създавани за сегашните щамове.

Тук изникват няколко много неудобни въпроса.

Защо не се инвестира достатъчно в разработката на адекватни масови тестове, които със сигурност да удостоверят, че човек е болен, или не е? Как е възможно все още да се говори за фалшиво негативни и фалшиво позитивни. Тоест някой е заразен, но тестът показва, че не е, и обратното. Този абсурд продължава повече от година след старта на пандемията.

Вторият неудобен въпрос е защо битката срещу вируса не се води по всички фронтове? В Япония от началото на 2020 г. започнаха фундаменталното проучване на патогена. Обединиха се епидемиолози, физици, програмисти, медици, вирусолози, компании, университети и всеки от своята специалност започна да търси начини и инструментариум за атака срещу вируса. Цялата пролет и лятото се разработваха различни тактики за проветряване, уреди, които следят застоялия въздух в помещенията. Стигна се до специални системи и технологии, които го унищожават. При това точно там, където има най-много хора. Представете си това какъв нов свят е - не да чакаме като жертви кога ще бъдем ударени, дали ще сме от късметлиите с “безсимптомното” прекарване, а патогенът масово и сигурно се унищожава още докато се рее във въздуха. Колониите му физически се ликвидират.

Третият неудобен въпрос е защо не се инвестираха достатъчно средства за търсене на нови лекарства и утвърдени до момента медикаменти? Наистина ли смятате, че ако бяха изсипани 1-2 млрд. за тази цел, нямаше да намерят? Повечето учени, които случайно откриват нещо, го правят по-скоро от желание да помогнат. Никой не е съобщил, че ползва някакво финансиране.

Повечето азиатски страни като Япония, Тайван действаха комплексно - по всички фронтове, там никой не чакаше ваксините като панацея. Всеки си активизира мозъчните гънки и търсеше начин как да ликвидира вируса или успешно да се предпази.

Резултатът сега е, че в Тайван починалите са под 10 души. В Япония са малко над 660 при 128 млн. души население. Сравнението със САЩ и Европа е безсмислено и отчайващо.

Четвъртият въпрос е защо старателно се заглушаваха всички опити някой да каже, че примерно в Мадагаскар успешно се справят с пандемията с билката сладък пелин? СЗО дори официално забрани на страната да говори по този въпрос. Резултатът сега е, че от началото на пандемията там смъртните случаи са 617. Да, СЗО сега се извини, но какво от това? Особено когато сме изяли солта, боя, накрая сме си платили и ще продължим да плащаме.