Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На фона на скандала, предизвикан от интервюто на Георги Чапкънов, далеч по-очаквано дойде изказването на професор Драган Симеунович, преподавател по политически науки в Правния факултет на Белградския университет и и.д. директор на сръбската правителствена Академия за национална сигурност. В ефира на телевизия IN4S той изригна:

"Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха с жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите на пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им."

Явно визирайки събитията от Първата и Втората световна война, сръбският професор не спести най-силни епитети.

"Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи... Да не забравяме и българизацията. Те избиваха и свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата", каза той още в телевизионното интервю.

Думите предизвикаха и дипломатически скандал и в резултат заради обидните коментари българското външно министерство извика на спешна среща сръбския посланик Желко Йович.