Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Серена Уилямс печели бременна, Розуол триумфира на 37 г., мъжемелачката Мартина Хингис три пъти вдига трофея

Григор Димитров стартира с внушителна победа, но Цвети Пиронкова изненадващо отпадна

Григор Димитров направи отличен старт на откритото първенство на Австралия, където с лекота отстрани шампиона от US Open 2014 Марин Чилич. Гришо успя да го победи съответно с 6:4, 6:2, 7:6 за два часа и осем минути. Поставеният под номер 18 българин бе изключително концентриран и спокоен, пласира 19 аса срещу само 4 на Чилич, записа 34 уинъра и направи едва 19 непредизвикани грешки срещу цели 41 за хърватина.

За съжаление, на другия полюс бе представянето на най-добрата ни тенисистка в последните години - Цветана Пиронкова. Пловдивчанката отпадна още в първия кръг на основната схема в първия за годината турнир от Големия шлем. Българката отстъпи пред 36-годишната азиатка Су-Вей Хсиех за един час и 17 минути игра на корт номер 13 в Мелбърн. След поражение с 5:7, 2:6, за съжаление, Цвети напусна турнира още в самото начало. Григор Димитров обаче има всички шансове да запише името си със златни букви в историята на турнира от Големия шлем. Ето и някои от най-великите шампиони на Australian Open

.

10. Кен Розуол

Той спечели само две титли на откритото първенство на Австралия, но те са с историческо значение. През 1971 г. Розуол печели турнира, без да загуби нито един сет. Той записва внушителни победи срещу Рой Емерсън, Том Оксер и Артън Аш в последните си три мача от това издание. Най-изумителното е, че успя да направи всичко това на пределна възраст - 36 години.

Но Розуол надмина дори това постижение през 1972 г., когато триумфира с титлата за втори път, вече на 37 години и два месеца. В исторически план обаче той има негативна статистика срещу най-големите си съперници. Става дума за австралиеца Род Лейвър и американеца Пачо Гонзалес.

В личен план Розуол също е късметлия, щастливо женен за Уилма Макивър до смъртта й през 2020 г. След триумфа на корта Кен се отдаде на различни бизнесначинания със сина си Глен. За съжаление, едно от тях завърши с фалит на листваната на борсата компания BBY.

9. Мартина Хингис

е трикратна шампионка и също толкова пъти вицешампионка. Швейцарката записва шест поредни финала, печелейки първите три от тях съответно през 1997, 1998 и 1999 г. След това е победена на финала през 2000 г. от Линзи Девънпорт, а на следващите два отстъпва пред Дженифър Каприати. Това обаче изобщо не й пречи да е истинска мъжемелачка. Мартина имаше връзка с испанския голфър Серджо Гарсия, както и с тенисистите Мангус Норман, Радек Щепанек, Иво Хюбергер и Джъстин Гимелстоб. След всички тези любовни афери през 2010 г. тя се омъжи за Тибо Хутин - състезател по конен спорт, но само три години по-късно двойката официално се раздели. През 2018 г. Мартина сключва втори брак с бившия спортен лекар Харалд Лиман и именно от него стана майка на първородната си рожба Лия.

8. Маргарет Корт

печели седем от своите единадесет титли преди Open Era, когато все още бе само автсралийско първенство и турнирите не бяха толкова силни, колкото сега. Легендарната Корт печели първенството четири пъти в Open Era - през 1969, 1970, 1971 и 1973 г. Тя губи във финалното си участие от Мартина Навратилова в четвъртфиналите през 1975 г.

Интересното при нея извън корта е, че през 1995 г. основава евангелистка църква близо до Пърт, където самата тя служи като пастор. Известна е с противоречивото си поведение и честите нападки срещу хомосексуалните бракове.

7. Андре Агаси

- иконата на американския тенис, е четирикратен шампион на откритото първенство на Австралия, като печели титлите през 1995, 2000, 2001, 2003 г. Именно в Австралия са най-големите успехи на легендарния тенисист, като това е единственият тунир от Големия шлем, който той печели повече от два пъти. Може би щеше да трумфира и в още надпревари в Мелбърн, ако беше започнал по-рано своята кариера. Атрактивният тенисист има два брака зад гърба си, като за кратко бе женен за актрисата Брук Шийлдс, преди да се събере с друга звезда на тениса - Щефи Граф. Двамата за радост на феновете си сключват брак в дома си в Лас Вегас, като свидетели стават единствено техните майки.

Двамата са щастливи родители на момиче и момче и Агаси твърди, че настояват те сами да изберат своя път в живота и с Щефи няма да ги насърчават да играят тенис на всяка цена.

6. Щефи Граф

е определяна от мнозина като най-добрата в този спорт за всички времена. За първи път достига номер 1 в световната ранглиста на 17 август 1987 г., а общо в кариерата си е била на първо място в продължение на рекордните 377 седмици. Тя печели четири титли от 10 участия в откритото първенство на Австралия, а през 1993 г. завършва на второ място. Интересно при звездата е, че преди да сподели живота си с легендарния Андре Агаси, Щефи има седемгодишна връзка с пилота от Формула 1 Майкъл Бартелс. Двамата се разделят през 1999 г., когато припламват любовни искри между нея и Агаси. Той е плейбой, но след срещата с Щефи всичко в живота му се преобръща и става примерен съпруг.

5. Моника Селеш

Подобно на Агаси, най-великите триумфи за Селеш идват на откритото първенство на Австралия, като четири от деветте си титли печели именно там още в първите си участия - през 1991, 1992, 1993 и 1996 г., а по-късно достига рекорда от 33:0, преди да отстъпи на полуфиналите през 1999 г. от Хингис. Това е още по-внушителен старт дори от този на Рафаел Надал на "Ролан Гарос", където испанецът бе достигнал до 31:0, преди да претърпи първата си загуба през 2009 г. Моника скандализира феновете си със странния си брак с бизнесмена Том Голисано, който е с цели 32 години по-възрастен от нея. Двамата се срещат от 2009 г., а през 2014 г. вече официално обявяват своя годеж.

4. Ивон Гулагонг

Така както и предходните четири имена в този престижен списък, тя е четирикратен победител на откритото първенство на Австралия. Печели титлите съответно през 1974, 1975 и 1976 г., като също така е победителка и в декемврийското издание през 1977 г. Не участва през януари същата година и така записва три втори места в турнира. Когато Виктор Едуардс става неин треньор, Ивон отива да живее при него и семейството му, като той е и законният й настойник. По-късно Гулагонг разкри, че Едуардс е имал и сексуални предложения към нея. Самият Виктор контролира всеки аспект от кариерата и финансите й до брака й с младия тенисист Роджър Каули. В този момент Ивон прекъсва всякакви отношения с Виктор, макар официално той да е нейният треньор на Уимбълдън през 1975 г.

3. Роджър Федерер

бележи най-големите си успехи на “Уимбълдън”, където печели осем титли. През последните няколко години обаче откритото първенство на Австралия тихомълком си проправи път в богатата му визитка и се превърна във "второто царство" на Федерер. Той печели цели шест пъти, като веднъж финишира и като подгласник през 2009 г., губейки пет сета от Рафаел Надал.

Швейцарецът е и единственият играч в Open Era, който има на сметката си над 100 победи. На Australian Open той печели 102 пъти и губи само 15. Затова Федерер е определян за един от най-добрите тенисисти в историята. Когато през 2000 г. суперзвездата представлява Швейцария на олимпийските игри в Сидни, той се запознава с бъдещата си съпруга Мирослава Вавринец. Мирка Федерер, както е известна днес, записва участия на всички турнири от Големия шлем през 2000 и 2001 г.

2. Серена Уилямс

Звездната тенисистка е седемкратна победителка от първенството на Австралия. Освен това Уилямс печели и седем пъти “Уимбълдън”. Всъщност колкото по-далеч стига в Мелбърн, толкова по-опасен съперник става тя. След като Серена премина четвъртфиналите, нейната статистика е цели 15 победи срещу едно-единствено поражение. Въпросната загуба е от 2016 г., когато Уилямс отстъпи пред Анжелик Кербер. Може би затова бе съвсем логично, когато се разбра, че през 2017 г. мегазвездата печели първенството бременна. По-късно същата година Серена се ожени за бащата на детето си - съоснователя на Reddit Алексис Оханян. Гости на сватбата им бяха Бионсе, Ана Уинтър, Кели Роуланд и Ким Кардашиян.

1. Новак Джокович

Сърбинът печели повече титли на откритото първенство на Австралия от всеки друг играч в Open Era, като вдига трофея осем пъти. Също като Серена Уилямс Ноле е безапелационен, що се отнася до двубои след четвъртфиналната фаза. Джокович е непобеден на полуфинали и финали, като е записал 16 победи в 16 срещи от този етап на турнира.

Суперзвездата е ревностен християнин и през април 2011 г. Сръбската православна църква го награждава с орден "Свети Сава" от 1-ви клас "за демонстрираната си любов към църквата и сръбския народ". Самият той участва и в клуба "Шампиони за мир", създаден от международната организация в Монако "Мир и спорт". Не след дълго той създава и фондация "Новак Джокович", за да помогне на децата в неравностойно положение в Сърбия да получат образование и да им осигури възможност за продуктивен и здравословен живот.