Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мохамед Халаф СНИМКА: Архив
Мохамед Халаф СНИМКА: Архив

Високопоставена американска военна делегация посети преди няколко дни Саудитска Арабия и разгледа военните бази край Червено море и в други части на страната. Това е част от американски план за военно разширяване в региона.

Информирани източници съобщават че, Вашингтон ще поиска от Рияд съгласие да разположат войски там. Ако това се беше случило преди няколко месеца, много медии и политически среди щяха да кажат, че това е военен проект на Тръмп. Неотдавна много американски и европейски медии твърдяха, че саудитско-американските отношения по времето на президента Байдън ще бъдете напрегнати и ,че Рияд ще е изолиран.

Истината обаче е друга. Значението на Рияд нараства, докато основните политически приоритети на САЩ са предизвикателствата идващи от Китай, както и проблемите с енергетиката, ядреното въоръжение и тероризмът.

Всички тези проблемни области се нуждаят от регионално сътрудничество със страна като Саудитска Арабия. Това са предизвикателствата, които са реалния двигател на връзките между двете държави, а не дирижираните анализи в някои западни медии и изказванията на определени американските политици.

Преди няколко дни в речта си за външната политика на САЩ, президентът Байдън обяви, че Америка ще защити съюзника си Саудитска Арабия от заплахите, отправени към страната.

От фейсбук