Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЪСМЕТЛИЯ: Киро Японеца чинно се явява в съда във времената, когато още не носи куршум в главата си.
КЪСМЕТЛИЯ: Киро Японеца чинно се явява в съда във времената, когато още не носи куршум в главата си.

Кирил Киров, повече известен като Японеца, живее с куршум в главата и управлява успешно бизнеса си шест години след атентата срещу него.
Той е истинско медицинско чудо, защото при покушението през 2005 година е уцелен в тила с малокалибрена (флоберова) пушка. Оръжието и начинът на атентата са
аналогични с убийството на Илия Павлов
Това даже породи спекулации, че вероятно срещу двамата е стрелял един и същ наемник, но тази версия, така или иначе, не бе потвърдена или отхвърлена.
През нощта на 9 април 2005 година Киров влиза в незавършената сграда на бул. "Васил Левски" 15-17. Постройката е част от мащабния строителен бизнес, който развива. Пуснал е шофьора и охраната си, излизайки от сградата, е прострелян от неизвестен все още атентатор, който се е криел в паркиран насреща микробус.
Куршумът с калибър 0.22 попада в тила му и засяда във венозните синуси, които са в тилната част на главата. Има и пръснати парчета от черепа след изстрела.
Това е възможно най-опасното място да бъде улучен човек в главата. Мястото е силно кръвоснабдено, буквално това са торби, пълни с кръв, които лесно могат да предизвикат фатален кръвоизлив.
Куршумът обаче се спира във венозната стена. Дали това е късмет, особен шанс, или ниската кинетична енергия на малокалибреното оръжие е недостатъчна, лекарите не се и опитват да обяснят. Японеца извърта главата си в мига на изстрела. Убиецът
се е прицелил в
основата на черепа,
откъдето сачмата би влязла право в центровете на дишането и сърдечната дейност. Като измества главата си флоберовият куршум се удря в окципиталната кост на черепа. Това е най-здравото място на човешката глава. Проникването на сачмата е само на два сантиметра. И макар да има засегнат мозъчен паренхим, увреждания няма.
Кирил Киров има и още един шанс. След разстрела е приет в "Пирогов", там както често се случва, не им работи скенерът и той е прехвърлен във ВМА за изследване.

 

 

 

 

Дилян Дорон и Любослав Пенев го спасиха от конфискация за пране на пари

ДАНЪЧНИТЕ победиха Киро Японеца, за разлика от полицията и прокуратурата. През 2003-а е назначена мащабна данъчна ревизия на Киро Японеца за 5 години назад във времето. Акцията на бирниците започва след първия опит за покушение над Японеца, когато вече е оправдан за притежание на незаконно оръжие. Ревизията не може да приключи в срок и затова лично министърът на финансите парафира удължаването є. Обектът на проверката е откъде Японеца има пари за къщите си, пътуванията в чужбина и скъпите лимузини. За да оправдае строежа на един от палатите си в кв. "Западен парк", Японеца предоставя документи, че през 1994 година е получил общо 300 хиляди щатски долара от бизнесмена Дилян Дорон и футболиста Любослав Пенев. Показва и бордера за обмен на валутата от брокерска къща. От обменното бюро отричат, че са издавали бордерата. Данъчните не приемат и доводите на Киро Японеца, че с парите от Любо Пенев е строил къщата си. В хода на ревизията Японеца представя и други договори за заем, които е получил от фирми и физически лица, за да оправдае харчовете си. В крайна сметка е одрусан с акт за над 200 хиляди лева. Киро Японеца обжалва решението на данъчните в съда, но го порязват. Така той е принуден да внесе парите в хазната, което става едва в края на 2008 г. Когато му правят скенера, лекарите установяват, че се влошават жизнените му показатели. Тогава решават да не рискуват да го транспортират обратно в "Пирогов", защото е можело да умре в линейката. Започват да се грижат за него,
очаквайки най-лошото
Лекарите не го признават, но вероятно са били притеснени и от събралите се пред болницата по онова време десетки негови приятели.
Киров обаче се стабилизира и неврохирурзите решават да не го оперират повече, защото отстраняването на куршума е било рисково и може да го увреди повече, отколкото да помогне.
В началото има зрителни смущения. "Когато му показах среден пръст и той се усмихна, разбрах че няма проблеми със зрението", разказва един от лекарите, които са се грижели за него.
След този случай Японеца отдавна не попада в криминалните хроники. Развива мащабен строителен бизнес. Офисите на фирмите му са на бул. "Васил Левски", където е издигнал модерна сграда. На телефоните
отговаря секретарката му
Твърди, че рядко се появява там и отклонява поканата за разговор със "168 часа", но не отказва.
Още през 2003 година, когато е първият опит да бъде убит, Киро Японеца слага ръка на плувния басейн в Люлин. Комплексът се управлява от Димитър Тончев, заради чиято пушка
съдят шефа му
цели две години. През същата година Киро Японеца прави собствена строителна фирма заедно със синовете си. Днес дружеството е изградило две огромни офис сгради в центъра на София, близо до НДК. Оценени са за над 15 милиона лева, като в сумата влиза и земята под тях, която Японеца е купил. Офисите се отдават под наем на фирми, банки и магазини. Точно пред първата си офис сграда на бул. "Васил Левски" бизнесменът е прострелян през 2005 година. Днес той продължава мащабните си бизнес планове, като
изкупува земя и сгради
в съседство с първата си голяма инвестиция.
Освен в София Японеца усилено влага пари и по морето. От годишния финансов отчет на фирмата му става ясно, че има апартаменти на Златни пясъци за над милион и половина. 4-те луксозни жилища са на първа линия до морето и са предназначени за продажба. В комплекса, където са апартаментите му, купувачите са руснаци, украинци и молдовци.
София и морето се оказват тесни за широкия бизнес размах на Японеца, защото преди година той
започва инвазия
и в планината
В местността Широка поляна на Боровец Японеца и синовете му са построили курортен комплекс с 12 хиляди квадрата застроена площ. Проектират и триетажна база за отдих до смолянските езера с басейн, ресторант, зелени алеи и 4 еднофамилни къщи.
Заедно със съдружника си Георги Петров имат заложна къща. Срещу Петров също има опити за покушения.

 

Аверите на боса - мъртви и в затвора 

"НАРКОИНТЕРЕСИТЕ на групировката СИК се управляват главно чрез връзките є с Иван Тодоров, който се счита за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите.
Кирил Сотиров Киров (български гражданин, роден на 10 декември 1953 г., с прякор "Японеца") е известен цигански барон, свързан с Интергруп и с Иван Тодоров-Доктора. Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през 2005 г." - това пише в грама до тайните служби в САЩ бившият американски посланик Джеймс Пардю.
Документът, в който Пардю прави анализ на организираната престъпност в България и връзките є с властта, изтече преди 2 месеца от "Болканлийкс". Единственият безспорен факт в документа е, че Японеца оцелява след втори опит за убийство през 2005 г., откогато носи и куршума в главата си. Сбъркана е годината, в която е роден Кирил Киров - състарен е точно с 10 лета. За трафик на наркотици и хора правосъдието не можа да открие доказателства.
Осветяването на Японеца
като крими контингент започва с показния му арест през септември 2001 година. Тогава спецполицаи нахлуват в къщата му в ромския квартал "Факултета". Арестувани са 12 души. В дома на Киров са открити оръжия и тлъсти пачки. Киро Японеца е обявен за наркотрафикант. Акцията е проведена ден след убийството на друг наркодилър - Леонид Фотев-Джуджето, което поражда напрежение в подземния свят.
Единственото обвинение, което остава като резултат от шумната акция, е притежание на незаконно оръжие. 2 години по-късно Японеца е напълно оправдан и дотам спират проблемите му с правосъдието.
Днес развива успешен бизнес, радва се на свобода и добро здраве въпреки куршума в главата си. Хората от близкото му обкръжение обаче не успяват да се спасят от затвор, убийство и фалит.
46-годишният Владимир Стойчев е съдружник на Киро Японеца и човек от най-близкото му обкръжение. През 90-те двамата имат обща фирма с Иво Карамански. От септември миналата година Владимир Стойчев-Комара е настанен в затворническо общежитие. Там човекът на Японеца ще прекара 3 години за притежание на наркотици.
На 28 април миналата година мерцедесът на Комара е следен от кола на оперативни работници. Ченгетата имат информация, че криминалнопроявеният вози дрога. Той е задържан многократно за
рекет, наркотици и грабежи
като един от арестите му е в къщата на Японеца.
На светофар до надлез Надежда опитват да го арестуват, но той дава газ към Сточна гара. Настигат го и ограждат лимузината. Човекът на Японеца се заключва вътре, но полицаите чупят прозореца и го закопчават. В багажника откриват кутия за обувки, пълна с половин кило амфетамини. След обиск в дома на задържания изземват още дрога.
Доказателствата срещу Комара са железни. Той сключва споразумение с прокуратурата и без бой в съдебната зала влиза в затвора.
Друг приближен на Японеца и арестуван в къщата му през 2001 година е 34-годишният Васил Патилов. През 2008-а буквално е направен на решето от
наемен убиец
без шанс да оживее като Киро Японеца, с 6-те куршума в тялото. През декемврич малко преди Коледа, Патилов паркира мерцедеса си на ъгъла на столичните булеварди "Сливница" и "Одрин". Вместо познат, когото явно чака, пристига килър.
По разследването за убийството на Патилов все още няма резултати. Приживе бившият бодигард на Киро Японеца е разследван за рекет и умишлено убийство.
Ловната карабина, заради която Киро Японеца е съден и оправдан за притежанието є, е собственост на приятеля му Димитър Тончев, сочат материалите по делото срещу обявения за наркомафиот. Тончев е дал оръжието на Киров, но по време на акцията на МВР не е сред арестуваните.
Днес положението на строителния предприемач също не е цветущо, както и на останалите приятели на Киро Японеца. Димитър Тончев е със
запорирани имущество
и дялове от фирми
заради дълг от 400 хиляди към банка.
Съдружник на Киро Японеца от славното минало е хотелиерът Пламен Хранков. Двамата регистрират обща фирма през 2001 година, но месец по-късно я ликвидират.
"Не съм го виждал и чувал повече от 5 години. Фирмата я регистрирахме заради търг край морето, но нищо не стана. Нямам актуален негов телефон, доколкото знам, често ги сменя" - казва Пламен Хранков.

 

Уволняват ченге заради бизнесмена


МАЛКО известен факт от миналото на Японеца е, че заради него е уволнен разузнавач от Гранична полиция през 1999 г. Бивши колеги на ченгето Игнат Димитров още са на различни мнения за вината му по случая, но фактите са следните: На 2 юни 1999 г. капитан Димитров е в отпуска, но се появява на аерогарата. С него са Киро Японеца и негов приятел, които явно имат намерение да летят за чужбина. Когато дежурният граничен полицай проверява документите на Японеца, става ясно, че има забрана да напуска страната. Веднага го задържа и взема паспорта му. Проверява багажа, в който има огромна сума недекларирана валута. Тогава се намесва началникът му Игнат Димитров. Взема документите на Японеца, извежда го от залата на задържаните лица и го повежда обратно към изхода след неуспешния опит да напусне страната. Подчиненият на пробитото ченге пише докладна по случая и месец по-късно Игнат Димитров е уволнен. Той вече има друго наказание - "порицание", за пропускане на група сърби с нередовни визи през границата.

 

Д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски":

Спасих бежанец от Близкия изток с проектил в главата

- Какъв е шансът за оцеляване на пациент, прострелян в главата?
- Шансът се определя преди всичко от засегнатите по време на инцидента анатомични структури. Изолираните наранявания на кожата и меките тъкани не крият сериозни рискове. От друга страна, директните мозъчни попадения обикновено имат фатален изход.
- Кои са най-смъртоносните зони в мозъка и черепната кухина и кои най-малко опасните?
- Безопасни зони на попадение няма. При навлизане на проектила в черепната кухина се отдава голямо количество енергия, което се предава дори и върху отдалечените на пръв поглед участъци от мозъка.
- Как живее човек с куршум в главата и какви са последиците от това?
- Има редица случаи на оцелели след подобно нараняване хора. Обикновено се касае за попадение от голяма дистанция с малокалибрено оръжие. Оставянето на проектила е въпрос на компромисно решение, като в съображение влизат цялостното състояние на пострадалия, общомозъчната и огнищна неврологична симптоматика, локализацията на чуждото тяло. В зависимост от зоната на попадение могат да се наблюдават слабост в крайниците, неконтролирани движения с последваща загуба на съзнание, намалено зрение и пр. Описани са и някои случаи на безсимптомна миграция на куршума в продължение на десетилетия.
- Имали ли сте случай в практиката, когато се е налагало да спасявате живот на прострелян в главата?
- Да, последният случай беше на пострадал при терористичен инцидент бежанец от Близкия изток. Имаше попадение на метален проектил в горните отдели на лицевия череп. За негов късмет не бяха засегнати важни анатомични структури. Сега е в добро здраве и се радва на живота.
- Споделяли ли са колеги с вас за случаи, в които с оглед риск за живота на пациента са предпочели да оставят куршума в черепната му кухина?
- Да, сещам се за един подобен случай преди няколко години.
- Какви пациенти са криминалните престъпници и как се отнасят към лекарите, които спасяват живота им?
- Болестите протичат по еднакъв начин при всички пациенти. Взаимното уважение е необходимо за оптималното развитие на лечебния процес. 

 

АКЦИЯ: Ченгета са подкарали аверите на Японеца към ареста след щурма на къщата му през 2001 г.
АКЦИЯ: Ченгета са подкарали аверите на Японеца към ареста след щурма на къщата му през 2001 г.