Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ферах Хюсеин
Ферах Хюсеин

 

Самоубийството на Ахмед Емин в Боянските сараи, където живее Доган, остава най-мистериозният случай в политическия живот и демократичния преход на България. След 18 април 2008 година вечният парламентарен балансьор ДПС претърпя сериозен трус. Доган се изплаши. Оттогава не споменава името на Ахмед Емин Хюсеин и говори за него в трето лице единствено число. Нарече го "мъжка секретарка", въпреки че в папките по делото ясно пише "От 2001 година е заемал длъжността "началник-кабинет" на председателя на ДПС". След самоубийството на Емин политици от всички партии се упражняваха в развиването на версии. Някои абсурдни до лудост, други донякъде правдоподобни. Разследването за смъртта на Ахмед Емин и евентуално подбудителство към самоубийство се оказа в задънена улица и бе прекратено. След изказване на Бойко Борисов по казуса и секретна справка от ДАНС досъдебното производство бе подновено, но отново нищо не излезе. Във времето до днес казусът "Ахмед Емин" се използва за политически цели от користни играчи в българския политически и икономически живот. Единствено семейството на Емин и тесен кръг от приятели наистина страдат от загубата му и продължават да живеят в неведение за смъртта му.
Свързват го повече с приятни спомени от съвместни преживявания, отколкото с Доган, ДПС, обръчи от фирми и избори. "168 часа" се свърза с вдовицата на Ахмед Емин - Ферах, която за пръв път проговаря публично за самоубийството на голямата й любов, за отношението му към партията и семейството, за Ахмед Доган и политиката.

 

 - Ферах, как и от кого разбра, че съпругът ти се е самоубил?
- Същия ден го търсих няколко пъти по телефона, но не вдигаше. Реших, че има работа или е на среща. Малко по-късно, точно преди новините по Би Ти Ви, у нас дойдоха Нихат Кабил и Митхат Метин, които са ни семейни приятели. Всъщност в началото не разбрах за какво и за кого говорят. Няколко минути след тях дойдоха още много хора, но от тази вечер нямам много ясни спомени, защото ми дадоха да пия успокоителни. Една приятелка заведе децата у тях. Може би предвид шока нямах много
адекватни реакции
Искаше ми се всички да си отидат и да ме оставят сама.
- Кой ти помогна най-много след загубата на Ахмед?
- Разбира се, най-много ми помогнаха родителите ми и брат ми. Майка ми работеше в Турция от 15 години и се върна заради нас. И досега те са ми най-голямата опора. Слава богу, имам много приятели, мои стари училищни приятели и няколкото, които ми останаха от Ахмед. От неговите приятели, които бяха стотици, докато беше жив, ми останаха точно 6. И до ден днешен са с мен. Много съм щастлива, че ги имам. Не знам какво щях да правя без тях. Факт е също така, че ме потърсиха и предлагаха помощ хора, приятели
или просто познати на Ахмед, които никога преди не бях срещала. Докато
подкрепата на нашите приятели
и на роднините я приемах донякъде като даденост, помощта на тези хора ме трогна наистина много.
- Подкрепи ли те ДПС?
- С ДПС бяхме подписали договор за подпомагане обучението на децата и изплащане на жилищния ми кредит. Договорът изтече в края на миналата година. Искам да кажа, че съм благодарна на централата на ДПС, защото в началото положението ни беше наистина трудно. Сега имам работа, която ми носи и удоволствие, родителите ми са млади и работят, така че сега се оправяме много добре. Когато договорът изтече, ми олекна, защото няма нищо по-потискащо от чувството, че си зависим. А и не съм такъв човек, който счита, че другите са му длъжни.
- Кой от съпартийците на Ахмед ти помогна наистина, а не само с твърдения пред медиите, че ще го направи?
- Финансово ми е помагал и г-н Доган. А иначе хората, които останаха до мен, от съпартийците му са 4 - 5 души.
- Какво мислиш за думите на Доган, че мъжът ти е бил просто една мъжка секретарка?
- Доган го познавам от 18-годишна. Знам как реагира в различни ситуации.
Когато се случи нещо
което го изкарва от релси, нещо разтърсващо, поведението му е леко истерично. Така че реакцията му на смъртта за Ахмед не ме изненада. Нито това, че не дойде на погребението му. Той беше "обиден".
- Може ли да се каже, че партията уби съпруга ти?
- Не, не може да се каже. Даже се дразня от такива изказвания. Партията се приема като нещо, което е в единствено число. В тази партия има страшно много хора, повечето от които ги познавам от 20 години.
Не мога да хвърлям
безпочвени обвинения
срещу хора, на повечето от които наистина държа. Не знам кой и защо уби Ахмед. Надявам се да науча истината един ден, дори и да не е лицеприятна. Все ще е по-добре от това да живея в неведение.
- Как би определила отношението на Ахмед Емин към работата в Движението за права и свободи?
- Ахмед беше изцяло отдаден на ДПС и на Доган. (Тъй като г-н Доган не може да споменава името му, аз ще го споменавам непрекъснато.) Случвало се е Ахмед да пренебрегва мен, децата, баща си заради партийните дела. Разбирах това много добре, защото до 2000 г. и аз бях там. Знам как работата увлича, как се чувстваш едва ли не мисионер. Връзката между хората в такава система е много силна, всеки е част от тая машина и не може да си представи, че работата ще върви без него. Дори мислите на хората са еднакви. Много е трудно да се откъснеш и да започнеш да виждаш нещата отстрани. И аз самата през половината си живот съм с тези хора. Това, което съм сега като личност, в голяма степен е повлияно от тях.
- Споделял ли е Ахмед с теб факти и обстоятелства около работата си, които са го тревожили?
- Да, всичко споделяше с мен. Или поне така си мисля. Явно е, че накрая е предпочел да не ми сподели нищо. Много често, когато се връщаше късно, ме будеше, за да си говорим.
- Имало ли е случаи в съвместния ви живот, когато си се притеснявала за здравето и живота му?
- Не.
- Как би го описала като съпруг и баща?
- Ахмед е голямата ми любов и беше
най-добрият ми приятел
Той е бащата на децата ми - най-добрият, който биха могли да имат. Благодарна съм на съдбата, че го познавах, пък дори и за толкова кратко време.
- Какво работиш в момента?
- В момента работя в "Човешки ресурси" в една печатница.
- Как се справяш с ежедневните грижи около децата и помага ли ти някой?
- С ежедневните грижи ми помагат родителите ми. Тъй като имам 20 дни отпуск в годината, тежестта пада най-вече върху майка ми. И сега през ваканцията тя ги гледа, ходят и на село - при бащата на Ахмед. Общо взето, с общи усилия, се справяме отлично.
- Говорила ли си с Доган след смъртта на съпруга ти и как протече разговорът?
- Да, той ме повика в Бояна в деня след погребението на Ахмед. Още тогава ми каза, че е "обиден", че се чувства засегнат от това, че
Ахмед е решил да се самоубие в неговия дом
Искаше да ми покаже мястото и кръвта по стените. Но иначе заяви, че ще направи всичко, което може за нас - по-специално за обучението на децата.
- Според теб адекватно ли е разследването за смъртта на Ахмед?
- Не мога да дам отговор на този въпрос, защото не знам как по принцип протичат разследванията. Но още преди повече от 2 г., когато говорихме с прокурор Йотова, тя ми каза:
"Явно е, че има нещо общо с партията.
Но как да разберем какво е, след като никой нищо не казва?" Ако има хора, които знаят нещо, но не желаят да го споделят, мисля, че наистина няма как нещо да излезе наяве.
- Какво мислиш за версиите, които се появиха в публичното пространство, че Ахмед Емин е сътрудничил на службите за сигурност?
- По този въпрос компетентните органи се произнесоха много ясно, че Ахмед не е сътруничил на службите за сигурност. Имаше много версии, повечето от които безпочвени и изсмукани от пръстите. Що се отнася до версията, че Ахмед е обмислял убийството на Доган, която самият той лансира и лакеите подеха с радост по-голям абсурд от това не бях чувала. Много интересно, как ще решиш да убиеш някого, а преди това ще му напишеш писмо?!
- Какво е отношението ти към ДПС предвид групата във фейсбук, на която си член - "Волен Сидеров и Ахмед Доган - "персона нонграта" в България"?
- Всъщност, основната група, групата - майка, както я наричаме, е "Аз подкрепям Касим Дал 1", която беше основана от Айлин Дахилова-Василева. Това е групата, където се дискутира и се вземат решения. Всички останали групи, които са създадени по-късно, в по-голямата си част копират основната, но там могат да членуват и много други хора, които нямат нищо общо с ДПС и по една или друга причина не желаят да членуват в "Аз подкрепям Касим Дал 1". Целта на г-н Дал, Корман Исмаилов и всички в групата е изчистването на българската политика от хора, принадлежали към бившата Държавна сигурност,
изкореняване на
корупцията
и възможностите за облагодетелстване на малък кръг от хора, на гърба на електората, премахване на страха на обикновения човек за хляба му. Факт е, че поминъкът на много членове на ДПС зависи от благоволението на партийните функционери по места. Това, разбира се, би трябвало да е национална кауза, защото политиците с принадлежност към ДС са навсякъде.
Така, както го казвам, сигурно изглежда, че се впускам в политиката. Но не е така. Нямам никакви претенции и амбиции. Ако беше някой друг, а не Касим Дал, щях просто да си помисля, че още един е отпаднал. Но в този случай съм
много пристрастна
Работила съм с г-н Дал много години, смея да кажа, че го познавам добре. Той е изградил по-голямата част от организационната структура на ДПС, хората го обичат, защото го усещат близък. Той не е арогантен, безскрупулен, циничен... Искам г-н Дал да спечели заради самия себе си. Искам същото и за Корман.
- Споделяш ли общоприетото мнение, че Доган и Волен Сидеров имат полза един от друг, за да втвърдяват електоратите си?
- Да, сигурна съм, че
имат полза един от друг
и че така втвърдяват електоратите си. Благоденствието на едната партия зависи от просперитета на другата. Но ми звучат малко пресилено твърденията, че се наговарят или че ДПС плаща на "Атака".
- Как си обясняваш очевадния факт, че върхушката в ДПС живее в необясним лукс за разлика от редовите избиратели на партията, като бащата на Ахмед например, които едва свързват двата края?
- През последните години Доган се заобикаля с хора без морал, без ценности, подмазвачи, лакеи. Аз съм ги виждала в действие. Нямате си представа, колко е грозно мъже с такова положение в обществото да се държат така, да падат толкова ниско. Преди мислех, че Доган просто има огромно търпение, но вече не вярвам и в това.
Фактът, че те продължават да трупат състояние, а положението на редовия избирател не се променя към добро, а даже се влошава, налага извода, че се работи с цел лично облагодетелстване. В същото време има много млади, образовани и с хъс хора, които сякаш
умишлено се тикат надолу
- Ти членуваш ли в ДПС?
- Да. Аз съм един от учредителите на Младежкото ДПС. Тогава всички учредители станахме членове на ДПС по право.
- Какво мислиш за изключването на несъгласните с политиката на лидера?
- По-правилната констатация е, че се изключват съгласните с Касим Дал. Защото в ДПС има много членове, които не са съгласни с политиката на партията, но си мълчат, за да запазят хляба си, положението, креслата, бизнеса си. Затова много се гордеем с Корман, защото той би могъл да има блестящо бъдеще в партията, но предпочете истината пред ласкателството и фалшивия живот.
- Посещаваш ли бащата на Ахмед в родното му село и как живее той?
- Обикновено ходим по празниците в Козица. За децата е голяма радост да гостуват на дядо си. През лятото майка ми ги води за по-дълго време, тъй като аз съм работа. Свекър ми работи непрекъснато, винаги има работа на двора или при животните. Роднините и съседите са му в голяма помощ. Той е много силен човек, много горд, но смъртта на Ахмед го сломи. Все пак се държи и се надявам още много време да е с нас.

 

 

Разследването отново зацикли

 

 Над 15 души са разпитани по подновеното досъдебно производство за смъртта на Ахмед Емин, научи "168 часа". Сред тях има нови свидетели, които дори не са го познавали лично. За втори път са разпитвани бившият заместник на Сокола Касим Дал и настоящият втори в ДПС Рушен Риза. Назначена е повторна експертиза на личния компютър на Ахмед Емин, която отново не води до изводи за това кой би могъл да го склони към самоубийство. Очаква се скоро делото да бъде приключено, въпреки че работата по него продължава с разпити на агенти от ДАНС, които са работили по секретната справка, станала причина за възобновяването му.
Делото за склоняване към самоубийство бе прекратено заради липса на доказателства за извършено престъпление през 2009 година. Бяха разпитани 85 свидетели и назначени десетки експертизи. Данните са категорични - Ахмед Емин се е самоубил. Никой от свидетелите не помага на прокуратурата с версия за това кой и как може да е подтикнал Емин да сложи край на живота си. След секретната справка от ДАНС за пропуски по делото и публично изказване на премиера Бойко Борисов досъдебното производство по случая бе върнато за доразследване. Трима държавни обвинители от Софийската районна прокуратура продължават да работят по случая.

 

 

ПАРТИЙНИ ДРУГАРИ: Години наред Ахмед Емин е плътно зад лидера на ДПС, който дори не го изпраща в последния му път.
ПАРТИЙНИ ДРУГАРИ: Години наред Ахмед Емин е плътно зад лидера на ДПС, който дори не го изпраща в последния му път.
ПРИВЪРЗАНОСТ: Ахмед Емин е бил най-добрият приятел на съпругата си Ферах.
ПРИВЪРЗАНОСТ: Ахмед Емин е бил най-добрият приятел на съпругата си Ферах.