Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Тонков
Петър Тонков

Помилван от вицепрезидента Ангел Марин ДДС измамник пак влиза в затвора.

50-годишният Петър Тонков от Велико Търново ще лежи зад решетките 7 г. Решението е на Върховния касационен съд, съобщават от държавното обвинение. Като лидер на престъпна група Тонков е ощетил бюджета със 778 хил. лв. от невнесен ДДС на фирми, регистрирани в цялата страна. 4 г. в затвора ще лежи и приближеният му Ивайло Симеонов, а други двама са осъдени условно.

Тонков и помагачите му работили по схемата с издаване на фактури за фиктивни доставки. Данъчният кредит по тях не се внасял и оставал във фирмите бушони под контрола на Тонков.

Той беше арестуван в средата на 2012 г. и делото срещу него е едно от първите за данъчни престъпления на Специализираната прокуратура, която започна работа по това време.

Тонков е добре познат на полицията и прокуратурата в страната като организатор на схеми за ДДС измами още от края на 90-те.

За първи път измамникът влезе в затвора за това престъпление през 2008 г. заради щета за бюджета от 3,5 млн. лв.

Излиза предсрочно през 2011 г. Това се случва с указ на тогавашния вицепрезидент Ангел Марин, което му спестява 1 г. зад решетките.

Тогава той е в общежитието към ловешкия затвор, където има право на отпуски. Често го забелязват във Велико Търново. По-късно ще се окаже, че е подновил схемите си с фактурите менте, докато е бил лишен от свобода. Помилван е с указ на Ангел Марин, защото има средно образование, занимава се с частен бизнес, разведен е и здравословното му състояние било влошено. 

АНГЕЛ МАРИН
АНГЕЛ МАРИН

При престоя си в затвора осъзнал грешките си и го награждавали няколко пъти с домашен отпуск.

Месеци след като излиза на свобода, вече официално, Петър Тонков е арестуван при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Оказва се, че е започнал да върши престъпления с регистриране на кухи фирми и издаване на фиктивни фактури още докато е бил в домашен отпуск от затвора. Според разследването това се е случвало от януари 2011 г., когато Тонков още е бил зад решетките, до лятото на 2012 г., когато е задържан.

От фиктивните фактури на Петър Тонков са се възползвали реално работещи фирми, но неплатеният ДДС е оставал в дружествата под неговия контрол, показа проверка на “24 часа”. През годините от услугите на престъпната му група са се възползвали много бизнесмени, сред които и известни, както и бивш депутат, който също стана клиент на Темида, но за други престъпления.

Този път Петър Тонков ще лежи в истински затвор, а не в общежитие. Освен че ще прекара следващите 7 г. на топло, съдът е наложил и конфискация на имуществото му.