Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данните и за смъртността, и за ваксинирането у нас са отчайващи

Като прочетох какъв страховит нов щам на COVID – 19 се задава откъм Великобритания, реших да проверя какво твърди статистиката в сайта Wordometer.

Оказа се, че наистина за последните 2 месеца новозаразените на Острова са много повече, отколкото за всичките 8 месеца преди това. На 1 декември са били 1,6 милиона, на 1 февруари – 3,8 милиона, правете му сметката.

Вече ще нося по

2 маски една

върху друга.

Явно “британският щам”, както наричат мутацията В117, е много по-заразен. Но пък подобен скок, и то още от октомври, се забелязва и във Франция, Германия, Испания, Италия и така нататък. Случи се и в България, макар и малко по-скромен. Така че нищо чудно британският щам да се е появил едновременно в много страни, а британците първи да са го идентифицирали, защото имат огромен опит с биологическите оръжия.

Твърди се обаче, че новият щам е много по-смъртоносен. Да видим пак статистиката. Ако сметнем броя на починалите като дял от броя на заразените, то на Острова смъртността до 1 декември е била 3,6 на сто. Ако обаче я сметнем от 1 декември до 1 февруари, тя спада на 2,1 на сто. Рязко подобрение! Изводът е, че щамът В117 е по-щадящ и по-хуманен от своите родители.

Този начин за смятане на смъртността може да не е перфектен, но добре показва динамиката. Разбира се, може да има и други причини за намаляването на смъртността. Това може да се дължи на натрупания опит в лечението, на по-ранните мерки, по-добра организация, по-широкия арсенал от лекарства и така нататък. Както знаем, някои стари лекарства помагат и срещу COVID -19. И докато официалните медицински власти ги отричат, клиничните лекари ги прилагат широко.

Същата тенденция се забелязва и във Франция, Италия, Испания и т. н. – скок на заразените и спад на смъртността, на места тя вече е под 1 процент. И навсякъде се използват “полупозволените” лекарства.

Но има едно неприятно изключение

– България.

В нашата хубава родина до 1 декември процентът на починалите е бил умерен – само 2,8 на сто от заразените. В началото на декември се взеха мерки – училищата бяха затворени, въведе се по-строг режим за магазините и народът тръгна по улиците с маски. Успехите не закъсняха – заразените рязко намаляха, починалите като бройки - също.

Но не и смъртността. Ако до 1 декември тя е била 2,8 на сто, то след това, за двата последни месеца, е скочила до 7 на сто. А ако сметнем само януари, вече надхвърля 9 на сто!

Това е европейски и световен рекорд.

Той може да се държи само на 2 причини – или в България се е появил щам, който е 3-4 пъти по-смъртоносен от британския, или българското здравеопазване не се подобрява, а се влошава.

Вече правих подобна сметка само за декември в една предишна статия. Междувременно в болниците се освободиха много легла, заразените лекари се завърнаха с имунитет, а останалите вече са ваксинирани. Натрупа се огромен опит. Значи има всички условия болните да се лекуват много по-добре – защо тогава се случва тъкмо обратното?

Да го сметнем сами. Новозаразените от 1 януари до 1 февруари у нас са 17 040, а починалите са 1538. Смятайте сами. Над 9 на сто.

Разбира се, може да се спори дали този начин за пресмятане е коректен, но това е динамиката и тя е тъкмо обратното на динамиката в цялата останала Европа. Там смъртността намалява – у нас скача тройно.

Българския щам

си го знаем

всички – трагично здравеопазване.

Пълна липса на доболнично лечение и на лекарства в аптеките. Колкото пъти се появи старо и евтино лекарство, което помага, и българското медицинско началство ляга като Раймонда Диен на релсите пред влака. Спомняте ли си, как Щабът обяви, че от лекарството хидроксихлорохин сърцето спира, човек тупва на земята безжизнен? Истината е, че то не е по-опасно от аспирина.

Преди 2 седмици в БТА едно съобщение на организацията БКИ (не пише какво се крие зад това съкращение, предполагам, че е Български кардиологичен институт). То предупреждава срещу лекарството ивермектин – обществеността следвало да бъде информирана за тази “шарлатанска и престъпна дейност”, “липса на терапевтична ефикасност и неясна токсичност”, “реална опасност за здравето и живота”, нямало научни изследвания … и т. н., и т. н. Отдолу са се подписали половин дузина професори.

Всъщност ивермектинът е добре познат от над 40 години, напълно е безобиден, използва се за паразитни инфекции, но напоследък прави чудеса срещу коронавируса и по света, и у нас – само че в частните клиники. Ако професорите искат научни изследвания – да ми се обадят, ще им дам линкове. Ще им дам и клинични доклади.

Големият недостатък на това лекарство е, че го няма в аптеките. Твърди се, че на черно 1 хапче вървяло по 80 лева. Произвежда се у нас, струва жълти стотинки, но го няма - както и много други лекарства, които помагат срещу COVID-19.

Какво остава, освен да се надяваме на ваксините?

Но и при ваксините положението е отчайващо! *

Към 1 февруари в България са ваксинирани едва 6 човека на всеки 1000. Всички останали европейски държави са ваксинирали най-малкото 3-4 пъти повече като дял от своето население. В съседна Сърбия делът е 10 пъти по-висок, 64 на 1000. В Румъния е 38, в Гърция - 28, в Турция са 25 на всеки хиляда и всички се развиват с много по-изпреварващи темпове. Шампион по ваксинация е Израел – 576 на хиляда. Близо сто пъти повече от България.

А какво да кажат македонците? Обещахме им, че щом Брюксел ни прати ваксините, ще дадем и на тях. Сега се оказва, че най-изоставащи във ваксинирането са именно членките на ЕС. Ако братята македонци имат нужда от съседска помощ, много по-разумно е да се обърнат към Сърбия.

*Данните за ваксинирането могат да се намерят на следния адрес: https://ourworldindata. org/covid-vaccinations